Most költöztél el otthonról? Így készíts költségvetést!

2022.március.26.

Ha most költöztél el otthonról, és belecsöppentél az önállósodásba és önfenntartásba, könnyen lehet, hogy elveszettnek érzed magad. Lehet, hogy most realizálod mennyibe kerülnek bizonyos élelmiszerek, higiéniai szerek, vagy csak váratlanul elromlik valami, aminek a költségét neked kell állnod.

Most költöztél el otthonról? Így készíts költségvetést!
Most költöztél el otthonról? Így készíts költségvetést!
Fotó: Gettyimages.com

Ha úgy érzed hasznos lenne pár tipp, hogy hogyan készíts egy költségvetést, amihez tudod magad tartani, jó helyen jársz! Íme néhány tipp, ami megkönnyíti a pénzed beosztását.

Elizabeth Warren szenátor népszerűsítette a „50/20/30” költségvetési sémát, amellyel, ha most megismerkedsz később könnyebb dolgod lesz a pénzügyeid rendben tartásával. Ennek a koncepciónak az a lényege, hogy a bevételed 50%-át a az elengedhetetlen szükségleteidre fordítod. Ilyen például a bérleti díj, a számlák költsége, amikkel könnyű kalkulálni, mert nagyjából előre tudod, hogy ez mennyibe is fog kerülni. Ebbe a kategóriába tartoznak egyéb alapvető szükségletek, mint például a bevásárlás. Itt már egy kicsit nehezebb kalkulálni, hogy minden hónapban mennyit fogsz költeni erre, de ebbe a kategóriába csak az alapvető élelmiszerek tartoznak, amik elengedhetetlenek a túléléshez.

A következő kategóriába tartoznak azok a dolgok, amiket szeretnél, de nem elengedhetetlen, ez a jövedelmed 30%-a. Ide tartozik például a Netflix előfizetésed, egy új pulcsi, vacsora egy étteremben, mozi, vagy olyan nasik, amikre nem szorulsz rá igazán. Az az előnye ennek a kategóriának, hogy személyre szabhatod. Ha tudod, hogy sokat vásárolsz ruhát, de nem jársz moziba, akkor ezt a pénzt ruhákra költheted. Ha nem akarsz edzőterembe járni, hanem inkább a környéken futsz, ezzel is spórolhatsz. A lényeg, hogy átgondold mi számodra prioritás, és mi az, amin tudsz spórolni. Ebbe a kategóriába tartoznak az olyan „extra” dolgok, mint például rendelni egy bort a vacsora mellé, drágább telefont venni, vagy prémium előfizetést használni YouTube-on.

Az utolsó kategória, amely ideális esetben a jövedelmed 20%-át jelenti, a megtakarítások. Jó, ha elkezdesz spórolni, hogy legyen elég megtakarításod olyan három hónapra, ha elveszíted a munkád. Ezeket a megtakarításokat tanácsos be is fektetni, így nem csak áll valahol a pénzed. Ha kezdetben még nem tudsz ennyit félretenni, ne aggódj, a lényeg, hogy minden hónapban valamennyit meg tudj spórolni, ha később extra kiadásaid merülnek fel. És a felnőtt élethez az is hozzátartozik, hogy gondolsz a jövődre.

Most, hogy tisztában vagy az alapkoncepcióval, íme néhány gyakorlati tipp, hogy hogyan tudsz spórolni:

1. Ne vásárolj éhesen!

Ha üres gyomorral mész bevásárolni, sokkal nagyobb eséllyel veszel meg olyan dolgokat is, amire nincs szükséged. Ha ebéd után intézed a bevásárlást, sok felesleges költségtől kíméled meg magad.

2. Készíts „meal plan”-t!

Ha előre megtervezed miket eszel az egyes napokon, könnyebb céltudatosan vásárolnod és kevesebb étel vész kárba. Légy kreatív a hozzávalókkal, ha egyik nap felbontottál valamit, azt használhatod másnap egy másik recepthez.

3. Figyeld az akciókat!

A szupermarketekben nagyon sokszor le vannak árazva azok a termékek, amik hamarosan lejárnak. Ha ezeket hamar el tudod fogyasztani, ugyanolyan jók, viszont sokszor 50% kedvezménnyel is hozzájuk juthatsz. Ha ruhákat vásárolsz, bizonyos időszakokban nagyobb akciók vannak, például a Black Friday vagy karácsony után. Ha valamit nem sürgős megvenned, időzítsd ezekre az időszakokra.

4. Kérdezz rá a kedvezményekre!

Ha például moziba mész, vagy meglátogatsz egy kiállítást, legtöbb esetben van diákkedvezmény, de ha nem kérdezel rá, automatikusan a nem kedvezményes árat számolják. Ne félj utánakérdezni az esetleges kedvezményeknek, azért, mert félsz, hogy nemet mondanak.

5. Járj könyvtárba!

Ha van egy könyv, amit el szeretnél olvasni, nem muszáj több ezer forintért megvenned. Könnyen lehet, hogy a könyvtárban ingyen, vagy pár száz forintért hozzáférhetsz. Ha pedig sokat olvasol, jó ötlet lehet előfizetni olyan alkalmazásokra, mint például a „Scribd”, mert itt kevesebb mint egy könyv árából havonta bármennyit olvashatsz.

6. MUNCH

A „Munch” alkalmazás jó barátod lesz, ha szeretsz néha nem otthon enni, de nem akarsz sokat költeni. Ezt az applikációt azért hozták létre, hogy csökkentsék a pazarlást, így a nap végén olcsóbban veheted meg a megmaradt ételt. Sokszor féláron jutsz hozzá a finomságokhoz, így spórolhatsz, de mégsem vonod meg magadtól az éttermeket.

7. Vezesd a kiadásaidat!

Végül, de nem utolsó sorban, sokat segíthet, ha látod mennyit költöttél az adott hónapban és mire. Akár papíron vezeted, akár egy alkalmazásban, így láthatod, ha valamire már túl sokat költöttél, vagy jobban fogy a pénzed, mint gondoltad.

Szerző: Bajmóci Vivien

Ez is érdekelhet

Mi a hatása az ezer éve nem látott bolygóegyüttállásnak az életedre?

Mi a hatása az ezer éve nem látott bolygóegyüttállásnak az életedre?

G-Szex

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

6 szex utáni szokás, ami még közelebb hoz a párodhoz

Szépséghírek

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően

Így lehet tökéletes a frufrud a hajtípusodnak megfelelően