A plus size nem egyenlő azzal, hogy nem csinos

2021.június.5.

Milyen mérettől kezdődik a plus size? Hány kilónak kell lenni? Jaj, ne mondjuk már, hogy a plus size az normális, ne hirdessük már azt, hogy kövérnek lenni jó - ilyen és ehhez hasonló kérdések, gondolatok záporoznak felém nap mint nap. A jóindulatú kérdezőkkel nincs is semmi probléma, hiszen tanulni, fejlődni jó és kell, de azt vettem észre, hogy sokan még most is mumusként tekintenek a plus size kifejezésre és azt gondolják ha említve van, akkor propagálva van az elhízás.

A plus size nem egy “sarokba állítós” címke, azaz nem azt jelenti, hogy te ezt a bélyeget viseled, ezért kiszorultál minden jóból. Dehogy! A plus size csupán egy mérettartomány, ami klasszikus konfekcióméret - a 36, 38, 40 - felett van, persze ezek a méretek függnek attól is, hogy az adott ruha hol készült (tudjuk, hogy Olaszországban minden kisebb, Németországban minden nagyobb és így tovább), illetve függ a magasságtól is, de összességében a plus size egy nagyon is segítő és szerethető megjelölés arra, ha neked nagyobb méretű ruhákra van szükséged.

Például combban, csípőben. Vagy hasban. Vagy vállban, hátban. Esetleg mellben, vagy mindehol. Mert alapvetően teltebb vagy, vagy épp híztál, vagy sportoló vagy és nehezen találsz magadnak hátban elég széles blúzt. Vagy épp a mellbőséged miatt nem találsz megfelelő blúzt.

Ezer és oka van annak, hogy miért van szükségünk plusz méretre és ez teljesen normális, nincs ebben semmi extra. Az pedig, hogy mondjuk stílustanácsadásnál vagy az üzletek polcain, a webshopokon a menüsorban külön fel van tüntetve, hogy ez a szolgáltatás vagy ez a termék plus size, igazán üdvözítő.

Miért?

Stylistként - főképp alkatra vonatkozóan - egészen más tanácsokkal látok el egy 175 cm, 53 kg-os lányt, mint egy 163 cm, 84 kg-os nőt, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy körte vagy alma alkat, milyen korosztály, milyen a természete, a munkája stb. És itt nem, nem az a válasz, hogy “akkor fogyjon le!”, hiszen ezer és ezt oka van annak, hogy valaki miért olyan, amilyen, erről egészen hosszan lehetne írni, de mindig a tényeket nézzük. Ő ilyen és vannak olyan támogató tanácsadók, ruhacégek, akik segítenek.

Ha egy teltebb lány, nő csinosan fel akar öltözni, akkor ezerszer könnyebb dolga van, ha a hozzá szóló szakember tanácsait hallgatja meg és a számára készült ruhák közül válogat, mintha bemegy egy olyan üzletbe, ahol a legnagyobb méret is 40-es. Semmi értelme. A lelkének sem használ és az idejét is rabolja. Ha pedig megtalálta a neki, hozzá szóló stylist oldalait, meghallgatja segítő tanácsait, ha megismeri és megszereti önmagát (tudom, tudom, hogy ez nem megy egyről a kettőre, de mindenképp megéri vele, azaz önmagával foglalkozni), ha megtalálta a megfelelő ruhadarabokat, akkor pontosan ugyanolyan csinos, vonzó, szexi vagy épp elegáns lehet, mint bárki más.

Ennek köze sincs ahhoz, hogy mekkora méretű ruhát hord, hány kiló, vagy akár hány éves.

Hiszen a plus size nem egyenlő azzal, hogy nem csinos. A csinosság, a magabiztos kisugárzás, a lehengerlő mosoly és személyiség egyáltalán nem számok függvénye, se nem ruhacímke függvénye, sokkal inkább tudatos döntés. Döntés amellett, hogy márpedig megismerem magam kívül és belül, építő emberekkel veszem körül magam, olyan ruhákat vásárolok, ami nekem - az alkatomnak, a színeimnek, a személyiségemnek, a stílusomnak - megfelelő és innentől kezdve teljesen mindegy, hogy valaki plus size vagy nem plus size. Innentől kezdve a plus size jelző egy olyan barát, ami mutatja, hogy igen, ha itt, ott vagy amott nagyobb a méretem, akkor ez a szolgáltatás, ez a termék nekem szól.

Kozma Rita

Kövesd Ritát az alábbi közösségimédia-oldalakon!

https://www.facebook.com/KozmaRitaplussize

https://www.instagram.com/kozma.rita/

https://www.tiktok.com/@kozma.rita.styling?lang=hu-HU

Ez is érdekelhet

Napi szex: 7 tipp a férfi szexuális vágyának növelésére

Napi szex: 7 tipp a férfi szexuális vágyának növelésére

GLAMOUR Horoszkóp

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Sztárhírek

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát