Most már tudni fogod: ilyen gyakran kellene kimosnod a párnád

2019.július.30.

Gyakran felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon a párnát magát is ki kellene-e mosni? A válasz pedig IGEN! A párnánkra hajtjuk le minden este a fejünket, míg napközben ölelgetve szorítjuk magunkhoz. Emiatt rengeteg baktérium kerül a párna belsejébe is, amitől csak akkor szabadulhatunk meg, ha jó alaposan kitisztítjuk. Általában csak a párnahuzatot szoktuk kimosni, ami nem elegendő.

Most már tudni fogod: ilyen gyakran kellene kimosnod a párnád
Fotó: Shutterstock

Miért is kellene kimosni?

Alvás alatt minden felesleges anyag a párnára kerül, mint például a maradék hajápoló, arcápoló, esetleg smink és még az elhalt hámsejtjeink is. Emiatt eléggé koszos lesz a párna és nem árt neki egy alapos tisztítás, főleg, ha már elszíneződések jelennek meg rajta (legtöbbször sárga színű).

Fotó: giphy

Mi még a párna rendszeres mosásának az előnye?

Elsősorban eléggé gusztustalan belegondolni abba, hogy hány baktérium lapulhat a mi kis féltett párnánkban. Másodszor pedig a porra allergiások számára sem tesz jót, mivel a felhalmozódott anyagok zavaró tényezők lesznek majd a számukra. Ezáltal pedig az egészségük is roncsolódni fog a folyamatos ingerlés miatt. Ezenfelül ezek a párnák elveszítik az eredeti szerkezetüket és így már nem lesznek képesek rendesen megtámasztani a fejet.

Fotó: giphy

Hogyan kell kimosni a párnát?

Mint a legtöbb ruhánál a párnákon is található egy címke, ami segítségül szolgálhat a tisztításánál. Akkor sem kell megijedni, ha mi ezt már a legelején levágtuk, mivel így is elég egyszerű a folyamat. Nyugodtan bele lehet rakni a mosógépbe a párnákat, éppen úgy mind az ágyneműt. Viszont a mosószerből csak egy nagyon kevésre lesz szükség, hogy elkerüljük annak a lerakódását a párna anyagában. A mosógép típusát is figyelembe kell venni, például a felülről adagolósnál fontos az egyensúly megtartása így jobb, ha egynél több párnát rakunk a gépbe.

Ruhakímélő mosási technikák: Hogyan védd kedvenc ruháidat?

Ruhakímélő mosási technikák: Hogyan védd kedvenc ruháidat?

Hogyan kell megszárítani?

Természetesen a párnákat is be lehet tenni a szárítóban, de előtte inkább nézzük meg mit is ír a címke. Ha pedig biztosra akarunk menni, akkor rakjunk be mellé kettő teniszlabdát zokniba csavarva és így teljesen meg fogunk szabadulni a víztől, ami a párnába maradt a mosás után. Viszont valószínűleg több körre lesz szükség a párna teljes megszárításához.

Milyen gyakran kellene mosni a párnát?

A legjobb, ha évente legalább kétszer kimosod a párnáidat. Túlzásokba sem kell esni, mivel azzal csak roncsoljuk a párna szerkezetét és elveszíti a tartását.

Fotó: giphy

Mit tehetsz a párnád tartós tisztaságáért?

Egy párnavédő beszerzése sosem lehet rossz ötlet, hiszen ezzel még egy plusz réteg védi majd meg a párnádat a baktériumoktól és a lerakódó anyagoktól. Természetesen ezt a védőt gyakran kell majd tisztítani, viszont ezt moshatjuk akár az ágyneművel is.

Mikor cseréljünk le egy párnát?

Még ha rendszeresen tisztítod a párnáidat, akkor is egy idő után tönkremennek. A legkönnyebben egy egyszerű teszt alapján állapíthatod meg a párnád épségét. Hajtsd össze és várd meg, hogy mennyire és mennyi idő alatt képes az eredeti állapotára visszaállni. Ha nem sikerül, akkor sajnos búcsút kell mondanod annak a darabnak.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói