Növénygyűjtés felsőfokon: a magyar lány igazi növénydzsungelt varázsolt az otthonába

2021.április.22.

Keresztes Johanna a húszas évei elején jár, és fotográfusnak készül. Gyönyörű fotóin gyakran saját növényei köszönnek vissza (érdemes követned az Instagramon), amik nem is akármilyenek: 150-200 darabos különleges gyűjteményt tudhat a magáénak, így hát nem is csoda, hogy mindent tud az otthoni növénytartásról, és arról, mit tegyünk, ha mi is felelősségteljes növénygyűjtővé, vagy legalábbis büszke növénytulajdonossá akarunk válni.

Honnan ered a növények iránti szereteted?

Gyermekkoromban otthon és a nagymamámnál is körbevettek a növények. Otthon a nappaliban volt egy nagy hibiszkusz, ami mindig tetszett. Egyszer pár évesen ki is szórtam a földjét édesanyám nagy örömére. A nagymamáméknál pedig szinte minden szobába jutott egy növény. Az emeletükön az előtér olyan volt, mint egy kisebb dzsungel, a kertjüket pedig két hatalmas narancsfa és egy citromfa ékesítette. Így lerült közel hozzám mostanában ez a hobbi. Az első növényemet is a nagymamámtól kaptam, és még mind a mai napig megvan.

Mikor kezdted el kialakítani a saját gyűjteményedet?

Már az általános iskolás éveim alatt is folyamatosan volt otthon pár növényem, de akkor még nem voltam tudatos gyűjtő. Az utóbbi 3-4 évben jött egy komolyabb fordulat. Az egyetemi éveim kezdetén albérletbe költöztem, amit fel akartam dobni. Onnantól kezdve nem volt megállás. Azóta igyekszem is minél komolyabban utánajárni azoknak a fajoknak, amiket beszerzek, hogy itthon is meg tudjam teremteni nekik az egészséges fejlődésükhöz szükséges környezetet

Körülbelül hány növényt tudhatsz most a magadénak?

Megközelítőleg talán 150-200 között van ez a szám. A gyűjteményem első darabjait még szupermaketekben vásároltam. Amik megtetszettek, jöttek velem. Azóta már sok növénylelőhelyet felfedeztem, magyar és külföldi webshopokból, különböző kertészetektől is rendeltem, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy már hatalmas gyűjtemény vesz körül.

Naponta mennyi időt töltesz a gondozásukkal?

Ez szinte folymatosan változik, azzal is összefüggésben áll, hogy egy adott napon mennyi tennivalóm van. Előfordul, hogy csak napi fél órát foglalkozok velük, de van, hogy akár 3-4 órát is a gondozásukkal töltök. Persze azon is múlik, hogy hány növény igényel éppen öntözést, átültetést, illetve hogy fel kell-e vennem a harcot a kéretlen kártevőkkel szemben. De akár csak a nézegetésükkel is órákat töltenék el.

Milyen növényt érdemes választania egy kezdőnek?

Növényvásárlás előtt mindenképpen érdemes a választott növény igényeit összevetni az otthonunk adottságaival. Például egy nagy fényigényű növény nem fogja magát jól érezni egy sötétebb lakásban. Vagy ha ilyen eset áll fenn, és nem akarunk lemondani a kiszemelt növényről, akkor gondoskodni kell a megfelelő fényutánpótlásról. Manapság már rengeteg jófajta izzó kapható növényneveléshez. Nekem az első növényeim között volt például az aranyos szobai futóka (Epipremnum aureum) a könnyezőpálma (Monstera deliciosa) és a vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii). Ezeket kezdő növénytartóknak is nyugodt szívvel merem ajánlani.

Melyek a gyűjteményednek a legkülönlegesebb darabjai?

Két olyan növényem van, amelyek számomra a legkülönlegesebbek és nem is számítanak annyira hétköznapinak. Az egyik az Anthurium forgetii, talán ő volt az első igazán ritkának mondható növényem, még 2019. novemberében rendeltem Angliából. A másik pedig a tarkalevelű könnyezőpálmám (Monstera deliciosa albo variegata). Először az Instagramon láttam ezt a növényt, és egyből megtetszett. Sokáig csak álmodoztam róla, mígnem tavaly márciusban találtam egy megfizethető példányt. Azóta rengeteget nőtt: három levéllel érkezett mostanra pedig kilenc újabbat hozott.

Honnan merítesz inspirációt egy-egy újabb növény beszerzéséhez?

Legtöbbször az Instagramon futok bele számomra új növényekbe. Ilyenkor mindig utánanézek, hogy az adott példánynak tudnám-e a megfelelő körülményeket biztosítani és megnézem, hogy hol és mennyiért lehet hozzájuk jutni. Elkezdtem vezetni egy kívánságlistát is, amire az éppen megtetsző növények neveit írom fel. A listáról folyamatosan újabb és újabb nevek kerülnek le, ennek általában két oka van. Az első és persze a számomra örömtelibb eset, amikor be tudom szerezni a kiszemelt növényt, a második pedig, amikor le kell mondanom az adott növényről. Az ilyen esetekben legtöbbször az otthoni körülmények és a pénztárcám is gátat szabnak a beszerzésüknek.

Kimondottan növényekkel foglalkozó Instagram-profilod is van.

Igen, hiszen szeretem másokkal is megosztani a növényeim fejlődését, illetve a velük kapcsolatos tapasztalataimat. Az Instagramnak hála pedig számos nagyszerű növényszerető embert is megismertem. Néhányukkal már személyesen is találkoztam, például növénycsere céljából.

Melyek a kedvenc budapesti növénylelő helyeid?

Talán a Pesti Palánta áll a legközelebb a szívemhez. Két srác működteti, vegán kávézó és növénybolt is egyben. Többször jártam már náluk, és a gőzölgő kávé mellé gyakran 1-1 növényt is beszereztem. Az általánosabb szobanövényektől az igazi ritkaságokig elég széles a választék náluk. Kertészetek közül a Fitolandben szoktam még gyakran megfordulni. Itt is változik időnként a kínálat, legutóbbi látogatásomkor például kaktuszokból és pozsgásokból volt kifejezetten nagy választék. Amikor Budapesten járok, időnként be szoktam nézni az Obiba is, ugyanis a lakóhelyem, Szombathely közelében nincs üzlete az áruházláncnak, de az egyetemi éveim alatt rendszeres növénybeszerző helyem volt, mivel pont itt futottam bele pár ritka szobanövénybe. Ugyan nem Budapesten található, csak a környékén, de szeretném a pilisvörösvári Home Garden Deko-t is megemlíteni. Amikor jobban elkezdtem érdeklődni a növények iránt, és ráakadtam az ő weboldalukra, az volt számomra az igazi Kánaán. Sokáig volt, hogy egy-egy különlegesebb növényt csak tőlük tudtam beszerezni.

Interjú: Nyul Debóra

Ez is érdekelhet

Ezen a héten Szekeres Adrien énekesnő csodaszép lánya, Emily mutat szuper stílustrükköket

Ezen a héten Szekeres Adrien énekesnő csodaszép lánya, Emily mutat szuper stílustrükköket

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)