Így gondoskodj magadról pénzügyileg - biztosítsd be magad

Ha stabil jövedelmed van, akkor itt az ideje elgondolkodnod azon, hogy milyen megtakarításokkal kell rendelkezned ahhoz, hogy biztonságban legyél, és a legtöbb váratlan kiadásra fel tudj készülni.

Így gondoskodj magadról pénzügyileg - biztosítsd be magad | Fotó: Caroline Purser/ Getty Images
Így gondoskodj magadról pénzügyileg - biztosítsd be magad | Fotó: Caroline Purser/ Getty Images
Fotó: Gettyimages.com

A pénzügyi öngondoskodás ma már elengedhetetlen része az életnek. Veres Patrik Márk, a Grantis pénzügyi elemzője mondja el, mely biztosításokat és milyen kondíciókkal érdemes megkötni.

GONDOLJ A NYUGDÍJAS ÉVEIDRE!

Ha rendszeres, stabil és magas jövedelemre vagy bejelentve, akkor az állam által biztosított nyugdíjad is magas lesz, de még ekkor is, illetve természetesen minden egyéb esetben fontos a nyugdíjcélú öngondoskodás.

Önkéntes nyugdíjpénztár: itt mindössze annyi a dolgod, hogy nagyjából három-hat, szakértők által összeállított és menedzselt portfólió közül kiválasztod a számodra megfelelőt, ráadásul a megtakarítás során válthatsz is a portfóliók között. A nyugdíjpénztárak költségei jellemzően alacsonyak.

Nyugdíjbiztosítás: a nyugdíjmegtakarítás mellé életbiztosítást kapsz, és pénzügyi tanácsadó segíti a portfóliód összeállítását. A nyugdíjpénztárhoz képest itt nagyobb döntési szabadságod van, több eszközből válogathatsz, és kapsz szakértői támogatást. Ez az egyetlen nyugdíjcélú megtakarítás, amely a szerződéskor aktuális (most 65 év), és nem a mindenkori nyugdíjkorhatár elérésével jár le.

Nyugdíj-előtakarékossági számla: ez egy nyugdíjcélú értékpapírszámla, ahová teljesen önállóan, dedikált segítő nélkül kell összeállítani a portfóliódat részvényekből, befektetési alapokból és egyéb eszközökből. Neked kell értékpapírt eladni vagy venni. Előnye a nagy szabadságon túl, hogy nagyon alacsonyan tartható a költsége.

LAKÁS- ÉS AUTÓBIZTOSÍTÁS

Az ideális lakásbiztosítás kiválasztásakor érdemes megnézni az elérhető minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításokat is, így számíthatsz a digitális ügyintézésre, gyors kárrendezésre, és az alapvető káresemények elleni védelemre. Figyelj oda, hogy olyan biztosítást köss, ami a lakásod piaci értékének megfelelő biztosítási értéket kínál. A társasházak jellemzően rendelkeznek biztosítással, amely az épületben, közös terekben keletkezett károkkal szemben nyújt anyagi védelmet, de saját értékeidet nem védi. A legnagyobb védelem kialakításához érdemes bevonni szakértőt, aki segíthet a legtöbb szempont megvizsgálásában. Az autódra cascót szinte minden esetben érdemes kötni, mert a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kizárólag azon károk költségét fedezi, amit te okoztál mások gépjárművében. A casco az önrész felett térít olyankor is, amikor a te autódban keletkezik kár, és te okoztad a balesetet, de lopás, üvegkár, töréskár, elemi károk is jellemzően fedezve vannak az alapcsomagokban is, és kiegészítő biztosítást köthetsz az autóban lévő vagyontárgyakra. A biztosítást jellemzően tizenöt évnél nem idősebb autókra kötheted.

AZ EGÉSZSÉGED FONTOS

Az egészségbiztosítás nagyjából egy bankszámlához hasonlítható pénztári megtakarítás, melynek legnagyobb előnye, hogy a befizetéseid után évi húszszázalékos adóvisszatérítést, legfeljebb 150 000 forintot kaphatsz vissza. A pénztárba befizetett összeget nagyon széles körben használhatod fel: oktatási kiadásokat, lakásvásárlást is finanszírozhatsz belőle. Akár le is kötheted az itt összegyűlt pénzt állampapírban, ekkor az állam további 10 százalék adójóváírást kínál.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es júniusi lapszámában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói