Spiró - Németh - Parti Nagy: Privát nacionalizmus Budapest

2015.december.3.

2015. december 5-én, szombaton 18 órai kezdettel a Litera irodalmi portál és a Kiscelli Múzeum szervezésében három író – NÉMETH GÁBOR, PARTI NAGY LAJOS és SPIRÓ GYÖRGY – vezeti körbe az érdeklődőket a Képzelt közösségek, magánképzetek ‒ Privát Nacionalizmus Budapest című kiállításon, majd az est zárásaként a szerzők a kiállított művekre reflektáló, kifejezetten erre az alkalomra készült írásaikat olvassák fel.

Részletes program:

16.00 Szakmai tárlatvezetés a Budapest Galériában (1036 Budapest, Lajos utca 158.) Közös felsétálás a kiállítás másik helyszínére a Kiscelli Múzeumba, welcome drink
18.00 Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Spiró György tárlatvezetése és felolvasása a Kiscelli Múzeum templomterében (1037 Budapest, Kiscelli utca 108.) A felolvasás után közös forraltborozás, teázás.

Képzelt közösségek, magánképzetek ‒ Privát Nacionalizmus Budapest
A Kiscelli Múzeumban és az óbudai Budapest Galériában október 27-én nyílt tárlat 39 közép- és kelet-európai kortárs művész részvételével kerül megrendezésre egy európai uniós projekt keretében, amely hat ország, nyolc intézmény, illetve külföldi és hazai kurátorgárda közreműködésével valósul meg. A kiállítás kurátorának, András Editnek sikerült olyan nemzetközi sztárokat is megnyerni, akik első ízben ezen a kiállításon jelennek meg Magyarországon. A bemutatott művek közül kiemelkedik négy, melyek jelenleg is láthatóak az 56. Velencei Biennálén.

A kiállítás elsősorban a nemzeti képzelet tárgyára, tartalmára kíváncsi, s abból indul ki, hogy a politikai mozgalmak közül a nacionalizmus kötődik legerősebben a vizualitáshoz: képeken, jeleken, szimbólumokon, mítoszokon keresztül mutatkozik meg, és jelen van a kollektív vágyakban, álmokban, fantáziákban is. A kiállító művészek aktív és kritikus állampolgárként részt vesznek a "képzelt közösségek" jelentésének értelmezésében. Szimbolikus hatalmuk segítségével magánképzeteikben újragondolják a nemzet fogalmát, s kiutat mutatnak a kirekesztő nemzetkoncepciókból, amikor a látogatók számára a nemzeti kötelék nyitott, befogadó értelmezését nyújtják.

A kiállítást a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a Budapest Galéria a Közelítés Művészeti Egyesülettel együttműködve valósította meg.

Kurátor: András Edit

A kiállítás a Kiscelli Múzeumban és az óbudai Budapest Galériában december 13-ig látható.

Helyszínek:

Budapest Galéria, 1036 Budapest, Lajos utca 158.
Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Nyitva tartás: Keddtől vasárnapig, 10–18 óra között

A program a kiállításra váltott jeggyel látogatható.

További információ:
https://www.facebook.com/events/313790088744835/
www.fovarosikeptar.huEz is érdekelhet

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

GLAMOUR Horoszkóp

Horoszkóp: Így alakul a szerelmi életed 2022-ben a csillagok szerint

Horoszkóp: Így alakul a szerelmi életed 2022-ben a csillagok szerint

Monitor

Érdekességek, melyek után máshogy fogod látni a Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal sorozatokat

Érdekességek, melyek után máshogy fogod látni a Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal sorozatokat