Munkavállaló vs. munkaadó: egy kutatás segítségével feltártuk, milyen elvásárokkal vág bele a közös munkába a két fél

Szponzorált tartalom

Milyen az ideális munkahely egy Y és egy Z generációs fiatal számára? Hogy keres munkát, és milyen elvárásokkal érkezik az állásinterjúra egy pályakezdő? Mi kell ahhoz, hogy jól érezze magát a csapatban? És vajon mit vár el tőle a munkaadó? A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2000 fiatalt és 300 munkaadót kérdezett meg a témában, és kirajzolódott, hogy a hazai cégek felismerik a fiatal munkavállalók igényeit, de nem reagálnak rájuk megfelelően. Mivel a túl magas elvásárok megijesztik és továbblépésre késztetik a fiatalokat, elengedhetetlen, hogy a felek nyíltan, támogatóan kommunikáljanak egymással a kezdetektől fogva.

Munkavállaló vs. munkaadó: egy kutatás segítségével feltártuk, milyen elvásárokkal vág bele a közös munkába a két fél
Fotó: Zsólyomi Norbert

Vegyünk például egy 22 éves, friss diplomás lányt, nevezzük el Fanninak. Mikor Fannit arról kérdezik a barátai, milyen munkahelyet keres, nagy valószínűséggel a jó fizetést, a szakmai fejlődés lehetőségét és a jó hangulatú csapatot említi elsőként, és azt is kihangsúlyozza, hogy nem örülne, ha a magánélete rovására menne az állása. Míg ezek nagy része a 35 éves, már több tapasztalattal rendelkező Annára is igazak, ő valószínűleg hozzáteszi, hogy hosszútávú munkaviszonyban gondolkodik, és sosem dolgozna olyan főnökkel, aki nem kommunikál nyíltan.

"A Z generáció számára az alap mozgatórugó a szakmai fejlődés lehetősége és rugalmasabban állnak hozzá a munkavégzés helyéhez, és (még) nem igénylik a családbarát megoldásokat. Az Y generáció ezzel szemben nagyobb hangsúlyt fektet az anyagi gyarapodásra és benne már megvan a szándék, hogy hosszabb távon is tervezhessen egy adott munkahellyel" – árulta el Szányi Gabriella, a BKIK PR igazgatója.

"A jó hír az, hogy a cégek maguk is érzékelik, hogy a fiatal munkavállalók milyen elvárásokat támasztanak a munkahelyükkel kapcsolatban és feltehetően igyekeznek is megfelelni azoknak."

Ki sikeresen, ki kevésbé sikeresen. A megkérdezett munkaadók számára az a legfontosabb, hogy egy pályakezdő motivált és lelkes legyen – így fellélegezhetnek, akik attól féltek, hogy tapasztalat híján nem veszik fel őket – azonban nem mindig gondolnak bele abba, hogy ezt a motivációt éppen nekik kell megadniuk. A két generáció neveltetésénél és szocializációjánál fogva elsősorban a főnökétől és a csapattól várja a bíztatást, és amennyiben nem kapják azt meg, könnyen váltanak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a vezetők támogassák fiatalabb kollégáikat, és folyamatos visszajelzést adjanak a munkájukról: ez nem csak a munkatárs fejlődéséhez, de motivációja fenntartásához és lojalitása kialakításához is elengedhetetlen.
Ha érdekel, milyen platformokon keresnek leggyakrabban munkát a pályakezdők, vagy milyen módon lehet őket motiválni, tarts velünk, és olvasd el cikksorozatunk következő részét is!

Ez is érdekelhet

GlamDrop: Környezetbarát bőrápolás, természetes barnulás és spa élmény vár

GlamDrop: Környezetbarát bőrápolás, természetes barnulás és spa élmény vár

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Monitor

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak