Sokkoló tények a ruhákról, melyeket viselsz: életeket menthetsz a tudatos vásárlással

2019.február.28.

Munkácsi Brigitta a Nempazar blog alapítója. Rengeteg hasznos tippet oszt meg arról, hogyan lehet környezettudatosan élni és milyen apró változtatások kellene ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkkért. Brigi szerint a hulladékmentes életmód egyszerűbb, mint gondolnánk, ezért megosztja velünk, mire kell odafigyelnünk és milyen elveket kell követnünk!

Sokkoló tények a ruhákról, melyeket viselsz: életeket menthetsz a tudatos vásárlással
Fotó: Shutterstock

Amikor reggel kinyitod a szekrényedet, hogy kiválaszd, mit veszel fel, valószínűleg bele sem gondolsz, hogy hogy kerültek oda azok a ruhák. Mármint nem arra gondolok, hogy ne emlékeznél rá, hogy te vetted meg őket, hanem arra, hogy milyen anyagból készült, azt hol termesztették, hogy lett abból anyag, ki varrta meg az adott ruhadarabot, hol, milyen körülmények között stb.
A fast fashion a vásárlás alapértelmezett modellje lett. Korábban még őszi-téli és tavaszi-nyári kollekciókat gyártottak, évente 1-1- alkalommal, ma már viszont 2-3 hetente újabb mikro trendek jelennek meg. Ezért van az, hogy minden alkalommal, amikor besétálsz egy boltba, mindig mást találsz.

Évente körülbelül 80 milliárd darab új ruha készül. Mindeközben nagyon keveset tudunk arról, hogy ki készítette, milyen anyagból van, az az anyag miből készül, azt hogyan gondozzák, hova szállítják, és hányszor stb.

A pamuthoz például gyapotra van szükség, amit hatalmas termőföldeken termesztenek szerte a világban. A baj csak az, hogy nagyon vízigényes növény. A statisztikák szerint egyetlen pamut póló előállításához 2720 liter vízre van szükség. Ehhez jönnek a vegyszerek permetezéskor. Majd a gyapotot learatják, feldolgozzák, és elszállítják oda, ahol pamut készül belőle. Ezek után megint szállítják, oda, ahol póló lesz. Végül a lerakatokba kerül, majd onnan tovább a boltokba. Ez minden alapanyaggal, ruhadarabbal hasonlóan működik.

Az átgondolt, környezettudatos vásárlás alapja, hogy tisztában vagyunk vele, mire van szükségünk, és nem vásárolunk hirtelen felindulásból, érzelmi okokból, csak, hogy egy kis örömet szerezzünk magunknak.

Az is nagyon fontos, hogy megismerjük a saját ruhatárunkat, és önmagunkat is. A leginkább környezettudatos az, ha a saját ruhásszekrényedből vásárolsz! Biztos vannak benne olyan darabok, amikről el is feledkeztél, sőt, még az árcédula is rajta van. Lelj örömöt abban, hogy ezeket viseled.

Vagy nyugodtan menj el egy használt ruha kereskedésbe – igen, turiba – vagy egy jó kis vintage boltba, lakásbutikba, esetleg rendezzetek csere-berét a barátnőiddel, vagy kolléganőiddel a munkahelyeden.

Sokkoló tények a ruhákról, melyeket viselsz: életeket menthetsz a tudatos vásárlással
Fotó: Shutterstock

Vásárolj kevesebbet, de jó minőségű dolgokat. Keresd a fenntarthatóbb vállalkozások termékeit, a hosszútávon használható darabokat, és tedd fel magadnak ezt a néhány kérdést, mielőtt megvennél valamit.

Ki készítette a ruhámat?

2013 április 24-én 1134 ember vesztette életét, és több, mint 2500 ember sebesült meg, amikor a Rana Plaza ruhagyár épülete összeomlott Bangladeshben. Azóta rengeteg figyelmet kap a ruhagyári dolgozók helyzete. Több mint 80%-ban nők és sajnos gyerekek dolgoznak ezekben a gyárakban heti hat-hét napot, naponta 12-14 órát, csak azért, hogy nekünk legyen egy újabb felsőnk, amire tulajdonképpen semmi szükségünk, és mivel 3 hét múlva jön az újabb "kollekció", nagy eséllyel "meg is unjuk" ennyi idő alatt. A tragédia óta minden év április 24-e a divatforradalom napja. Jelenleg a világ 92 országa vesz részt a Fashion Revolution kampányban. Ha látható, hogy ki készítette a ruhákat, az olyan márkáról tanúskodik, aki szoros kapcsolatban áll a gyárakkal és figyeli az ellátási láncot. Ne legyenek rejtett arcok a divatiparban.
Ha többet szeretnél megtudni a fenntartható divatról, vagy, hogy mi is a baj a fast fashion-nel, akkor ajánlom a The True Cost című dokumentumfilm. Nagyon jól összefoglalja a folyamatokat.

Tisztességes ez az ár?

Már-már normális, hogy 1290 forintért – van, hogy még kevesebbért is – kapsz egy pólót, de tisztességes ez, ha végiggondoljuk, hogy a ruhadarabok árai sokféle folyamatot képviselnek, a gyapottermesztéstől és a varrástól kezdve a boltba történő küldésen át? Társítsunk ehhez egy életképes nyereséget, és máris nem sok minden marad a lánc alján lévők számára. Azzal, hogy megkérdőjelezzük az árak tisztességes mivoltát, megismerhetjük a ruhadarab valós értékét. (Egy 1290 forintos póló esetében 3,87 Ft jut annak, aki megvarrta a ruhadarabot.)

Milyen anyagokat használnak?

Nem mindegyik anyag készül ugyanúgy, szóval a ruha címkéje legalább annyira fontos, mint az árcédulája. Mi az anyagösszetétel? Olajnyelő poliészter vagy egy természetes szál? A gyapot egy nyilvánvaló, növényalapú választás, de ezek esetében is keresd a fair trade és organic minősítéseket, mert ezeknél odafigyelnek, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt hatásukat, és az organikus pamut mentes az egészségre ártalmas vegyszerektől. A pamuton kívül még a kender, az econyl és a tencel is nagyon jó választás. Ha csak lehet, kerüld a poliésztert, a nejlont, az akrilt, a PVC bőrt és műszörméket – meg persze az igazit.

Sokkoló tények a ruhákról, melyeket viselsz: életeket menthetsz a tudatos vásárlással
Fotó: Shutterstock

Átlátható ez a márka?

Keress rá a kedvenc márkád weboldalára. Mennyire nyitottak a gyártási folyamataikkal kapcsolatban? Leírják, hol készítik a ruháikat? Osztanak meg információt a gyárról? Beszélnek az ellátási láncukról? Ha nem vagy elégedett az információkkal, akkor írj nekik, kérdezd meg őket személyesen. Kérdezd őket az anyagokról, amiket használnak, a munkakörülményekről, az árakról és a környezeti hatásokról. Ha nem válaszolnak, akkor pedig inkább máshol keress ruhát ezután.

Valóban szükségem van erre?

Nem csak a gyártók felelősek a fenntartható vásárlásért, a saját döntésinket is meg kell vizsgálnunk. Az, hogy szeretsz csinosan öltözködni, szuper. De azért mielőtt egy ötödik farmert, vagy a harmadik pár szandált megvennéd, gondold végig, nem lehet, hogy épp azért szeretnél venni valamit, mert megtetszett, esetleg csak jó kedvre szeretnéd deríteni magad, vagy épp jó kedved van, és miért ne vegyél valamit magadnak csak úgy? Állj meg egy pillanatra, gondold végig a vásárlást, és tedd fel magadnak a kérdést: valóban szükségem van erre?

Fogom ezt a darabot legalább 30-szor viselni?

Akár minőségről vagy trendről legyen szó, egy tudatosan összeállított ruhatár titkai a hosszútávon használható darabok. Nézd át a varratokat, vizsgáld meg az anyagot, és mérlegelj minden új ruhadarabot a saját életedhez viszonyítva. Illik a ruhatáradba? Hányszor fogod viselni? Ha biztos vagy abban, hogy legalább 30-szor, sőt, még a következő szezonban és azután is tuti viselni fogod, akkor zöld utad van.

Ez is érdekelhet

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

Szépséghírek

Hogyan lett Kulcsár Edina szenvedélye a hajfonás?

Hogyan lett Kulcsár Edina szenvedélye a hajfonás?

Szépséghírek

EmRata bomba frufruja a hatvanas éveket idézi

EmRata bomba frufruja a hatvanas éveket idézi