Hogyan bukhatsz milliókat egyetlen Facebook fotóval, ami a nyaraláson készült? Levezetjük

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Végre a megérdemelt pihenésed töltöd, egész évben ezt vártad és tervezted, és most végre eljött a pillanat. A kísértés nagy, hogy minél több pillanatot megossz a szeretteiddel és ismerőseiddel, vagy azért, mert tényleg érdekli őket, merre jársz, vagy hogy irigykedjenek csak egy kicsit, milyen szép helyekre jutsz el. Azonban jó, ha kétszer meggondolod, mit, mikor és hogyan osztasz meg.

nyaralos foto csalas
A Facebookon megörökíteni a nyaralós fotóidat nem mindig jó ötlet - segítünk, mit ne ossz meg soha
Fotó: RDNE Stock Project / Pexels

A közösségi média és a Facebook állandóan pörgő, sokszor kirakatszerű világában könnyű engedni a csábításnak, és azonnal közzétenni mindent, megosztani azonnal az elkészült fotókat. Pedig enélkül is mindenki elhiszi, hogy jól érzed magad a nyaraláson, ráadásul rengeteg kellemetlenségtől, és akár a megspórolt pénzed vagy az értékeid elvesztésétől is megkíméled magad.

Nem is kell feltétlenül közzétenni a fotókat

Vannak olyanok, akik a nyaralós időszakra egyfajta digitális vizuális naplónak használják a közösségi oldalakat. Sokan azért teszik ezt, mert majd milyen nagy élmény lesz, ha öt évvel később feljön ez az emlék. Ez egyébként így is van, de nem kell ehhez megosztani a képeket, elég, ha a Google Photos vagy a Microsoft One Drive felhőalapú tárhelyén tárolod a kedvenc képeidet, ugyanis ezek a szolgáltatások is segítenek majd felidézni a legjobb pillanatokat. Készíts sok jó képet, de ráérsz megosztani őket később is!

Irány a világ másik fele!

Sokan már a reptéren elkezdik gyártani a tartalmat, amivel nincs baj, csak fontos, hogy tisztában legyél a kockázatokkal. Például, hogy miért ne készíts fotót a beszállókártyádról, és oszd meg nyilvánosan. Logikus elsőre az a gondolatmenet, hogy akkor már a sorban állva nem fog senki más helyetted felszállni vele a repülőre, mi baj lehet belőle, viszont jó ha tudod, hogy az azon szereplő vonalkódok, QR-kódok tartalmaznak olyan többletinformációkat, amelyek egy hackernek aranybányát jelent.

Amellett, hogy a nevedet, és az utazásod adatait tartalmazza, szintén ki lehet belőle nyerni az úgynevezett PNR (passenger name record) adatokat, amik további személyes adatok megszerzését teszik egyszerűbbé. Ebből vissza lehet fejteni a telefonszámod, címed és még más információkat is. És hogy mi baj lehet belőle? Azon felül, hogy még így is tudnak módosítani a járataidon, esetleg törölni a foglalásod, elveszhetnek a törzsutas programos kedvezményeid, a legnagyobb baj pedig az, hogy az így kapott információkkal további adatokat csalhatnak ki tőled, vagy egy legközelebbi átverős telefonhívásnál könnyen megszerzik a bizalmad.

Segítünk, hogyan készíts bomba fotókat a nyaralásodon, telefonnal

Segítünk, hogyan készíts bomba fotókat a nyaralásodon, telefonnal

Képzeld csak el, leszállsz a nyaralásod helyszínén, elfoglalod a hotelt, a közeli kisboltban veszel egy kis üdítőt, éppen néznéd, hogy hány szivecskét kapott a beszállókártyás fotód, mikor jön egy telefon, ahol egy hang elmondja, hogy ő amiatt telefonál, mert gyanús pénzmozgást érzékeltek a bankkártyádon. Persze te ennek már nem dőlsz be, de ekkor elmondja a neved, a születési időd, és megnevezi a várost, ahol éppen vagy.

Ha a légitársaság oldalán keresztül foglaltál szállást vagy autót, lehet még ennek az adatait is meg tudja mondani, és így máris könnyebben hiheted azt, hogy valóban egy olyan emberrel beszélsz, akinek rálátása van a számládon történt pénzmozgásra. Innen pedig nyert ügye van az illetőnek, hogy a te segítségeddel férjen hozzá a bankszámládhoz vagy éppen átirányítsa a pénzed a “biztonsági virtuális számládra”, ami minden, csak nem biztonságos, és nem a tiéd.

