Minden, amit tudnod kell mielőtt tetoválást csinálsz

2022. április 25.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mit teszünk, mielőtt bejelentkezünk a tetoválóhoz? Amellett, hogy inspirációs képek ezreit pineljük a Pinteresten, és követjük a legtrendibb művészeket, egy igencsak fontos dologról gyakran megfeledkezünk. A leggyakoribb tévhitekről, a trendi minták hátulütőiről és a bőr tetoválás utáni reakcióiról. Ezekről a fontos kérdésekről a Fine Heart Custom Ink. tetoválószalon üzletvezetőjét és mentorát, Kovács Tibor Gábort, azaz Tibót kérdeztük.

Minden, amit tudnod kell mielőtt tetoválást csinálsz
Minden, amit tudnod kell mielőtt tetoválást csinálsz
Fotó: Gettyimages.com

Az, hogy tíz év múlva is tetszik-e majd a minta, ugyanannyira múlik bőrünk öregedésén, mint az ízlésünk formálódásán és a művész professzionalitásán, ezért érdemes jól körbejárni a témát a döntés előtt.

A BŐRTÍPUSTÓL IS FÜGG, HOGY MENNYIRE LESZ TARTÓS A TETKÓ?

A tetoválás szempontjából bátran kijelenthetjük, hogy a bőr nem más, mint organikus vászon, ami amellett, hogy folyamatos mozgásban van, sok külső hatásnak van kitéve. A testmozgás, a súlyunk ingadozása, a barnulás-fakulás csak néhány azon tényezők közül, amik befolyásolják a mintánk jövőjét. És ami a rossz hír, hogy a hatótényezők felére van csak ráhatásunk. „Sajnos nem találkoztunk még olyan bőrrel, ahol minimálisan sem folyt meg a minta az évek folyamán. Ez rengeteg tényezőtől függ: a bőrtípustól, a hidratáltságtól, a zsírszövettől, ezáltal a testsúlyunktól. Néhány bőrtípus eleve nehéz terep: a nagyon száraz bőrön sokkal finomabban kell dolgoznunk, és még mindig jobb, ha a bőr gyógyulás közben kidob némi festéket, mintha torzulna a minta. Van olyan, akinek a bőre technikától és tűtől függetlenül is részben vagy teljesen kidobja festéket. Sajnos ezt nem látjuk előre, menet közben tapasztalja meg a tetováló, hogy milyen típusú bőrrel van dolga, és hogy mekkora eséllyel és mi marad majd meg a gyógyulást követően. Nem kell csüggedni, mert egy rutinos tetováló visszahívja vendégét egy kontrollra” – árulta el Tibó.

Kérdéseinkre Kovács Tibor Gábor, azaz Tibó válaszolt
Fotó: Panamyphoto
A TETOVÁLÁS HELYÉNEK KIVÁLASZTÁSAKOR NE CSAK AZ ESZTÉTIKÁRA FIGYELJ!

Az idő múlásával bizony sokat változik a testünk, ami a feszességet, a bőrünk állapotát is érinti. Arról nem is beszélve, hogy az olyan, a szervezetet ért megpróbáltatások, mint a diéta vagy a szülés, jócskán átrendezhetik a „festővásznat”. Szintén idetartoznak azok a bőrterületek, amelyek mindennap fokozott mozgásnak vagy dörzsölésnek vannak kitéve. „Sajnos a legdivatosabbnak számító helyek a legproblémásabbak tetoválás szempontjából. A csuklón, a bokán és az Achilles-ín melletti mélyedésen lévő tetoválások mutatósak, viszont ezeket a testrészeket vesszük igénybe a legintenzívebben, hiszen dörzsöli őket a ruha, vagy éppen folyamatos presszió alatt vannak. Ezekhez hasonló a fül mögötti terület, ahol rövid idő alatt megfolyik a legtöbb tetoválás – pláne, ha részletgazdag és miniatűr mintát varratunk. Ilyen esetekben azt tanácsolom, ne hamarkodjuk el a döntést! Ezeken a helyeken a legkevésbé javíthatóak vagy takarhatóak a tetoválások.”

NÉHÁNY STÍLUS, AMIVEL ÉRDEMES VIGYÁZNI

Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendenek az extravékony vonalú, miniatűr minták és a fehér tetoválások. Rögtön a szívünkbe lopják magukat a kecses virágok és a titokzatos feliratok, azonban sajnos semmi sem garantálja, hogy pár év elteltével ugyanúgy gyönyörködhetünk bennük. „A bőr sajnos nem tudja megtartani a bejuttatott pigment teljes egészét, így egy-tíz százalékig tud torzulni bármely minta az évek során. Gondolj bele, hogy ez mit jelent egy egyszer egy centis, részletgazdag tetoválás esetében, és mit egy tízszer tíz centisnél. Az első esetében pár év múlva nem lesz kivehető” – figyelmeztet Tibó.

Ami a fehér motívumokat illeti: a bőr alaptónusa határozza meg, hogy a tetoválás színei milyenek lesznek hosszú távon, hogy a festék milyen reakciót vált majd ki a bőrben. Sajnos láttam már olyat, akinek teljesen eltűnt a mintája, és olyat is, akinél a fehér szín eltűnt, viszont a sérülés, a heg megmaradt. A legrosszabb esetben úgy nézhet ki, mint egy égési sérülés, amit csak lefedni lehet. Mi emiatt nem is készítünk fehér tetoválást”.

