Minden, amit az északi szeretetelméletről tudnod kell

Az északi szeretetelmélet egy bensőséges filozófia arra vonatkozóan, hogy a független egyének hogyan tudnak személyes kapcsolatokat kialakítani a modern korban.

A szabadság lehetővé teszi, hogy kapcsolataink tisztán a szeretet által vezéreltek legyenek
A szabadság lehetővé teszi, hogy kapcsolataink tisztán a szeretet által vezéreltek legyenek
Fotó: Gettyimages.com

Az északi országok (Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország) polgárai számára az egyik legfontosabb érték az életben az egyéni önállóság és a közösség többi tagjától való függetlenség. Az északi társadalmaknak már a 20. század óta átfogó ambíciója, hogy az egyént megszabadítsák a családon belüli és a civil társadalomban fennálló függőség minden formájától: a szegényeket a jótékonyságtól, a nőket a férfiaktól, a felnőtt gyermekeket a szüleiktől és az idős szülőket a gyermekeiktől.

Ennek a szabadságnak a célja, hogy az emberi kapcsolatok ne legyenek szükségletekkel és hátsó szándékokkal terhelve, hanem teljes mértékben szabadok, autentikusak és tisztán a szeretet által vezéreltek legyenek. Felszabadulva a régi idők megterhelő pénzügyi és logisztikai kötelezettségei alól, a szeretteinkkel való kapcsolatot az érzelmi kötődésre alapozhatjuk, ami lehetővé teszi, hogy szabadabban fejezzük ki az érzéseinket.

Az északi szeretetelmélet meghatározó filozófiává vált a társadalom felépítését illetően, inspirálva az északi nemzetek sokszínű politikai döntéseit, amelyek együttesen egyetlen domináns célt biztosítanak: függetlenséget, szabadságot és lehetőséget a társadalom minden tagja számára.

Az északi nemzetek által hozott legfontosabb döntések többsége – legyen szó a családpolitikáról, az oktatásról vagy az egészségügyről – a szeretetelméletből fakadnak vagy annak közvetlen megnyilvánulásai. Ezek elsősorban politikai döntések és nem kulturális kérdések, inspirációjuk azonban a skandináv kulturális értékekben gyökerezik.

A világ legtöbb társadalmának bőven van mit tanulnia az északi politikai felfogástól, hiszen a 21. században mi is lenne fontosabb feladata az államnak, mint hogy ne elvegye a hatalmat az emberektől, hanem éppen ellenkezőleg: érvényesítse a szabadság és függetlenség modern értékeit. Az északi társadalmi szerződést pontosan az individualizmus és egyéni szabadság iránti kivételes elkötelezettség határozza meg. Ennek a megközelítésnek az eredménye pedig kristálytisztán kirajzolódik az életminőséget és a gazdasági dinamizmusokat érintő globális felmérésekből.

Az északi magas színvonalú állami szolgáltatásokat nem azért biztosítják, hogy az állampolgárok függővé váljanak a kormánytól, a rendszer szándékosan úgy van kialakítva, hogy figyelembe vegye a modern élet sajátos kihívásait és aszerint a lehető legnagyobb logisztikai és pénzügyi függetlenséget biztosítsa az állampolgároknak.

Az északi szeretetelmélet a régióra jellemző kulturális eszmék nyomán alakult ki, azonban az így létrejött szociálpolitika tökéletesen illeszkedik azokhoz az egyetemes kihívásokhoz, amelyekkel a modernitás elkerülhetetlen előrehaladtával minden nemzet szembesül. Ez a rendszer fokozatosan és sikeresen megbontja a régimódi hagyományos családi és közösségi viszonyokat, kiegyenlíti a nemi egyenlőtlenségeket és ösztönzi az egyén függetlenségét.

Ez is érdekelhet

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő