Hosszú és boldog élet a cicádnak? Megtaláltuk a tökéletes macskaeledelt!

Szponzorált tartalom

2022.október.17.

Mikortól számít idősödőnek egy cica, mivel érdemes táplálni, hogy sokáig velünk maradjon, és hogyan állapíthatjuk meg egyáltalán, mikor van jó formában házikedvencünk? A GLAMOUR munkatársa, Herceg Évi és cicája, Nádja részt vettek a Purina ONE 3 hetes tesztprogramjában - olvasd el élménybeszámolójukat!

Hosszú és boldog élet a cicádnak? Megtaláltuk a tökéletes macskaeledelt!
Fotó: Herceg Éva

Nádja közel hét éves, egészséges, ivartalanított Maine Coon cicalány, aki mohón ropogtatja a száraz eledeleket és izgatottan lefetyeli a nedves ételeket. Reggeleit aktívan kezdi, kedvenc játékával, plüss Daxlival önfeledten kergetőzik. Időnként a még ébredező gazdáit az ágyban lepi meg vidám kurrogásával, sőt az ébresztőóra szerepét is betölti. Készülődés közben mindenhová elkísér minket, és munkába/iskolába készülő lábak után kapkod. Ahogy elcsendesül a lakás, visszahúzódik kedvenc helyeire egész napos szundikálásra. Alvási periódusait evéssel-ivással, tisztálkodással, alomlátogatással, galambok megfigyelésével, territóriuma körbejárásával szakítja meg, hogy aztán újra megpihenjen, akár hanyatt fekve, ami állítólag azt jelenti egy állat esetében, hogy nagy biztonságba érzi magát otthonában.

Maximális egészség, maximális odafigyelés

Az elmúlt pár évben Nádja vegyesen táplálkozik, a száraz eledel egész nap rendelkezésére áll, a nedveset délután kapja, mindig ugyanabban az időben, 4 és 5 óra között. Fajtájából adódóan imádja a vizet, ha már nem szomjas, akkor a méretes mancsaival szeret óriási nagyokat pancsolni, eláztatva vele az egész előszobát.

Szeretnénk, ha Nádja cica sokáig, egészségesen és kiegyensúlyozottan élné macskaéletét, ezért is örültünk, hogy csatlakozhattunk a Purina ONE programhoz. A 3 hetes teszt látványos változást ígért: remek étvágy, energia, vitalitás, fényes szőrzet, sima bőr és ragyogó szemek. Mielőtt belevágtunk a tesztidőszakba, kitöltöttünk egy egyéni tesztlapot az aktuális állapotáról. Nádja mindig is prémium tápot evett, ezért a teszt alapján állapota azt mutatta, hogy közel tökéletes kondícióban volt. Szőre fényes, viselkedése energikus, szemei csillognak, alomtakarításkor általában azt tapasztaltuk, hogy egy nagy dolog és két-három kisdolog van az alomtálcában.

Fotó: GLAMOUR

Tápváltás okosan, fokozatosan

Az eledelváltásnál figyelembe vettük a legfontosabb szabályt, miszerint lassanként és fokozatosan adagoljuk az új tápot a régi eledelhez. Az első hét nap erről szólt, és jól is tettük, mert így időt hagytunk az emésztőszerveknek és beleknek az alkalmazkodáshoz. Nádja nem ellenkezett, a lakás bármelyik távoli pontján képes volt a parkettán futva, hátsó lábain csúszva rohanni, ha meghallotta a Purina ONE száraztáp csomagolásának nyitódását. Cicánk imádja a nedves eledeleket, kedvencei a nagy nedvességtartalmú, leveses ételek. Számára ez a nap egyik fénypontja. Megfigyeltük azonban, hogy Nádja a napi egy tasak nedves eledeléből sokszor csak a szaftot eszi meg. Dr. Márton Kinga állatorvos megnyugtatott minket, hogy ez cicáknál elég gyakori jelenség, ilyenkor inkább a folyadékpótlás céljából fogyasztják az eledelt. A felbontás utáni maradékot másnap, enyhén felmelegítve kínáljuk neki.

Fotó: Herceg Éva

Félidőnél újabb tesztlap kitöltése várt ránk: kedvencünk továbbra is vitális, éber, aktív, szemei azonban még inkább ragyognak, szőre a korábbinál is fényesebb, az eledelt szívesen fogyasztja, alomtálcában egészséges végeredmények várnak ránk. A Purina ONE egyedi tápanyagai – többek között az omega-3 és omega-6 zsírsavak, esszenciális vitaminok és ásványi anyagok – segítik megőrizni macskánk bőrének egészségét és szőrzetének fényét, a magas antioxidánsszint pedig támogatja a ragyogó, egészséges szemeket.

Fotó: Herceg Éva

Azt gondoljuk, hogy a Purina ONE program kiérdemelte a sikerprogram elnevezést, mert cicánk egészsége töretlen, míg boldogsága a maximumon van. Amin nem csodálkozunk, hiszen a receptúrák úgy lettek kialakítva, hogy serkentsék a természetes antitesttermelést, ami segít támogatni az egészséges immunrendszerét és sejtműködést. Nádja igen könnyű természetű macska, nem egy kényes étvágyú, élete során többször váltottunk eledelt nála, mindig szem előtt tartva, hogy csak a legjobb minőségű, prémium tápot kapja. Élvezettel figyeltük, hogy milyen könnyen váltott át a Purina ONE száraz és nedves eledeleire. Biztosak vagyunk benne, hogy most egy darabig nem fogunk változtatni az étrendjén, hisz láthatóan a kedvencünk kirobbanó formája egészséges szervezettel párosul.

Fotó: Herceg Éva

Fiatal, öreg vagy középkorú?

Nádja cica lassan betölti a hetedik életévét, de kondíciója a 3 hetes program lezártával szinte kirobbanó. Bordái kitapinthatóak, szépen megfigyelhető a csípő és minimális a bőr alatti zsírszövet réteg. A Purina ONE állatorvosától, dr. Márton Kingától megtudtuk, hogy a macskákat hét éves koruktól tekintjük idősödőnek, így célszerű a korának megfelelő, szenior eledelre váltani, és ezzel párhuzamosan beiktatni a rendszeres állatorvosi szűrővizsgálatokat is. Az idős állatok számára készült eledelek az ilyen korú cicák emésztési sajátosságaihoz igazodva magas, könnyen emészthető és jól értékesülő fehérjetartalommal bírnak, valamint tartalmaznak esszenciális zsírsavakat, mikroelemeket és vitaminokat az immunrendszer működésének segítésére.

Ez is érdekelhet

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói