Na ilyen az IGAZI nőnap! Egyenlő béreket harcoltak ki a nők

2017.március.9.

Talán nem sokan tudjátok, de a mostani nőnap felhívása : az egy nap nők nélkül-szlogen, nem előzmények nélküli.

Nőnapi tüntetés
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A nemi diszkrimináció elleni tiltakozásnak ezt a formáját először Izlandon alkalmazták a nők. 1975-ben, egészen pontosan október 24-én a szigetország nő nemű lakossága úgy döntött, hogy megmutatja, hogy milyen lenne egy ország élete nők nélkül. A csaknem egy év szervezés eredménye az lett, hogy a valamivel több, mint 300 ezer lakosú Izlandon a nők legalább 80%-a ezen a napon nem vette fel a munkát. Volt olyan újság, amely nem jelent meg, elmaradtak színházi előadások, gyárak, üzemek szüntették be a termelést és az iskolákban csak limitált felügyelet mellett vigyáztak a gyerekekre. A nők nélküli nap elsődleges üzenete az volt, hogy a társadalom ismerje el a női munkát, ismerje el annak értékét. Ekkoriban ugyanis a nők még 60%-át sem keresték meg annak, amit a hozzájuk hasonló munkát végző férfiak vihettek haza. A helyzet azóta sokat változott, de az egyenlőség még mindig csak álom maradt. Egészen tegnapig.

Az izlandi kormány ugyanis bejelentette, hogy legkésőbb 2020-ig teljesen el fogják törölni a nemi és minden más diszkrimináció lehetőségét a munkaadók részéről a bérezés tekintetében. Ezután nem lehet Izlandon ugyanazért a munkáért kevesebb fizetni egy nőnek, mint egy férfinak. Sőt, a kormányzat még ennél is többre szeretne vállalkozni és a közigazgatásban, a parlamentben szeretné növelni a nők arányát.

Meg is kérdeztük a nem is olyan régóta létező izlandi GLAMOUR magazin főszerkesztőjét, hogy mik az első gondolatatai a hírről:

„Új kormányunk van, ez a fő oka annak, hogy pozitív irányba változnak a dolgok. A következő négy évre az egyik fontos programjuk, hogy javítani akarják a nemek közti egyenlőség helyzetét. Persze vannak történelmi hagyományaink is, amikre ezt a lépést építeni lehet. Izlandnak volt a világon elsőként női miniszterelnöke, Vigdís Finnbogadóttir. 1975 óta minden október 24-én utcára vonulnak a nők, hogy kiálljanak a jogaikért. Idén édesanyámmal és a lányommal voltam, ami felemelő érzés. Persze még mindig létezik az üvegplafon, de az izlandi nők magabiztosak és erősek, az új törvény segítségével, ami előirja a cégeknek az azonos bérezést a nőknek és férfiaknak, és a minimum 60% férfi, 40% nő alkalmazását, segíteni fog nekünk továbblépni" fogalmazta meg Álfrún Pálsdóttir, az izlandi
GLAMOUR fôszerkesztôje.”

Álfrún Pálsdóttir, az izlandi Glamour magazin főszerkesztője
Álfrún Pálsdóttir, az izlandi Glamour magazin főszerkesztője

Ez is érdekelhet

Top 15: Thierry Mugler legikonikusabb ruháival emlékezünk az elhunyt tervező zsenire

Top 15: Thierry Mugler legikonikusabb ruháival emlékezünk az elhunyt tervező zsenire

Szépséghírek

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

G-Szex

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács