Milliárdos befektetők pénzmosása vagy páratlan lehetőség? Elmagyarázzuk, mit jelent az NFT!

2022.március.1.

Képzeljük, hogy elárvereznek egy képet, egymásra licitálnak a vevők, a végén milliókért kel el a mű. Ebben nincsen semmi szokatlan, igaz? Most képzeljük el, hogy az aukció a digitális térben zajlik, kriptovalutával fizetnek, és a mű, amit mindenki akar egy digitális kép, amit egy gyors keresés után mindenki megtalálhat és egyszerűen le is tölthet. Az NFT elterjedése felrázta nem csak a pénzügyi-, hanem a művész-világot is, és olyanok buzdítanak a kereskedésre, mint Justin Bieber vagy Paris Hilton. De mit tud az NFT-ről és miért van jelentősége?

Milliárdos befektetők pénzmosása vagy páratlan lehetőség? Elmagyarázzuk, mit jelent az NFT!
Fotó: Gettyimages.com

Mi az NFT?

Angolul „non-fungible tokens”, magyarul nem helyettesíthető tokenként emlegetik a kripto-világ legújabb trendjét. Bár az NFT már 2014 óta létező jelenség, mégis hét év kellett mire jobban elterjedt. Az NFT egy blokkláncon tárolt token, ami digitális bizonyítványként szolgál: egy digitális tárgyat (zeneszám, kép, videó) hitelesíthet – és ezzel teljesen egyedivé válik. Ez nem kriptovaluta hullámzó árfolyammal, hanem minden egyes darab annyit ér, amennyit a piacon hajlandóak kifizetni érte.

Mire használhatjuk?

Jogos lehet a kérdés: miért fizessek valamiért, amit csak letöltök a netről teljesen ingyen? Pont ez a lényeg: egy Google keresés után bárki számára elérhetővé válik akármennyi kép, viszont az NFT-vel, az egyedi azonosítóval ellátott hitelesítés miatt, az eredeti kép egyetlen tulajdonosává válhatunk. Az utóbbi évben a digitális képzőművészek tucatjai váltak milliomossá a blokklánc-technológiával védett képzőművészeti alkotásaiknak köszönhetően. A digitális térben egyre népszerűbb lett az NFT-k elárverezése: a Twitter tulajdonosának első bejegyzése hárommillió dollárt; az internet forráskódja több, mint 5 millió dollárt; a CryptoPunks NFT-i pedig tíz millió dollárt érnek a műkereskedelmi piacon.

Az NFT eredeti prototipusának készítője, a dán Anil Dash szerint a rendszer a művészeket hivatott szolgálni, hogy az online térben is valamennyire jogos tulajdonosai lehessenek a képeiknek, az újramegosztások miatt ne lehessen kitörölni a kép címét vagy készítőjének a nevét. Emellett Dash kiemeli az NFT vásárlások ökológiai jelentőségét is. Ő maga egy darab NFT tulajdonosa, amit kerek négy dollárért vásárolt. A mostani, sok számjegyű árak elkeserítik, mert úgy látja már nem a művészeti tulajdonjog van a fókuszban, hanem sokkal inkább a milliárdos befektetők pénzmosása – a hype miatt az NFT-k ára az egekbe szökött, és a kriptovalutával való fizetés minden tranzakciónak anonimitást biztosít.

Kik vesznek NFT-t?

A kripto-befektetések egyik leghangosabb támogatója és a digitális művészet bőkezű mecénása meglepő módon nem más, mint Reese Witherspoon. A színésznő és aktivista, felfigyelve a pénzügyi trendekre, női tervezők NFT kollekcióit támogatja, Instagrammon és Twitteren is reklámozza a metaverzumban rejlő kreatív lehetőségeket. A Business Insider nemrégen arról írt, hogy Whitherspoon a meta-világban látja a jövőt; a nem is olyan távoli jövőben az online avatárjaink parallel fognak a valós énünkkel. Whiterspoon ezzel a tech-optimista látásmódjával csatlakozik azoknak a táborához, akik az NFT-vel a művészetet igyekeznek támogatni; ilyen Paris Hilton a „Legjobb Jótékonysági NFT”- díj , vagy Justin Bieber és Gwyneth Paltrow, a híres majmos képek, a Bored Ape Yacht Club kollekció büszke tulajdonosai.

Az NFT erősen megosztotta a pénzvilágban jártas és a lelkes befektető rétegeket. Vannak, akik hatalmas lufinak, mások páratlan lehetőségnek tartják a kripto-alapú művészet popularizálását – mindenesetre közbeszéd tárgyává vált a jelenség, és mindenki arra kíváncsi, vajon tényleg milliomossá válhat-e, egyetlen majmos NFT-nek hála? Bár a biztost választ senki sem tudja pontosan, az biztos, hogy az NFT megtette azt, ami lehetetlennek tűnt: az internet tartalmaktól és információtól duzzadó világában megteremtette a ritkaság illúzióját.

Szerző: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Ilyen házastársra vágynak a férfiak az asztrológiai képletük szerint

Ilyen házastársra vágynak a férfiak az asztrológiai képletük szerint

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő