Grooming: bárkivel megtörténhet, de hogyan védekezzünk ellene?

2020.október.26.

A grooming alatt olyan becserkészést/behálózást értünk, amelynek végső célja a szexuális visszaélés. Kortól, nemi identitástól és nemi orientációtól függetlenül bárkivel megtörténhet. Az elsődleges célpontok magányos emberek, akik kiszolgáltatottak és kevésbé tudnak segítséget kérni.

Grooming: bárkivel megtörténhet, de hogyan védekezzünk ellene?
Fotó: Profimedia

A gyakorlatban ez hogyan néz ki?

Online ismeretséggel kezdődik. Indulhat egy ismeretlen jelölésével, vagy akár egy poszt alatti kommenteléssel is. A lényeg, hogy elindul egy barátkozás, ismerkedés valamilyen felületen. Ez az ismeretség gyorsan mélyül, válik bizalmassá. Mikor már a bizalom megvan, jöhetnek furcsa kérések, szexting, vagy akár személyes találkozás terve is. Gyakori, hogy egy idő után követelőzésbe, zsarolásba csap át, vagy akár személyes találkozás során is megtörténhet a szexuális visszaélés.

Mik a fokozatai?

Minden az áldozat kiválasztásával kezdődik, aki gyakran sebezhető, önbizalomhiányos, vagy kevésbé stabilak a kapcsolatai, ezáltal nem tud segítséget kérni. Ha megvan a megfelelő célpont, gyorsan, nagyon szoros kapcsolat alakul ki a felek között. Akár egy hét alatt is lelki társakká, legjobb barátokká, vagy szerelmesekké válhatnak. Miután megvan a bizalom, előfordul, hogy a meglévő barátok, vagy család ellen fordítja a bántalmazó az áldozatot és eléri, hogy valóban egyedül maradjon, kiszolgáltatva neki. Már korábban is lehet erre kezdeményezés, de jellemzően ekkor történik szexuális kapcsolat kialakítása, mely akár offline erőszakig is fajulhat. Gyakori, hogy a végén már zsarolással tartják az áldozatot a kapcsolatban. Fontos tudatni az áldozatokkal, hogy nincsenek egyedül, mert éppen a magány az, ami a leginkább kiszolgáltatja őket.

Hogyan tartsuk magunkat/gyermekünket távol tőle?

A digitális szülőség a gyermekünk születésekor kezdődik. Része ennek a minta, amit tőlünk lát - mennyire használjuk túl az internetet, miket posztolunk - és része az a sok kérdés, amit egy bizalmi légkörben feltehet nekünk. Benne van a gyermekjogok ismerete, ezáltal tudni fogja, ha az interneten sérti valaki a jogait és bizony része a sok információ is, amit direkt, vagy indirekt módon szerez a hétköznapokban. Így hát nem egy beszélgetés során tudjuk őt felkészíteni, hanem ez sokkal inkább egy folyamat, ami által tudatosabban tudja használni az internetete, képes lesz felismerni a veszélyeket, szükség esetén pedig segítséget kérni.

Magunk védelmében pedig fontos, hogy csak az ismerőseink férhessenek hozzá a közösségi médián szereplő adatainkhoz és hogy ha interneten ismerkedünk, ezt kellő körültekintéssel tegyük. Intő jel lehet például, ha valakivel hirtelen válik túl szorossá egy online kapcsolat; ha nincsen olyan ismerősünk, aki személyesen ismeri azt, akivel beszélünk; vagy ha nem akar velünk videochatelni. Fontos tudnunk, hogy bármit mond nekünk a bántalmazó, vagy bármivel zsarol bennünket, mindig van segítség.

A cikk a Yelon közreműködésével készült. A Yelon (You arE not aLONe) arról szól, hogy nem vagy egyedül a kérdéseiddel. Legyen szó a test, lélek, szerelem, egészség, szexualitás vagy akár a világ és közélet dolgairól, mi mindig tényszerű és tabumentes válaszokra törekszünk. Információra van szükséged? Gyere, gondolkodjunk együtt! Olvasd a cikkeinket, vagy tedd fel kérdéseidet a chaten, névtelenül és ingyenesen. A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja.

Ez is érdekelhet

Szűkül a baráti köröd? Probléma vagy teljesen normális folyamat?

Szűkül a baráti köröd? Probléma vagy teljesen normális folyamat?

GLAMOUR Horoszkóp

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod