Próbáld ki a Starbucks új kávéját, egyenesen Peruból!

2015. április 6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

1200 éve része napi rituálénknak, több népcsoport szertartással ünnepli a kávézást, megannyi eljárással számos különféle kávéitalt kérhetünk és készíthetünk otthon is. Sokan a feketére esküsznek, de van, aki inkább tejjel issza az eltérő régiókból származó, a más és más pörkölésű kávébabokból készült frissítőket. A Starbucks kávémestere, Rauzer Zoltán a legfőbb különbségeket mutatja be a kávéfajták és régiók között, emellett a Starbucks tavaszi kávékülönlegességéről, a közepesen erős diós, kakaós ízű Peru-ról mesél.

Arabica vagy robusta?

Az alapvető különbség, hogy a robusta kevesebb gondozást igénylő növény, szinte bárhol megterem, azonban a belőle főzött kávé gyengébb minőségű. Az arabica kávé sokkal nagyobb odafigyelést igénylő fajta, ám a befektetett munka mindenképp megtérül, hiszen a belőle készített ital aromája, ízvilága, intenzitása sokkal teljesebb, mint a robustáé. A Starbucks italai a világ kávétermésének legjobb 4%-ból, 100%-ban arabica kávéból készülnek, melyet méltányos kereskedelem útján szerez be a kávémárka.

A kávécserje

A kávé évelő növény, általában 3-4 év szükséges, hogy a magból kifejlett növény legyen, melyet folyamatos gondozással bokornagyságúra vágnak vissza, e folyamat nélkül a növény akár 3-4 méterre is megnőne. A kávécserjék az Egyenlítő körüli sávban, a Ráktérítő és a Baktérítő között teremnek, mivel a természeti körülmények itt a legmegfelelőbbek számukra. Ezt a sávot kávéövként is említik, hiszen mindhárom kávétermő, afrikai-arábiai, a latin-amerikai és az ázsiai-óceániai régió e területeken helyezkedik el. A kávé, akárcsak a borszőlő, sajátos ízét a régiók különleges természeti adottságainak, mint a talaj, az éghajlat és a tengerszint feletti magasság, illetve a feldolgozás módjának köszönheti.

Magaslatok kávéja az Inka Birodalom szívéből
A latin-amerikai kávétermő régió Közép- és Dél-Amerika országait egyaránt magában foglalja, melyek együttesen a világ legnagyobb kávéellátó területét alkotják. Latin-Amerika rendkívül sokszínű a vulkáni csúcsok, a misztikus inka kultúra, a tápanyagban gazdag fekete talaj, valamint a kávéfákkal teli teraszos domboldalak jellemzik. A régió kávéfajtáinak, így az itt termesztett Peru kávénak a különlegessége, hogy egész évben egyenletes hőmérsékleten, kiegyensúlyozott páratartalom, csapadékmennyiség és napfény mellett 1600 méter tengerszint feletti magasságban nevelik a kávébabokat, melyek ízét nagyban befolyásolják a csonthéjas gyümölcsök, leginkább a dió és a kakaó.

Az Inka Birodalom szívéből származó kávé közepesen testes, melyet a tavasz során a szezon Origin Espresso-jaként kínál a kávézólánc, mellyel a már megszokott italok személyre szabhatók, a diós, kakaós íznek köszönhetően új ízzel gazdagítják a frissítőket.

A GLAMOUR-napokon alatt térj be a Starbucks kávézóiba és próbáld ki a vadi új ízt, vidd magaddal a barátnődet, és a második kávét féláron kapjátok!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a budapesti utca lett a világ egyik legszebbje

Ez a budapesti utca lett a világ egyik legszebbje

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Jobban odafigyel rád, mint te magadra - A Huawei Watch Fit 3 tökéletes kiegészítő (x)

Jobban odafigyel rád, mint te magadra - A Huawei Watch Fit 3 tökéletes kiegészítő (x)

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)