Mi az a nevetőjóga és hogyan néz ki egy óra?

Stresszlevezetéshez, unaloműzéshez, pihenéshez is ideális terápia a nevetőjóga. De mi is ez, és kinek ajánlják? Utánajártunk!

nevetés jóga
Egy jó nevetés mindig segít. De hogy néz ki egy nevetős óra?
Fotó: drante / Getty Images

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő” - mondta egykor Charlie Chaplin. Ezzel azóta is rengetegen azonosulnak, hiszen milyen is lenne az élet nevetés és humor nélkül!?

Biztonsági szelep

Valószínűleg unalmas és depresszív lenne a nevetés nélüli élet, amibe egy idő után minden ember belebetegedne, elsőre ugyanis nem is gondolnánk, milyen fontos funkciója van egy jóízű röhögcsélésnek. De hogyan is hat pontosan a nevetés az egészségre? „A nevetés többek között oldja a feszültséget, csökkenti a szervezetünkre nehezedő napi stressz hátrányos hatásait. Javítja a légzőszervek működését, hatékonyságát, támogatja a vérkeringést, fokozza az agy oxigénnel való ellátását, jótékonyan hat az immunrendszerre, vagyis javítja a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket. És ez még nem minden! Segít jobb szemüvegen keresztül nézni a világot, javítja a társaskapcsolatokat, csökkenti a konfliktusokat. A nevetés – a sírás mellett – egy biztonsági szelep, ahol leereszthetjük bosszúságunkat. Nem utolsó sorban – a csokoládéhoz hasonlóan – az agyat endorfin, örömhormon termelésére készteti. A nevetésnek még a testsúlyra is hatása van, felveszi a futással a versenyt a zsírégetésben” - meséli Aranyosi Ervin, költő és hahota jógi.

A nevetés valóban orvosság
Fotó: Pexels

Örömóra

A hahotajóga egy létező foglalkozás, az ezt gyakorló embereknek kulcsszerepük lehet az emberi jóllétben. A módszer Dr. Madan Kataria indiai orvos találmánya, aki éveken keresztül tanulmányozta páciensein a nevetés emberi szervezetre gyakorolt hatását. A hahotajóga kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott, hiszen nevetni és kikapcsolódni mindenki tud. Nincsenek „nehézségi fokok”, mint a hagyományos jógában, egy foglalkozáson mindenki ugyanolyan intenzitással részt tud venni. Aranyosi Ervin saját költeményének egy részletével írja körül, hogyan zajlik az óra: „Kacagó emberek körbe-körbe állnak, egymásra nevetve, vígan hahotáznak. Vidám gyakorlatok törik meg a csendet, mért lenne szomorú, ki velünk nevethet.”

A nevetés felszabadít – szex közben is!

Vidám kisugárzás, vidám válaszok

Különösen hasznos lehet a foglalkozás azoknak, akik keveset tudnak más emberekkel kapcsolódni, stresszes az életvitelük, nehéz időszakon mennek keresztül. Aki nem tud részt venni csoportos órán, annak is javasol pár egyéni tippet a hahotajógi: „Az első és legfontosabb, hogy képesek legyünk a spontán nevetésre. Hasznos lehet néhány tükör előtt végezhető gyakorlat. A nevetés ugyanis erőltethető és akaratlagossá tehető, a grimaszvágás alkalmas lehet a nevetés kiváltására. Javasolt megfigyelnünk a szájunk szélének állását. Ha lefelé görbül, próbáljunk változtatni rajta, amíg mosollyá alakul. Addig érdemes forszírozni, amíg nem tetszünk magunknak, mert addig másnak sem nagyon fogunk. A vidám kisugárzás, vidám válaszokat eredményez. Meg lehet próbálni embertársainkat megmosolyogtatni, megnevettetni. A mosolygás, kuncogás és a vidám kacagás ragályos. Nehezen képzelhető el, hogy ne ragadjon át másra. Persze, ne harsányan és idétlenül nevessünk embertársaink között, hogy ne nézzenek bolondnak. Bár, akit ez nem zavar, azt is megpróbálhatja.” A nevetés tehát szerves és fontos része az életünknek, szükségünk van rá, mint a vitaminokra vagy a testmozgásra. Ha kényelmetlennek találjuk az ok nélküli kacagást, akkor is tehetünk néhány jótékony lépést magunkért. Érdemes a tükörbe nézve egy percig mosolyognunk, az is sokat tud segíteni, hiszen a mosoly a nevetés előszobája.

Cikkünk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022 januári számában jelent meg.

Olvass még többet arról, miért érdemes nagyon sokat nevetned!

Ez is érdekelhet

Jennifer Aniston szerint egy egész generáció tartja sértőnek a Jóbarátokat

Jennifer Aniston szerint egy egész generáció tartja sértőnek a Jóbarátokat

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói