Mindössze egyetlen hozzávalóra van szükséged, hogy pillanatok alatt tiszta legyen a mikród
Te is folyamatosan tologatod a mikró kitakarítását? Ne aggódj, nem vagy vele egyedül, hiszen elsőre eléggé macerásnak tűnhet a tisztítása. Most azonban mutatunk egy pofonegyszerű praktikát, amivel pár perc alatt kristálytisztává varázsolhatod - ráadásul mindössze egyetlen „alapanyagra” lesz hozzá szükséged.
Ezeket láttad már?
A mikró takarítása nem kis kihívás: fontos, hogy patyolattiszta legyen, de közben érdemes kerülni a durva vegyszerek használatát, hiszen olyan ételeket és italokat melegítünk benne, amiket el szeretnénk fogyasztani. A jó hír, hogy a tisztításának egyik leggyorsabb, legegyszerűbb és legolcsóbb módja teljesen természetes, és csak egy olyan dologra lesz hozzá szükséged - a vízen és egy tiszta rongyon kívül - , ami talán van is otthon: egy darab citromra.
Így takarítsd ki a mikródat egyetlen citrommal
- Engedj körülbelül 1 dl vizet egy mikrózható tálba vagy kancsóba.
- Vágj félbe egy citromot, és facsard a levét a vízbe. A kifacsart citrom két felét is tedd bele a tálba.
- Tedd a tálat a mikrohullámú sütőbe, majd melegítsd 3 percig - vagy addig, amíg felforr.
- Ha lejárt a mikró, ne nyisd ki a mikró ajtaját, hanem hagyd 5 percig állni benne a citromos vizet - a bennrekedt gőz segít feloldani a mikróban lerakódott ételmaradékokat.
- Ha letelt az 5 perc, nyisd ki az ajtót, és óvatosan vedd ki a tálat. Ha a mikrohullámú sütőnek van forgótányérja, emeld ki és töröld tisztára egy száraz ronggyal. Ezt követően alaposan töröld át vele a mikró belsejét is.
- Ha olyan makacs foltok is akadnak, amiket nem lehet könnyedén letörölni a száraz ronggyal, mártsd bele a citromos vízbe, és súrold őket addig, amíg le nem jönnek.
- Ne felejtsd el áttörölni a mikró ajtaját - kívül-belül! Végül pedig helyezd vissza a forgótányért, amit kivettél.
- Ha ezzel is megvagy, akkor gratulálunk, minden szükséges lépést megtettél azért, hogy a mikród tisztább legyen, mint újkorában!
3 élelmiszer, amit semmiképp ne tegyél a mikróba, mert felrobban
Szószok fedetlenül
Ha van otthon korábbi étkezés után megmaradt tésztaszószod vagy bármilyen mártásod, csábító lehet a gondolat, hogy pár perc alatt újramelegítsd a mikróban. Egy dologra azonban mindenképp figyelj: fedd le valamivel! Ha ugyanis fedetlenül teszed be, akkor könnyen kifröccsenhet, ami után előröl kezdheted a takarítást.
Ilyen gyakran kellene takarítanod a hűtőszekrényt a szakemberek szerint
Chili paprika
A nyers chili paprika sok ételhez tökéletesen passzol, azonban a mikróba több szempontból sem érdemes megmelegíteni a vele készült ételeket: egyrészt a gyors melegedés hatására könnyen felrobbanhat, másrészt pedig kapszaicint (egy olyan vegyületet, amely a paprika csípősségét adja) bocsát ki.
És hogy ez miért probléma? Mert a vegyület olyan gőzöket eredményezhet, amelyek a mikró ajtajának kinyitása után irritálhatják, vagy extrém esetben akár meg is égethetik a szemünket és a torkunkat. Ennek elkerülése érdekében a chili paprikát - illetve a chili paprikval készült ételeket - mikrózás helyett inkább a sütőben vagy a tűzhelyen melegítsük újra.
Főtt tojás
Van néhány kihűlt főtt tojásod, amit gyorsan újramelegítenél a mikróban? Sajnáljuk, de ez nem túl jó ötlet, a mikróból kikerülve ugyanis könnyen felrobbanhat - akár héjában, akár megpucolva melegíted meg. A tojás ugyanis gőzt bocsát ki, ami nem tud kijutni a fehérjékből, ez pedig növekedő nyomáshoz vezet.
Azonban ha elkezded felvágni vagy beleharapsz, a gőz rögtön kiszabadul, az így keletkező „robbanás” következtében pedig - azon túl, hogy mindent összekensz vele - meg is égetheted magad. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy egyes kutatások szerint egyébként is egészségtelen megmikrózni a tojást a magas nitrogéntartalma miatt. Helyette inkább tedd egy csésze forró vízbe, hagyd állni 3-5 percig, és máris újra meleg lesz.
Forrás: thekitch.com, realsimple.com
