Sokszínű szerelem a történelem során – híres LMBTQ+ párok

2022.május.19.

Az emberiség történetére visszatekintve minden korban találhatunk olyan hírességeket, akik nem heteroszexuális kapcsolatban éltek. Ezekről az ismert személyekről gyakran nem köztudott, hogy az LMBTQ+ emberek közé tartoztak. Kapcsolataikat, nemi identitásukat titkolták, mivel ellentmondott a korban elfogadottnak.

Az alábbiakban 5 fontos történelmi személyt mutatunk be, akik koruk viszonyai között igyekeztek a lehető legszabadabban megélni szerelmüket.

Virginia Woolf és Vita Sackville-West

A két nő az 1920-as években találkozott, ahol az író Woolf azonnal felajánlotta Vitanak, hogy kiadja a könyvet, amin a férjével dolgozott. Hamar megtalálták a közös hangot, mély bizalom alakult ki közöttük, összekötötte őket szüleik érzelmi elérhetetlensége is. Egymás mellett kivirágzott kreativitásuk. 10 éven át tartó kapcsolatuk során West inspirálta például Woolf Orlando című könyvét. A kapcsolatuk a 20-as évek végén fejeződött be közös megegyezéssel, de ezt követően is barátok maradtak. A férjeik tudtak a viszonyukról és teljes tiszteletben tartották azt. Westék egyébként is nyitott házasságban éltek, Woolf férjének pedig a felesége boldogsága volt a legfontosabb.

Michelangelo és Tommaso dei Cavalieri

A reneszánsz művész egyházi megrendelésre készült alkotásaival vált híressé, azonban magánélete nem igen felelt meg a vallásos erkölcsöknek. A két férfi 1532-ben ismerkedett meg. Az akkor 23 éves dei Cavalieri rendkívül jóképű volt, megtestesítette az 57 éves művész férfi szépségről alkotott ideálját. Michelangelo érzéseit egy rajzsorozatban és szerelmes levelek tucatjaiban fejezte ki, amikben dei Cavalierit „századunk fényének” nevezte. A fiatal nemes és a művész közötti levélváltások pedig kölcsönös vonzalomról tanúskodnak. Ugyan dei Cavalieri 1548-ban megnősült, kapcsolata Michelangeloval szoros maradt egészen annak haláláig.

Lili Elbe és Gerda Gottlieb

Ha láttad már a The Danish Girl című filmet, akkor kettőjük kapcsolatát már ismered. Lili, aki Einar Magnus Andreas Wegenerként született, és Gerda a dán művészeti akadémián ismerkedtek meg és 1904-ben házasodtak össze. Elbe elsősorban tájképeket festett, Gottlieb pedig könyveket és divatlapokat illusztrált. Elbe számára akkor vált világossá, hogy nőként szeretne élni, amikor Gottliebnek modellkedve női ruhákat, cipőket öltött magára. Gottlieb pedig ezidő alatt ráébredt, hogy leszbikus. A pár Párizsba költözött, hogy szabadon megélhessék identitásukat. Gottlieb ismertté vált leszbikus erotikus festményeivel és a femme fatale-nak öltözött Lili lett a múzsája.

1930-ra Elbe eldöntötte, hogy női testben szeretné folytatni az életét és Németországba utazott operációra. Abban az időben az ilyen kezelések még kísérleti fázisban jártak, Lili volt az egyik első ismert alany. 2 év alatt 4 műtéten esett át, amiket nagy sajtóvisszhang övezett. A házasságukat érvénytelenítette a dán bíróság, Gottlieb pedig újraházasodott.

Elbe pedig egy, az operációk során elkapott fertőzés következtében elhunyt 1931-ben.

Oscar Wilde és Lord Alfred Douglas

A Dorian Grey arcképét Douglas inspirálta, ezzel az ír író halhatatlanná tette karakterét. A két férfi 1891 nyarán találkozott, amikorra Wilde már házas volt két gyermekkel. Ennek ellenére viszonyba kezdett Douglas-szel, aki akkor 19 éves volt. A kapcsolatukban rengeteg volt a nézeteltérés, a fiatalabb férfi ismert volt elkényeztetettségéről és nemtörődömségéről. Számtalanszor veszekedtek és szakítottak is emiatt.

Amikor Douglas apja tudomást szerzett viszonyukról, lejárató kampányt indított az író ellen, aminek következtében Wilde-ot letartóztatták és 2 év börtönre ítélték. Amikor szabadult megpróbálták újjáéleszteni kapcsolatukat, de családjaik elválasztották őket és a financiális háttér megvonásával fenyegettek.

Hadrianus császár és Antonius

Az ókori Rómában gyakoriak voltak a fiatal és idős férfiak közötti kapcsolatok, de Hadrianus császár és az ifjú Antonius kapcsolata szorosabb volt az átlagosnál. Az 117-től 138-ig uralkodó császár különleges viszonyt ápolt Antonius-szal és beutazta vele a birodalmat. A fiatalabb férfi a személyes kísérői közé tartozott. Miután Antonius ismeretlen körülmények között meghalt 130-ban, Hadrianus évekig gyászolta és szobrokat emeltetett emlékére, csillagokat és virágokat is elnevezett utána, valamint fesztiválokat, sporteseményeket szervezett a tiszteletére. Mindez gyakorlatilag oda vezetett, hogy isteni kultusz alakult ki Antonius személye körül, ami egészen a IV. századig tartott.

Szerző: Dózsa Kamilla

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Anyagi sikerre számíthatsz - augusztus 15.

Napi horoszkóp: Anyagi sikerre számíthatsz - augusztus 15.

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját