Mindannyiunk bánatának van egy archetípusa, tudd meg a tiedet

2020.november.15.

Időközönként a bánattal való szembesülés mindenki számára egyet jelent a valósággal. Egy szeretett személy elvesztése mindenképpen előidézi, de rengeteg más lehangoló esemény is okozhat szomorúságot. Bánatos lehetsz akkor is, ha az életedben valamilyen kedvezőtlen változás történik, ami egy olyan globális válság idején, mint amit most a koronavírus-járvány előidézett, elkerülhetetlen. Azokat a hatalmas veszteségeket, amiket emberek milliói szenvednek el egyéni, lokális és globális szinten, Dr. Anette Childs amerikai pszichoterapeuta kollektív bánatnak nevezi. Ahhoz pedig, hogy megértsük, egyénileg hogyan tudunk kezelni egy veszteséget, megalkotott négy archetípust, ami az emberek bánatfeldolgozásának módját jellemzi. Biztos, hogy az egyik archetípusban magadra fogsz ismerni, ha pedig ez megtörténik, tudatosan is törekedhetsz arra, hogy könnyebben feldolgozd az utadat keresztező nehézségeket.

1. A zarándok

A zarándok hisz a terápia és a hit erejében. Természeténél fogva szelíd és bizalommal fordul az emberekhez, de ha veszteség éri, meghátrál és labilis lesz a jövőjét illetően. Élete egészében vágyik a társaságra, így a bánatát sem akarja magába fojtani, hanem megosztja azt egy számára fontos emberrel, akiről úgy véli, hogy segíthet túljutni a szomorúságán. Terápiás körülmények között a zarándok képes az egész szívét és lelkét kiönteni a gyógyulásáért, közben pedig mély és tartós kapcsolatot alakít ki azokkal az emberekkel, akik még a legnehezebb napjain is mellette állnak. Minden értékes embert észrevesz a környezetében, éppen ezért csak azokat az embereket engedi magához igazán közel, akiket valóban nagyra becsül.

2. A vidéki

A vidéki archetípus erőssége a széleskörű tudása. Jól kezeli a saját érzéseit, és szereti megfigyelni mások viselkedését, hogy tanulságot vonjon le belőlük. Ha valamilyen lesújtó esemény éri, legelőször a terápia eszközéhez fordul, hogy a későbbiekben a hasonló súlyú történéseket is tudja kezelni. Gyakran készít jegyzeteket is a korábbi tapasztalatairól, mivel mindenre fel akar készülni, amivel szembekerülhet. Következetességével sokak számára jó példa lehet, hiszen ritkán éri kerül olyan helyzetbe, amire nem talál azonnal megoldást.

3. Az úttörő

Az úttörő az alkalmazkodás mintapéldája. Ha valamilyen megrázkódtatás éri, azt is igyekszik úgy felfogni, hogy az élet velejárója, amit el kell fogadni és túl kell rajta jutni. Az őt ért bánat feldolgozásába ritkán von be másokat, inkább egyedül utazik, sportol, vág bele egy új hobbiba azért, hogy jobban érezze magát. A lényeg, hogy folyamatosan legyenek programjai, amik motiválják arra, hogy talpra álljon. Szeret önsegítő könyveket olvasni, és abban hisz, hogy bármilyen bánat a leghatékonyabban apránként, kis lépésekben dolgozható fel.

4. Az utazó

Az utazó még a legkilátástalanabb helyzetekben is igyekszik meglátni a pozitívumokat. Bármilyen megrázkódtatás éri, próbálja megtalálni az okát annak, amiért értelme volt azt átélnie. Nem hisz a véletlenekben, ezért is ragaszkodik ahhoz, hogy minden okkal történik. Hogy a miértekre rájöjjön, mélyen belemerül az érzéseibe, és addig nem nyugszik, amíg nem talál rejtett, ésszerű tartalmat a megrázkódtatásokban. Az ilyen helyzetekben szerzett tapasztalatait pedig a későbbiekben a saját életében is hasznosítja, és másokkal is jó szívvel megosztja azokat a tanácsokat, amik az ő lelki gyógyulását segítették.

Ez is érdekelhet

„A megcsalásnál még a legfurcsább erotikus játékszer is jobb hatással van a szexre”

„A megcsalásnál még a legfurcsább erotikus játékszer is jobb hatással van a szexre”

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói