Oscar-díjas maszkmesterrel indul a KREA Smink és maszk képzése

2015.február.24.

Magyarországon elsőként a KREA Kortárs Művészeti Iskola indít kétéves, filmes Smink és maszkképzést, amelynek célja a magas szintű művészeti és szakmai alapokkal rendelkező sminkes és maszkos szakemberek képzése. A képzés szakmai védnöke Elek Zoltán, az egyetlen magyar származású Oscar-díjas maszkmester, az amerikai Filmakadémia tagja.

Szeptember 25-én indul hazánk egyetlen kétéves Smink és maszkképzése a KREA Kortárs Művészeti Iskolában. A KREA által kidolgozott és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által jóváhagyott programkövetelmény alapján induló képzés célja, hogy hiteles szakemberek bevonásával kiemelkedően magas színvonalú oktatást nyújtson a hallgatók részére. Ezért az Elek Zoltán védnöksége mellett és Petrilla Orsolya szakmai vezetésével induló képzés programjában nem csak a legújabb sminkelési technikák és a klasszikus szakmai ismeretek elsajátítását célzó elméleti és gyakorlati tárgyak, hanem a művészeti, produkciós és vizuális ismeretek is helyet kaptak.

"A képzés követelményeinek meghatározása során kiemelt célunk volt, hogy a KREA Iskola Smink és maszkképzésének elvégzése után hallgatóink bárhol megállják a helyüket. Elég, ha arra gondolunk, hány nemzetközi filmes produkció forgatott az elmúlt években hazánkban. Ahhoz, hogy a hazai és nemzetközi filmek, sorozatok, videoklipek forgatásán, illetve a színpadi produkciók, koncertek előkészítésén minél több magyar sminkes és maszkos szakember vehessen részt, itt volt az ideje, hogy a hazai szakmai képzést magasabb szintre emeljük. A KREÁ-ban induló képzés magas szakmai színvonalára pedig garancia Petrilla Orsolya szakvezető és Elek Zoltán, az egyetlen magyar származású Oscar-díjas maszkmester neve" – mondta a képzés indulásáról Nemes Mária, a KREA Iskola igazgatója.

A Smink és maszkképzés különlegessége, hogy a hallgatók tanulmányaik során egyhetes tanulmányútra utazhatnak Los Angeles-be, amely alatt a szakma egyik legkiemelkedőbb nemzetközi rendezvényén, az International Make-up Artist Trade Show (IMATS) kiállításon is részt vesznek. Emellett a diákok lehetőséget kapnak, hogy az oktatás folyamán valós szakmai gyakorlatot szerezzenek filmforgatásokon, illetve vizsgafilmekben.

A KREA Kortárs Művészeti Iskola 4 féléves Smink és maszk képzésének jelentkezési határideje 2015. június 22. További információk a jelentkezésről: www.kreaiskola.hu

Elek Zoltán az egyetlen magyar származású Oscar-díjas maszkmester, az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagja. Pályája a 70-es években Magyarországon indult; a szakma alapjainak elsajátítása után magyar filmekben dolgozott, majd karrierjét Hollywoodban folytatta. Munkáit 9 alkalommal jelölték Emmy-díjra, amelyek közül 1 jelölést díjra is váltott, miközben 1985-ben a Maszk című filmért Oscar-díjat kapott. Emellett olyan, hazánkban is nagy sikerű filmek maszkmestereként is ismert, mint Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989), A függetlenség napja (1996), a Grincs (2000) a Terminál (2004) vagy a Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed (2007).

Petrilla Orsolya az airbrush sminktechnika hazai úttörőjeként már számos fotós, színházi és filmes stábbal ismertette meg ezt az innovatív technológiát. Nemzetközi produkciókban közreműködve (Die Hard 5, World War Z, Terápia (2. évad), Hercules) saját magát is folyamatosan képezve adja át tudását és rajongását a sminkes világ jövőbe mutató újdonságai iránt mindazoknak, akik szeretnének lépést tartani a technológiai fejlődés miatt is egyre növekvő kihívásokkal.

Ez is érdekelhet

Harry herceg és Meghan Markle komoly lépésre szánta el magát

Harry herceg és Meghan Markle komoly lépésre szánta el magát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói