Ha így kér bocsánatot, nem gondolja komolyan – 10 jel, hogy nárcisztikus emberrel van dolgod

2022.július.10.

Időről időre szinte mindannyian elkövetünk olyan hibákat, amikkel megbántunk másokat. Szerencsére egy őszinte, komoly bocsánatkérés a legtöbbször helyrehozza a dolgokat, és segít a bizalom újjáépítésében. Vannak azonban olyan, jellemzően nárcisztikus emberek, akik ki nem állhatják, ha be kell ismerniük, hogy hibáztak, és képtelenek a valódi bocsánatkérésre. Na de hogyan ismerheted fel, hogy ilyen emberrel van dolgod, honnan tudhatod, hogy nem valós a bocsánatkérése?

A nárcisztikus ember jellemzői
A nárcisztikus ember jellemzői

1. Túl rövidre fogja a bocsánatkérést

Ha mindössze annyit mond, hogy „csak vicceltem” vagy „csak segíteni próbáltam”, de közben a megbánás legkisebb jelét sem látod az arcán, akkor biztos, hogy nem a jó szándéktól vezérelve és nem is ártalmatlanul tett rosszat.

2. Rád próbálja áthárítani a felelősséget

Tipikus példája ennek, ha úgy kezdi a bocsánatkérést, hogy „sajnálom, hogy úgy gondolod, hogy valamit rosszul tettem”, vagy „sajnálom, de talán túl érzékeny vagy”. Ha tényleg fontos neki a bocsánatod, nem akarja áthárítani rád a felelősséget.

3. Feltételesen kér bocsánatot

Ha komolyan megbántva érzed magad miatta, az nem csak úgy jön, hanem valódi, egyértelmű okai vannak, nem igaz? Ha viszont úgy kér bocsánatot, hogy „sajnálom, ha megbántottalak valamivel, amit mondtam”, vagy „sajnálom, ha esetleg rosszat tettem”, akkor nem is kezeli komolyan a probléma súlyát.

4. Arra ösztönöz, hogy hagyjátok már annyiban az egész problémát

Vannak problémák, amiket nem lehet egy egyszeri bocsánatkéréssel lerendezni, hanem többször és komolyan kell róluk beszélni, hogy rendeződjenek. Ha viszont ez nem érdekli eléggé, akkor biztosan azzal fog előrukkolni, hogy „már mondtam, hogy sajnálom” vagy „tucatszor kértem már bocsánatot ezért”.

5. Visszaél azzal, ahogyan érezted magad miatta

Ha elmondod, hogyan érintett az, hogy megbántod, ő pedig ezek után ezt felhánytorgatja, és emlékeztet arra, hogy ideges, szomorú vagy csalódott voltál, akkor biztosan nem akar felelősséget vállalni a viselkedéséért.

6. Nem ismeri el egyértelműen, hogy megbántott téged

Ha úgy kér bocsánatot, hogy „ezt valószínűleg nem kellett volna megtennem”, vagy „talán előbb téged kellett volna megkérdeznem”, akkor valójában csak önmagát nyugtatja, és eszében sincs vállalni a következményeket a tetteiért.

7. Elbizonytalanít abban, hogy jogosan neheztelsz rá

Nehezen veszi rá magát arra, hogy bármit is mondjon, majd magyarázkodni kezd olyan kifejezésekkel, mint a „tudod, hogy soha nem bántanálak meg” vagy „tudod, hogy nem így akartam”. Ezek viszont csak szimpla kifogások, amikkel azt sugallja, hogy feleslegesen haragszol rá.

8. Kételkedően kér bocsánatot

Ha azt mondja, hogy „azt hiszem, tartozom neked egy bocsánatkéréssel” vagy azt hiszem, azt kell mondanom, hogy sajnálom”, akkor tudja, hogy elengedhetetlen bocsánatot kérnie, de egyáltalán nem veszi komolyan.

9. Beszabályozza a bocsánatkérését

Aki őszintén kér bocsánatot, az nem szab feltételeket hozzá. Ha viszont azt mondja, hogy „bocsánatot kérek, ha akarod” vagy „bocsánatot kérek, ha soha többé nem hozod fel a dolgot”, akkor mit sem ér az egész.

10. Másra terelt bocsánatkérés

Mindenki a saját tetteiért felel, ezért az olyan bocsánatkérések, mint az „anyukád azt mondta, hogy kérjek tőled bocsánatot” vagy „egy barátom szerint azt kellene mondanom, hogy sajnálom” teljesen haszontalanok.

Ne feledd, a valódi bocsánatkérés nem feltételekhez kötött, és nem próbálja lekicsinyíteni a történteket. Egyértelművé teszi, hogy a bocsánatot kérő személy tudja, hogy rosszat tett, és sajnálja, hogy megbántotta a másik érzéseit. Látszik rajta, hogy lelkiismeret-furdalása van, és komolyan igyekszik, hogy többé ne bántson meg. Ha valaki így tesz, bocsáss meg neki, aki azonban folyton csak a kifogásokat keresi, azt jobb, ha elfelejted.

Ez is érdekelhet

Hírességek túl az ötvenen, akik bátran vállalják a testüket bikiniben

Hírességek túl az ötvenen, akik bátran vállalják a testüket bikiniben

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)