Dr. Gyurkó Szilvia: „Te is sokat tehetsz, ha azt látod, hogy valakit bántanak a neten”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Amennyire hasznos az internet, éppen annyira veszélyes is lehet a lelki egészségünk és az önértékelésünk, sőt, akár az egész életünk szempontjából is. Manapság sokat beszélünk a bullyingról, az online bántalmazásról, de még mindig nem eleget.

A grooming, azaz az online térben való becserkészése valakinek sajnos nagyon gyakori jelenség
Az online bántalmazás sajnos nagyon gyakori jelenség
Fotó: Shutterstock

Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány alapítója rendszeres cikkekkel segít nekünk abban, hogy egyre tudatosabban kezeljük a jogainkat, valamint a gyerekek és fiatalok jogait is. Most az online bántalmazás, online zaklatás, azaz grooming került a fókuszba. Mit tehetsz, ha egy barátod, ismerősöd elmeséli, hogy internetes zaklatás áldozatává vált?

1. Fejezd ki az együttérzésedet

Próbáld meg először csak meghallgatni, hogy mi történt, kérdezés vagy tanácsadás nélkül. Már önmagában az is segítség, hogy az érintett szabadon beszélhet az élményeiről és az érzéseiről, így érezheti, hogy meghallgatásra talált. Figyelj rá, adj lehetőséget arra, hogy elmondja miben van, mire van szüksége.

2. Kezeld helyén a dolgokat

Gyerekkorunk óta hordozzuk magunkban az élményt: ha baj van, akkor azt kisebbíteni próbálják a felnőttek. Például: “Ebcsont beforr” vagy “Ne vedd úgy a szívedre”. Te próbáld meg a helyén kezelni a történteket, ne akard a tapasztalat súlyát csökkenteni. Ha azt érzed, hogy az áldozat így próbálja meg feldolgozni az élményt, akkor segíts neki, hogy a maga teljességében lássa a helyzetet. Például: “Örülök, hogy ilyen jól tudod kezelni ezt az egészet, mert ami történt az nem volt semmi. Sajnálom, hogy keresztül kellett menned ezen.”

3. Biztosítsd az áldozatot arról, hogy ami történt, az nem az ő hibája

Közhelynek tűnhet, de sajnos nem az. Újra és újra ki kell hangsúlyozni: a bántalmazás soha nem az áldozat hibája, mindig az elkövető felel érte. Az ember csinálhat butaságokat, de azt senkinek nincs joga kihasználni, a másik bántása céljából. Az viszont igaz, hogy fontos levonni a tanulságokat, például a profil megfelelő beállításában vagy az adatvédelemi kérdésekben. Ez az áldozat részéről felelősségvállalás, hogy a jövőben a dolgok másképp, jól menjenek. Tehát, ezt az áldozatnak nem azért kell megtennie, mert egy múltbeli esemény miatt bűntudatot érez!

„Most jön az a rész, hogy az összes pénzem ellopják, ugye?” - Egy nap alatt kétszer próbáltak kirabolni

„Most jön az a rész, hogy az összes pénzem ellopják, ugye?” - Egy nap alatt kétszer próbáltak kirabolni

4. Legyél tisztában azzal, hogyan működik a grooming

Érdemes az áldozatot nagy elfogadással kezelni. Tudni kell, hogy bárki bármit is mond, benne a szégyenérzet és az önvád már megfogalmazódott amiatt, ami történt. Ez minden bántalmazásnál így működik. Ezért különösen fontos, hogy ezeket a negatív érzéseket ne tápláljuk tovább. A grooming (és a netes zaklatások nagy részének) fontos jellemzője, hogy a bántalmazó az elején egyfajta biztonságos és bizalmi légkört próbál teremteni, és maga a bántalmazás (zsarolás, verbális erőszak, kényszerítés) csak a folyamat egy későbbi pontján jelenik meg. Az áldozat az elején (a biztonságosnak érzett fázisban) olyan dolgokat is megtehet, amiket egyébként biztosan nem csinálna. Ezt azért fontos tudni, mert gyakran találkozunk olyan mondatokkal, hogy “Hogy tehettél ilyet, azt gondoltam, te ennél okosabb vagy!” vagy “Hogy dőlhettél be ennek?”. Normális körülmények között valószínűleg nem dőlt volna be. De a grooming nem egy normális helyzet. Ha ezt tudjuk, könnyebb együttérezni, és jól segíteni az áldozatnak, meg elkerülni, hogy a reakciónk bántó legyen.

5. Vedd észre az áldozat erőforrásait

Sokat segít az áldozatnak, ha nem csak arról kap visszajelzést tőled, hogy ami történt, az megengedhetetlen, bántó és rossz volt, hanem arra is, hogy mi az, amit jól csinált. Gyakran nem vesszük észre a dolgokat, amiket jól csináltunk, annyira elfoglalnak minket a negatív érzések. Az áldozatok nagy része is, egy idő után észreveszi, hogy miben van (ez nagy dolog!), majd próbálja lezárni a bántalmazó kapcsolatot, ami elképesztő erőről ad tanulságot). Mivel most veled beszélget, eljutott a felismerésig és talán a segítségkérésig is, ami az önvédelem és a gyógyulás fontos része. Ezeket érdemes mindig visszajelezni - akkor is, ha triviálisnak tűnik. Az áldozat önbecsülését és önértékelését olyan mértékben tudja roncsolni a bántalmazás, hogy minden megerősítő, pozitív visszacsatolás sokszorosan hasznos és hasznosul.

6. Segítsd a segítségkérést

A bántalmazást nem lehet meg nem történtté tenni, de fel lehet dolgozni, és meg lehet tanulni együtt élni vele. Ebben fontos szerepük van a barátoknak, és azoknak a referencia személyeknek is, akik az áldozat számára fontosak, valamint megerősítő módon működnek vele kapcsolatban. De vannak helyzetek, amikor ez nem elég. Ha a bántalmazás hosszú ideig tartott, ha az áldozat életében egyéb krízishelyzetek is előfordultak és összeadódtak, vagy ha a bántalmazás korábbi, pl. gyermekkori traumák élményét triggerelte, akkor fontos lehet segítséget kérni szakembertől.

Hova fordulhatsz segítségért?

Gyerekek esetén ide fordulhatsz, felnőttként pedig ide kattintva találsz bővebb információt. További hasznos információért, ha másnak segítenél, akkor pedig kattins ide.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Heti horoszkóp: A Nyilas kalamajkába keveredik, az Oroszlán ellenállhatatlan lesz - március 4  - március 10.

Heti horoszkóp: A Nyilas kalamajkába keveredik, az Oroszlán ellenállhatatlan lesz - március 4 - március 10.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)