Rémisztő egy független nő? Csak annak, aki kevés hozzá!

2022.január.4.

Intelligens és igényes, kedves másokkal és maga fizeti a számláit. Önálló és tudja, mit szeretne. Túl szép, hogy igaz legyen?

Rémisztő egy független nő? Csak annak, aki kevés hozzá!
Fotó: Gettyimages.com

Sokszor a legnagyobb példakép a kislányok előtt egy női vezető, aki céltudatos és karizmatikus, határozott, de nőies. Mégis a fogalom mögé egy árnyalatnyit negatív csengésű, megközelíthetetlen jégkirálynőt képzelünk, aki sosem gyengül el. A valóság azonban az, hogy nem az az erős nő, aki sebezhetetlen, aki sosem hibázik. Hanem az, aki, ha kell, egyedül küzdi le az előtte álló akadályokat, mert egyetlen dologban biztos: önmaga sikerében.

Számos elvárással találja szemben magát egy 21. századi modern nő. De még ha eleget is tesz mindnek - aminek egy részét tulajdonképpen saját maga állítja (fel) -, akkor sem érezheti magát elégedettnek, mert a környezete igyekszik azt sugallani, hogy ez már túl sok.

Vannak saját gondolatai, akarata. Ha véleménye másokéval ellenkezik, felvállalja, de nem a konfliktus öröméért. Kompromisszumra törekszik, nem csak a saját igazát vallja. Mer intelligensnek tűnni, kommunikációját a nyílt őszinteség jellemzi. Dicsér és biztat, inspirálóan hat környezetére, ám problémákat és kritikát is megfogalmaz, szeret megoldást találni. A visszaigazolást nem csupán a külvilág adja meg neki, saját maga is tisztában van értékeivel. Egyedül hoz döntést. Igen, meghallgat különböző nézőpontokat és véleményeket, de saját belátása alapján dönt majd, nem hárítja másra a felelősséget. Szeret kontrollálni, mégis jó érzéssel dől hátra, amikor tudja, nem ő felel mindenért.

Nehéz a hagyományos női szerepek és az öntudatos nő eszméje között egyensúlyozni. Az, hogy egymaga is helytáll, nem azt bizonyítja, hogy nincs szüksége egy társra. Kívülről úgy tűnhet, a magabiztos kisugárzás egy megközelíthetetlen amazont takar, érdemes azonban a kemény külső mögé nézni.

És hogy miért nehéz számára egy működő párkapcsolat kialakítása? Mert ez a nő nem akkor érzi magát egésznek, amikor van mellette valaki. Egész élete során két lábbal áll a földön, a maga ura és megtanulta, hogy mindenki mástól függetlenül is megállja a helyét. Nem szorul segítségre, érti a kritikát és tanul belőle. Na ez az a kombináció, ami sokak számára rémisztő lehet.

Egy behódoló férfi imádatától azonban kényelmetlenül érzi magát. A céltalanság pedig egyenesen elriasztja őt. Oldalán csak egy olyasvalaki lehet erős, aki nem érzi magát kevesebbnek a mellette álló nagybetűs NŐ sikerétől, hanem azt a saját győzelmeként képes megélni. Egymást felemelve és építve, ketten végül többek tudnak lenni, mint individuálisan. Felnézhet a férfira, mert inspirálja, hogy jobb ember legyen, ragyogni tud mellette. Engedik neki, hogy szeressen. Mélyen és őszintén, teljes szívvel. A párkapcsolat kiegyenlített erőviszonyok színtere, ahol nem a dominancia az, ami a leginkább mérvadó. Az erőfitogtatás felesleges, hiszen egy csapatot alkotnak. Tisztelik egymás autonómiáját, és külön-külön is teljesnek érzik magukat. Mindketten igénylik a külön töltött időt.

Mégis, sokszor ez a nő az, aki már megkérdőjelezte magát, mert „túl soknak” ítélte őt a környezete, egy barátja vagy egy korábbi párkapcsolata. Egészen addig, amíg be nem bizonyította az élet, hogy csak azok nem tudnak bánni vele, akik nem érettek meg a feladatra. Mert az igazság az, hogy nem a nő volt túl sok, ők voltak kevesek. Nem voltak elegek ahhoz, hogy felismerjék az értéket, hogy megbecsüljék azt, amit egy ilyen nő biztosítani tud. Ilyenkor kell újra, egyedül tovább állni, erősebben, mint valaha, visszatekintés nélkül.

Aki egyedül is erősnek bizonyul, nem számíthat a környezete segítségére, hogy felkarolják. Nem is kér a sajnálatból sem. Amikor egyedül van, nem keres maga mellé valakit, csak azért is. Egyedül erőseb, mint sokan egy toxikus párkapcsolatban!

Szerző: Vass Dorottya

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A csillagok romantikát ígérnek - március 29.

Napi horoszkóp: A csillagok romantikát ígérnek - március 29.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói