Szereted a skandináv dizájnt? Mutatunk 5 kultikus darabot, amit mi is imádnánk a lakásunkban

A skandináv dizájn a 20. század elején kezdődött és az 1950-es években virágzott Norvégiában, Svédországban, Finnországban, Dániában és Izlandon. Többet jelent a letisztult vonalaknál. Megjelenik benne az észak-európai emberek egyszerűsége és a természetet tisztelő attitűdje.

Szereted a skandináv dizájnt? Mutatunk 5 kultikus darabot, amit mi is imádnánk a lakásunkban
Fotó: finnishdesignshop.com

Ez egy sokoldalú stílus, amely rengeteg helyet kínál az önkifejezéshez, de segít a világos és tágas belső terek létrehozásában. A skandináv dizájn ötvözi a tiszta vonalakat és a minimalista esztétikát a hagyományos kivitelezéssel és a multifunkcionális elemekkel. Ezek a bútorok vagy kiegészítők kiállják az idő próbáját.

1. AJ Lámpa

Tervezte: Arne Jacobsen (1902-1971)

Arne Jacobsen a II. világháború utáni Dánia legünnepeltebb építésze és dizájnere volt. Eredetileg kőművesnek tanult mielőtt a modernizmus egyik úttörőjévé vált. Jacobsen leghíresebb projektje a koppenhágai Royal Hotel (1956-1960), amelyhez a textilektől, a lámpáktól az evőeszközökig és bútorokig minden részletet ő tervezett. A hotel számára tervezett és Louis Poulsen által gyártott AJ lámpák a mai napig ikonikus darabok. A lámpa áramvonalas tervezése gyönyörű példája a Jacobsen képviselte elegáns, letisztult stílusnak.

Fotó: finnishdesignshop.com
Fotó: finnishdesignshop.com

3+1 svéd beauty márka, amit ismerned kell

2. S-szék

Tervezte: Verner Panton (1926-1998)

Verner Panton a 20. század egyik legbefolyásosabb bútortervezőjének és belsőépítészének tartják. Gyakornokként Arne Jacobsen-nél tanult, azonban Panton szókimondó stílusa és lázadó alkata miatt nem ment könnyen az együttműködés. A neo-avantgárd tervező célja az volt, hogy eljuttassa a dizájnt a nagy tömegekhez, ne csak a társadalom elitje juthasson hozzá a különleges darabokhoz. Panton munkái sok múzeumban megtalálhatóak világszerte, számos rangos formatervezési díjat kapott. Egyedülálló tervező volt, különleges szín-, forma-, fény- és térérzékkel. Legismertebb darabja az S-szék. 1960-ban tervezte, ez volt az első műanyag szék, amit egy darabból gyártottak. Gyártása 1967-ben kezdődött a Vitra céggel együttműködve. 52 évvel később még mindig sokféle színben megvásárolhatjuk ezt az örök darabot.

Fotó: finnishdesignshop.com
Fotó: finnishdesignshop.com

3. PH lámpa

Tervezte: Poul Henningsen (1894-1967)

Poul Henningsen (közismert néven egyszerűen csak PH) a fény megszállottja volt. A világ első világításépítészének is nevezik. Nem diplomázott, de ez nem akadályozta meg őt abban, hogy építészeti munkákat vállaljon.1925-ben kezdett el a világítással foglalkozni. Olyan lámpán kezdett dolgozni, aminek a petróleumlámpához hasonlóan lágy fénye van. Ennek eredményeképp 1926-ban készült el a 3 ernyős lámpa, ami PH lámpa néven vált ismertté és a párizsi Világkiállításon díjat is nyert. A három ernyő görbületének és helyzetének köszönhetően a lámpa fénye úgy oszlott el, hogy pont az asztalt világította meg. A különböző színű üvegernyők aranyszínű tónust és harmonikus árnyékot biztosítottak. Minden lámpája funkcionálisan precíz tervezésű és művészi megjelenésű. Az ernyők üvegből és fémből készültek, különböző színekben, különböző állíthatósággal. Lámpái számos hivatalos intézményben, bankban, múzeumban, szállodában, sportarénában és magánházban megtalálható Dániában és világszerte egyaránt.

Fotó: finnishdesignshop.com
Fotó: finnishdesignshop.com

5 skandináv könyv, nem csak fiataloknak

4. Stool 60 szék

Tervezte: Alvar Aalto (1898-1976)

Alvar Aalto, becenevén az észak mágusa, valószínűleg a világ leghíresebb finn építésze és tervezője. Építész diplomát 1921-ben szerzett a Helsinki University of Technology-n, és elkezdődött építész karrierje. Az egyetemet azóta már róla nevezték el és Aalto Egyetemnek hívják. Az egyik legfontosabb munkája a finnországi paimiói szanatórium tervezése volt. A projekt egyben Aalto bútortervezői karrierjének kezdetét is jelentette. Ez volt az első saját tervezésű épülete, amelyet teljes egészében saját maga által tervezett bútorokkal – beleértve a világítást is – rendeztek be. A háromlábú Aalto szék még ma is egy ikonikus bútordarab, egyszerű formája mindig modern marad. A Stool 60 tökéletes pótszék, de kisasztalként is használható, például egy fotel vagy ágy mellett. A székek könnyen egymásra rakhatók, akár egy torony, amikor nincsenek használatban. Stool 60-ból több millió darabot adtak el világszerte, így ez a formatervezés történetének egyik legismertebb terméke.

Fotó: finnishdesignshop.com
Fotó: finnishdesignshop.com

5. Ball Chair

Tervezte: Eero Aarnio (1932 - )

Eero Aarnio finn tervező, a modern bútortervezés egyik nagy megújítójaként tartják számon. Aarnio a műanyagnak az ipari formatervezésben való felhasználásának az egyik úttörője. 1954-1957 között végezte tanulmányait a Helsinki University of Technology-n és 1962-ben nyitotta meg saját belsőépítészeti és formatervezői irodáját. 1963-ban tervezte a Ball széket, amit gömb fotelnek is szoktak nevezni. Üvegszálas anyaga és gömb formája teljes újdonságnak számított az akkori bútoriparban. A székben ülve a külvilág zajai elcsendesednek, így az ember saját belső hangjára tud koncentrálni, gyakran „szoba a szobában” néven emlegetik. Ez az érzés még jobban felerősödik az 1968-as tervezésű "Bubble Chair"-ben, mely átlátszó műanyagból készült, és a mennyezetről lóg lefelé. A Ball Chair a finn formatervezés egyik legismertebb klasszikusa, annak ellenére, hogy modernista, futurisztikus dizájnja eltér a természetes és minimalista skandináv formatervezési hagyományoktól. A Ball Chair világszerte megtalálható a múzeumok gyűjteményében, és az évtizedek során számos filmben, zenei videóban és magazin címlapján szerepelt.

Fotó: finnishdesignshop.com
Fotó: finnishdesignshop.com

Ez is érdekelhet

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

Jobb, ha sietsz, ezek a filmek ugyanis hamarosan kikerülnek a Netflix kínálatából

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő