Nyaralás: így spórolhatsz a reptéri úti költségen akár tízezreket is

2021.július.15.

Akár 17 000 forint is a zsebünkben maradhat, ha jól tervezzük meg az otthonról ki- és hazajutást

Nyaralás: így spórolhatsz a reptéri úti költségen akár tízezreket is
Fotó: GettyImages, Motázs: Glamour

Az utazást tervezve érdemes nem csupán a repülés, szállás és étkezés díjával kalkulálni, hanem azzal az – amúgy igencsak látható – összeggel, ami a felszállásig terheli a családi pénztárcát, majd landolás után a hazatérésig. Összehasonlításunkban megmutatjuk, hogy ha valaki Budapesten belül kb. 30 percnyi útra lakik a reptérről, akkor mennyire kell mélyre nyúlnia a zsebében.

A biztos olcsó sem a legolcsóbb

Kézenfekvőnek tűnik, hogy ha a legfapadosabb megoldást, a tömegközlekedést választjuk, akkor az kerül majd a legkevesebbe. Ha például 1 átszállással jutunk el a Deák Ferenc térre, onnan felcuccolunk a 100E-re, amelyik közvetlenül a repülőtérre megy, akkor 1 felnőtt esetében 350 Ft-os vonaljegy mellett a repteres buszra váltható 900 Ft-os viteldíjjal kell kalkulálnunk, tehát egy embernek 1250 Ft-ba kerül a kiút. Ha egy négyfős családdal számolunk, akkor az ár értelemszerűen megnégyszereződik, így 5000 Ft-ot perkálunk az odaútért, a retúr fizetendőnk pedig 10 000 Ft.

10 000 forint alatt nem ússzuk meg taxival

Mi lehet annál kényelmesebb, mint hogy egy autó értünk jön, nem kell csomagokat hurcolnunk és a reptérre tartva pihenhetünk is? Ha a repülőtér és a városközpont közti utat megtesszük kétszer taxival, minősített budapesti taxik igénybevételével, abban az esetben nagyjából 13 400 forintot hagyunk ott a sofőröknek.

Saját autóval elszállhatnak velünk az árak

Ha a reptérre saját autóval jövünk és megyünk, és a 30 perces időtartamra átlagosan 20 kilométerrel, azaz oda-vissza 1032 forintos benzinköltséggel számolunk, akkor 3 napos parkolási díjjal együtt 6332 és 13782 forint között fizethetünk. De ekkor még csak egy hosszú hétvégéről beszéltünk. 1 hetes utazás esetén mindez 8022 és 22752 forintos körülbelüli összeggel kalkulálható.

Közösségi autóval bőven 10 000 Ft alatt maradunk

Ha ugyanezt a 30 perces utat közösségi autóval tesszük meg, a GreenGo aktuális tarifái alapján 7 260 illetve 8 160 forintból fedezhetjük az utazást (oda és visszautazás perc alapú bérlésével, illetve kétszer a reptéri felárral kalkulálva, attól függően, hogy milyen előfizetésünk van). De ha résen vagyunk, és kifogunk néhány akciót, akkor akár 4900 – 5800 Ft-ból megfordulhatunk a reptérre oda-vissza.

Ez is érdekelhet

A csillagjegye elárulja, ki milyen ajándékra vágyik titokban

A csillagjegye elárulja, ki milyen ajándékra vágyik titokban

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját