Riadó, itt a kullancsszezon! Így óvd magad!

2016.június.17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Habár Magyarország nem tartozik a kullanccsal erősen fertőzött országok közé, közepes kockázattal itthon is számolni kell, különösen a tavasztól kora őszig tartó időszakban. Nem csak azt fontos tudni, hol kell tartanod a veszélytől, hanem azt is, mit tehetsz megelőzésképpen vagy akkor, ha már áldozatul estél a vérszívónak.

kullancs, fertőzés, lyme kór, kullancscsípés, betegség, kullancsszezon
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A kullancs jellemzően a fűben vagy alacsonyabban fekvő bokrokban (tehát leggyakrabban körülbelül lábmagasságban, az aljnövényzetben) tanyázik áldozatára várva. Ha sikerül egy arra sétálóra rákúsznia, akkor addig mászik rajta, amíg nem talál alkalmas helyet arra, hogy a bőrbe fúrja magát, ahol aztán akár három napig is szívhatja a vérünket! Sajnos nagyon gyakran olyan helyekre fészkeli be magát, ahol kevésbé vesszük észre. A hajas fejbőrbe, a fül környékére, a térd- vagy könyökhajlatokba. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kirándulás, parkban piknikezés, erdőjárás, vagy akár a saját kertedben való tevékenykedés után alaposan átvizsgáld a testedet. Egy kullancs nagyon apró lehet, egy gombostűfejnél is kisebb, így gyakran nem könnyű észrevenni.

Emellett természetesen a megelőzésre is fokozottan koncentrálj, különösen, ha gyakran töltesz időt a szabadban. Rengeteg, emberre ártalmatlan, kullancs elleni spray, kenőcs kapható, amelyeket a szabadon hagyott bőrfelületre kell felvinni. Az öltözék is rengeteg védelmet jelenthet. Mindig hosszú nadrágban kirándulj, és lehetőség szerint a nadrág szárát tűrd be a cipődbe, és mindig viselj sapkát vagy kalapot is. Ha hazaértél, zuhanyozz le és vizsgáld át magad, a ruháidat pedig lehetőség szerint mosd ki magas hőfokon, hogy az esetlegesen bennük maradt kullancsok is elpusztuljanak.
De miért ilyen fontos védekezni az apró vérszívók ellen? Sajnos azért, mert két súlyos betegséget is terjesztenek. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen védőoltással védekezhetsz, amelyet három fázisban kapsz meg. Kisgyerekeket mindenképpen érdemes beoltatni, de felnőttként is hasznos, különösen, ha sokat vagy a szabadban.
Sajnos a szintén kullancsok által terjesztett Lyme-kór ellen a megelőzésen kívül nem tudsz védekezni. Ezért is különösen fontos, hogy elkerüld, hogy a kullancs beléd fúródjon. Ha mégis megtörténik, akkor pedig a lehető leggyorsabban meg kell tőle szabadulnod, hiszen így csökkentheted a megbetegedést még akkor is, ha a kórokozók valamelyikével fertőzött kullanccsal van dolgod.

Nagyon fontos, hogy eltávolításkor ne nyomd össze a kullancsot, és ne késztesd öklendezésre sem, tehát ne kend be semmivel! A lehető legjobb, ha a gyógyszertárakban kapható speciális kullancskiszedő kanállal vagy a szintén az erre a célra gyártott csipesszel távolítod el a vérszívót a fejénél fogva, egyenesen kifelé húzva.

Sajnos még a kellő odafigyelés ellenére sem kerülhető el biztosan a Lyme-kór, ha már megcsípett minket a kullancs. Ez a kór többek között azért is félelmetes, mert a tünetei rengeteg más betegséggel összetéveszthetőek, sokan évekig orvosról orvosra járva keresik tüneteik okát, míg végre diagnózist kapnak. Ezért is nagyon hasznos a tested alapos átvizsgálása, hiszen, ha tudod, hogy kullancscsípés áldozata voltál, az esetlegesen megjelenő tüneteket lehet mihez kötni. Az esetek körülbelül 70%-ában a fertőzést követően általában néhány napon belül – de akár három hónap is lehet a lappangási idő! - a csípés környékén – de akár a test más részén is – piros, gyakran kokárdaszerű folt vagy foltok jelenek meg, de influenzaszerű tünetek, ízületi fájdalmak is lehetnek a kezdeti tünetek. A Lyme-kór antibiotikumokkal kezelhető, de nagyon fontos a betegség idejében történő felismerése.

A védőoltással megelőzhető kullancsenchefalitis kezdeti tünetei megfázáshoz, influenzához hasonlítanak, amelyek ha súlyosbodnak, akkor magas, akár 40 fokos láz, tarkómerevség, hányinger, hányás, hasogató fejfájás lép föl. Ezekkel a tünetekkel már nagyon gyakran kórházi ellátásra van szükség.

Hasznos infókat találsz még a www.kullancsveszely.hu oldalon!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője