Belevágtál a műanyagmentes júliusba? 5+1 tipp, amivel könnyebben megy majd az életmódváltás

2022. július 5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A textil szatyor, a kulacs a PET palack helyett már unalomig lerágott csont, annál már többet kell tennünk, ha az idei Műanyagmentes július kihívásban részt szeretnénk venni!

Tégy te is, hogy kevesebb műanyag legyen, kezdd a műanyagmentes július kihívással!
Tégy te is, hogy kevesebb műanyag legyen, kezdd a műanyagmentes július kihívással!
Fotó: Rakun Dobozközösség

A Rakun Dobozközösség összeszedett nektek most 5+1 olyan tippet, amik minimális odafigyelést igényelnek, de jelentősen csökkenthetjük velük a műanyaghulladék mennyiségét és még a kiadásainkat is. Ebben a mozgalomban minél többünknek részt kell venni, hogy változzon a szemlélet, javuljanak a körülmények. Vágj bele!

Hogyan tudod a mindennapi szemeted csökkenteni és minimalizálni a műanyagot? Kezdd az újrafelhasználható dobozokkal, kulacsokkal!
Fotó: Kőfaragó Zsuzsi
  1. Használj cserélhető fejű fogkefét! A cserélhető változatnál csak a fejet kell kidobni, így 80%-al kevesebb műanyagot használsz. Sajnos a bambusz fogkefe sem a legjobb megoldás, mivel ugyanúgy eldobható szemét keletkezik belőle, ráadásul a legtöbb ilyen fogkefe bambusztörmelékből van összeragasztva, ami miatt nem bomlik le rendesen.  
  2. Használj szilárd szappant folyékony szappan helyett! A szilárd szappan ugyanúgy tisztít, viszont nem kell eldobnod utána a műanyag tartóját, vagy ha ragaszkodsz a folyékonyhoz, akkor vegyél utántöltőt belőle, ami 75%-al kevesebb műanyagot tartalmaz, mint a kinyomós verziója. Próbáld ki a sampon szappant is, szuperül habzik és a sampon palackját sem kell kidobnod.
  3. Keresd a Rakun doboz elfogadóhelyeket! Az eldobható elviteles doboz a harmadik leggyakoribb hulladékfajta az óceánokban és csak Budapesten 13 millió dobozt használunk el egy évben. A Rakun Dobozközösséggel együtt dolgozó vendéglátóhelyeknek visszaadhatod Rakun dobozodat, így ők a kötelező fertőtlenítés után újra ételt tesznek bele. Ezzel alig egy év alatt már több mint 470 kg-nyi műanyagtől mentették meg a Földet a Rakun tagjai. Jelenleg országszerte 101 vendéglátóhelyen kérheted az ételedet ebben a bérelhető ételesben. A dobozok használatához fix havi díjas előfizetés szükséges, amiért cserébe korlátlan alkalommal használhatod a Rakun fémdobozait bármelyik elfogadóhelyen, így az eldobható dobozokkal szemben még spórolhatsz is.
  4. Vásárolj ruhát természetes anyagból! A poliészter ruhák kőolajból készülnek és mivel kevert szálakat tartalmaznak legtöbbjük nem újrahasznosítható. Ha teheted válaszd a pamut anyagból készült ruhákat, vagy vásárolj használt ruha boltban. Ha pedig meguntad, akkor sem kell kidobni, ha jó állapotú, akkor vidd be egy Adományboltba, vagy adományozd el a helyi Facebook ingyenes csoportokban.
  5. Használj többször használható (cserélhető pengés) borotvát! Az egyszer használatos borotva sajnos nem újrahasznosítható és évente több mint 2 milliárd tonna műanyag borotva köt ki az óceánokban. Ráadásul a többször használható borotva pár ezer forintba kerül több évre, míg az eldobható borotvák éves költsége 20000 Ft körül is lehet.

+Pro tipp anyukáknak:

Próbáljátok ki a mosható pelenkát az eldobható helyett. A használt pelenka veszélyes hulladék, az újrahasznosítása nem megoldott. Akinek van gyereke tudja, hogy pelenkázós időszakban szinte naponta kell levinni a szemetet. A mosható pelenka ára kb. 10 hónap alatt megtérül és utána már mosási költségekkel is sokkal olcsóbb, mint az eldobható. Sőt, sokkal jobban szellőzik és ilyenkor nyáron jobb érzés a gyerkőcnek is!

Ráadásul sok magyar kézműves készít már mosható pelenkákat, így őket támogathatod a pénzeddel. De ha nem akarsz beruházni, akkor kipróbálhatod kölcsönzéssel is a mosható pelenkákat, akár helyi mosható pelus klubbokban is, ahol még a használathoz is kaphatsz tippeket.

További tanácsokért látogass el a Rakun Dobozközösség felületeire, hiszen júliusban még több praktikát sajátíthatsz el tőlük és még nyerhetsz is!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Minden, amit megtehetünk a cyber grooming, vagyis a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen

glamour plusz ikon Minden, amit megtehetünk a cyber grooming, vagyis a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)