MIT VARRASSAK?

Fontos szem előtt tartani a tényt, hogy a most menő minták is divatjamúltak lesznek egy napon. A legtöbb divat átmeneti, éppen ezért jobb, ha a tetoválás kiválasztásánál nem a trendeket, hanem állandóbb dolgokat követünk. Tibó két dolgot tanácsol: egyrészt válasszunk olyan mintát, ami valóban kifejezi a személyiségünket, másrészt döntsünk olyan technika mellett, amit jó eséllyel hosszú távon is megtart a bőrünk. Ebből a szempontból kifejezetten hálásak a határozott kontúrral szegélyezett, feketefehér vagy akár színes minták. Ha megtalálod a számodra tökéletes tetoválót, érdemes minden fontos infót előzetesen leírni neki, hogy közösen ötletelhessetek és kikérhesd a véleményét a minta méretéről, színeiről és elhelyezéséről. Csak olyan alkotóhoz menj, akitől több referenciamunkát is láttál, hiszen egy igazán professzionális szakember nem ad ki olyat a kezei közül, amit pár éven belül inkább letagadna.

ENYHÍTHETŐ-E A FÁJDALOM?

Vegyél be fájdalomcsillapítót! Igyál alkoholt! Jegeld le! Ilyen, és ezeknél még hajmeresztőbb ötletek repkednek, ha a tetoválással járó fájdalom csillapításáról esik szó, azonban ezek nagyrésze vagy pusztán butaság, vagy egyenesen veszélyes. Az utóbbi időben szintén népszerűvé váltak a tetoválócégek által forgalmazott fájdalomcsillapítók, amik – bár a felületet érzéstelenítik – de csak a véráramba kerülve fejtik ki hatásukat, ergó a tetoválás folyamata közben használhatóak közvetlenül, és sok esetben nehezíthetik a gyógyulást is. Tibó szerint a legfontosabb a tetováltatás előtti felkészülés, valamint a folyamat alatti minimális szünetek. „Tetováltatás előtt mentálisan is fel kell készülni. Érkezz kipihenten, jól táplálva, hidratáltan az időpontra, mert sokkal magasabb lesz a fájdalomküszöböd. A fáradtság, a stressz, a másnaposság és az üres gyomor a tetoválás folyamatának legfőbb hátráltató tényezői. Nők esetében a menstruáció időszakát is érdemes kikerülni. A fájdalomcsillapító sajnos tévhit, ugyanis teljesen más típusú fájdalmat enyhít, mint amit a tetoválás okoz. Emellett fontos elmondanom, hogy egy apró minta esetében a megnövekedett adrenalinszint, az izgalom és a várakozás felülírja a fájdalmi faktort. A többórás minták esetében pedig fontos rövid szüneteket tartani, enni és inni közben, hogy új energiához jusson a test.

MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZE MINŐSÉGÉT A TETOVÁLÁS?

Fontos tudni, hogy egy háromhetes minta még nem a »sajátod«. Ekkor még sejtjeink tízezrei küzdenek az idegen festékanyag ellen, minimum egy év kell ahhoz, hogy elnyerje végleges formáját a tetoválásod. Ha a test küzdelmét megspékeljük például UV-sugárzással – a minta ugyanúgy fakul, roncsolódik, mint a napon hagyott ruha –, még veszélyeztetetebb a friss minta, hisz a gyógyulás időszakában nehezebben védekezik a bőr. A nyár az erős napsugárzás miatt kritikus időszak – ha mégis akkor tetováltatnál, használj magas faktorú napvédőt, és lehetőleg takard le a strandon, ezzel éveket spórolhatsz a mintának. Fontos, hogy minimum három hétig ne vegyél hosszú fürdőt, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy a bőr pólusai annyira összezáródjanak, gyógyuljanak, hogy megvédjék a mintát a kiázástól. A strandok, uszodák, fürdők, nyílt vizek különösen veszélyesek, hiszen ott még a fertőzésveszély is fennáll.” Tibó még hozzátette: bár a genetikai tényezőkkel nehéz felvenni a harcot, a tudatos és egészséges életmód nemcsak a szervezetünk, de a tetoválásunk szempontjából is üdvözítő. Ha kerüljük a hirtelen súlyvesztést vagy -gyarapodást, az alkoholt és a zsíros, magas szénhidráttartalmú ételeket, a túlzott cukorbevitelt, máris fontos lépést tettünk a tetoválásunkért és az egészségünk védelméért is.

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2022-es márciusi számában jelent meg.

Szöveg: Takács Dalma

Portré: Panamyphoto; Póló: H&M; Ing: CARHARTT

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hozd ki a legtöbbet az otthoni moziestekből! Így válhat igazi élményprogrammá a tévézés

Hozd ki a legtöbbet az otthoni moziestekből! Így válhat igazi élményprogrammá a tévézés

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Szabadulj meg a szarkalábaktól: ezzel az otthoni kezeléssel látványos eredményt érhetsz el (x)

Szabadulj meg a szarkalábaktól: ezzel az otthoni kezeléssel látványos eredményt érhetsz el (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)