5 dolog, amit a poliamor párkapcsolatokról tudnod kell

2021.május.16.

Willow Smith a családjával közös Red Table Talk műsoruk egyik nemrég megjelent epizódjában meglepő dolgot árult el magáról, méghozzá azt, hogy poliamoristának tarja magát. De hogy mit is jelent ez pontosan? Nos, a poliamoria, vagyis más néven többszerelműség egy párkapcsolati forma, ami azt jelenti, hogy képes vagy és akarsz is egynél több partnert szeretni, velük párkapcsolatban lenni, mindezt úgy, hogy ők is tudnak egymásról, és te sem zárkózol el az elől, hogy nemtől függetlenül nekik is legyen rajtad kívül másik párjuk. Na de mit kell tudnod erről a párkapcsolati formáról, ha úgy érzed, hogy te is szimpatizálsz vele?

Fotó: Getty Images
1. Féltékenységnek nincs helye

A poliamorista párkapcsolatokban nem zavarhat az, ha a partnered másokkal randizik. Ugyanakkor lehet, hogy te tényleg nem akarsz sem féltékeny, sem birtokló lenni, de mégis olyan erősen bele van építve a monogámia a kultúránkba, hogy talán te sem vagy képes egy ilyen párkapcsolatra. Hogy közelebb kerülj a saját igazságodhoz, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: Milyen érzés volt, amikor összefutottál a párod exével egy buliban? Kényelmetlenül érzed magad, amikor a partnered rendszeresen felveti, hogy milyen jól érzi magát a kedvenc munkatársával? Irtózatot érzel, amikor látod, hogy a pultos flörtöl a pároddal? Az élet sok olyan helyzetet produkál, ami után úgy érezheted, hogy féltékeny típus vagy. Ebben az esetben biztos, hogy a poliamoriát nem neked találták ki.

2. Mindkét félnek akarnia kell

Gyakran csak a párok egyik fele akar poliamorista párkapcsolatra váltani, vagy legalábbis a másik bizonytalan abban, hogy ezt szeretné. Ha jelenleg párkapcsolatban élsz, de bármelyikőtök is tétovázik, az valószínűleg azért van, mert a másik igényeinek a kielégítése és az együtt maradás a cél. Ha pedig azért számolnál vele lehetőségként, mert még mindig jobbnak érzed, mintha a párod a hátad mögött félrelépne, akkor felejtsd el! A poliamoriát csak azoknak való, akik azonosan is gondolkodnak róla.

3. Fontos a jó motiváció

Ha te és a partnered is úgy érzi, hogy több szeretetet és intimitást akar megélni, de ezt sem egymással, sem más monogám párkapcsolatban nem tudjátok elképzelni, akkor jó motivációtok lehet arra, hogy a poliamoria felé forduljatok. A lényeg, hogy mindketten jól érezzétek magatokat, és bizonyosodjatok meg arról, hogy ha tényleg meghozzátok azt a döntést, hogy más partneretek is lesz, azzal biztosan nem sértitek meg a másikat.

4. Vannak alapszabályok

A poliamorista kapcsolatok sokkal több megbeszélnivalót kívánnak, mint a monogám kapcsolatok, éppen ezért az a minimum, hogy itt is vannak alapszabályok. A nyitottság, az őszinteség és a tiszteletteljes szeretet kell, hogy előtérbe kerüljön. Először is, fontos hogy átbeszéljétek, valóban azonosan gondolkodtok-e a párkapcsolatokról. Tisztázzátok azt, milyen viselkedést fogadtok el egymástól, mik a határaitok, és egymás partnereivel is találkozzatok-e? Még azoknál a pároknál is, akik komolyan gondolják a poliamorista kapcsolatot, felmerülhet olyan helyzet, hogy mondjuk egy családi ebéd helyett inkább egy randit választanának, ami mégiscsak kínos tud lenni. Fontos, hogy tisztázzátok, mit vártok el a másiktól, ezáltal csökkentve a csalódás esélyét.

5. A közös jövő sem lehet tabu

Na de vajon tarthat örökké egy poliamorikus kapcsolat? Arról mindenképpen érdemes beszélnetek a partnereddel, hogy hosszú távra is terveztek-e, esetleg szeretnétek-e családot alapítani, és ha igen, akkor hogyan. Lehet, hogy időközben formálódik a véleményetek, és már csak egymással szeretnétek lenni, de az is lehet, hogy mindketten jól meglesztek úgy, ahogyan felépítettétek kettőtök viszonyát. A lényeg, hogy semmit ne tarts magadban. Beszélj bátran az érzéseidről, és ha úgy érzed, hogy már másra vágysz, akkor amiatt se érezd magad rosszul.

Willow Smith az egyik újabb híresség, aki nemrég jelentette ki nyilvánosan, hogy poliamorista, korábban Bella Thorne és a Younger sorozat sztárja, Nico Tortorella is bevallotta, hogy az etikus többszerelműségben hisz a monogámia helyett.

Nézd meg itt a Red Table Talk epizódját, amiben szakértők, gyakorlók és a poliamoriával csak most ismerkedők is megvitatják gondolataikat.

Ez is érdekelhet

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

GLAMOUR Horoszkóp

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Monitor

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!