Ugyanez akkor is megtörténhet, ha csak nyaralós képet posztolsz magadról. Képzeld el ezt a beszélgetést úgy, hogy hónapokkal ezelőtt valamilyen indokkal megadtad valakinek a számod, ami azóta kering mindenfelé a tudtodon kívül. Most pedig valaki felhív a “banktól”, tudja a neved, hiszen a Facebookon ezt is látja, megkérdezi, hogy ez-e a születési dátumod, ami szintén könnyen kikövetkeztethető a születésnapi köszöntésekből. És azt mondja, hogy abban a városban, ahol éppen vagy, esetleg két nappal ezelőtt voltál, gyanús kártyahasználatot jelzett a rendszer.

Elmondhatja azt is, hogy látja, hogy pár hónapja itt voltál, tavaly pedig amott, ami elég bizalmat ad ahhoz, hogy esetleg elfogadd a javaslatát, hogy a pénzed tedd át egy “biztonságos számlára”. A csalók rafináltak, és nagyon meggyőzőek tudnak lenni, ne hagyj nekik lehetőséget.

Helló világ, üres a lakásom!

Megérkeztünk a legcsodálatosabb görög szigetre, a víz égszínkék, az idő pont tökéletes. Ez az idill egy fotóért kiállt, hogy az ismerősök is lássák. Csak éppen vannak, akiknek ezzel azt üzened, hogy a következő pár napban egészen biztosan nincs otthon senki. Még ha csak az ismerőseiddel osztod meg, biztos vagy abban, hogy mindegyiküket ismered annyira, hogy ezt az információt az orrára kötnéd? És akiket csak áttételesen ismersz, vagy csak két szót váltották velük buszra várva öt évvel ezelőtt, de bejelölt, te pedig visszajelölted?

Benne is megbízol? És hogy honnan tudnák, hogy hol laksz? Például azokból a fotókból, amiket az erkélyről készítesz, vagy éppen a ház előtt az utcán a gyerekek első biciklizéséről, esetleg onnan, hogy megosztottad a szomszéd lakáshirdetéses posztját azzal a felkiálltással, hogy “Legyél a szomszédom!” és még számtalan lehetőséget tudnánk sorolni.

Honnan tudom, ki nézte meg a Facebook profilom?

Honnan tudom, ki nézte meg a Facebook profilom?

Az ingyen wifi sokba kerülhet

A képek és a videók ráadásul nagyok, így sokan ingyenes wifit keresnek a feltöltéshez, ami szintén veszélyt jelenthet. Vannak persze biztonságos, jelszóval védett hálózatok, de a nyaralás alatt mindenki elengedi magát, és örül, ha talál végre egy olyat, amihez nem kell jelszót kérdezni. Igen ám, de ezeken a hálózatokon rengetegen lehetnek, ki tudja, milyen céllal. Lehet, hogy például pont olyannal, hogy megfertőzzék az eszközöd, és hozzáférjenek jelszavakhoz, banki azonosítókhoz. Ennyit pedig egy jól sikerült naplementés fotó sem ér.

Tanulj mások esetéből!

Kim Kardashiant 2016 októberében fegyveresek rabolták ki Párizsban, és 4 millió dollár értékben vittek el tőle ékszereket. Egy ilyen eset sosem az áldozat hibája, azonban ő egy kis odafigyeléssel megnehezíthette volna támadói helyzetét. Mikor a feltételezett elkövetőket elfogták, kiderült, hogy a bűnszervezet arra szakosodott, hogy online szabadon hozzáférhető információk alapján tervezzenek meg rablásokat.

Tudták Kardashian hotelének a nevét, hogy mikor érkezik, hol van, és azt is, milyen ékszerek vannak nála, azok mennyit érnek. Honnan? Csak a közösségi oldalon közzétett információkból. A tanulság az, hogy:

  • akkor is szuper lesz posztolni, ha hazaértél, és tudasd is a világgal, hogy már otthon vagy
  • használj VPN-t a nyilvános hálózatoknál
  • és mindig kétszer, vagy többször gondold át, milyen következményei lehetnek a posztodnak, és hogy egyáltalán ér-e ez ennyit.

Tudd biztonságban a nyaralásod, ezekre is figyelj!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jason Momoa szerelmesebb, mint valaha, ez az álomszép nő az új párja

Jason Momoa szerelmesebb, mint valaha, ez az álomszép nő az új párja

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)