Stresszkezelés: Mikor jelez a tested, hogy elég és mit tehetsz azért, hogy újra jó legyen a teljesítményed?

2021.február.25.

Stresszkezelés: Mikor jelez a tested, hogy elég és mit tehetsz azért, hogy újra jó legyen a teljesítményed?
Fotó: Getty Images

A Glamour x Female Founders cikksorozat főszereplői fiatal, női startupper vállalkozók, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy segíteni és bátorítani fogják azokat a nőket, akik még nem kezdtek bele a saját vállalkozásuk megalapításába, vagy nagyon az elején járnak. Tippeket, tapasztalatokat osztanak meg veletek, hogy könnyebben vegyétek az akadályokat!

A Pure Vital alapítója, Pásztor Edina megosztott velünk néhány tippet a stresszkezeléshez!


Ha egy startuppernek vagy vállalkozónak valaki azt mondja, ne stresszelj annyit, csak legyint, hiszen sokszor a mindennapjai része. Igen ám, de a stressz az egyik legártalmasabb dolog, amivel a modern ember szembesülhet, hiszen szervezetünkre gyakorolt negatív hatása nem érezhető egyből, csak szépen-lassan ér minket utol.

A tartós stressz megbénít, negatívan hat teljesítményünkre, lendületünkre, kapcsolatainkra egyaránt, hiszen, ha állandóan feszültek, nyűgösek vagyunk és a legkisebb dolgon is felhergeljük magunkat akkor egy idő után már nem lesz olyan, aki szívesen lenne a társaságunkban. A mai világban nem könnyű kikerülni a stressz által okozott spirálból, de tudatossággal orvosolható a probléma.

Hogyan szabadulj meg a stressztől? Íme 5 technika, amit, ha bevetsz, akkor csökkentheted a stressz által okozott negatív hatásokat!

Tervezd meg a napod!
Rohanó világunkban, amikor ezer feladatot kell elvégeznünk napi mint nap, nagyon fontos, hogy tudjuk, az adott pillanatban mi a feladatunk és mennyi időt kell rászánni. Ennek az egyik legjobb módja, ha teendőinket listába szedjük majd priorizálunk.

Figyelj oda a légzésedre!
Stresszes, feszült helyzetben nemcsak szaporábbak, hanem felszínesebbek is lesznek a levegővételeink és ez fenntartja a feszült állapotot. A megfelelő légzésgyakorlat, a lassú ütemű mélylégzés segít megnyugodni és tiszta levegővel feltölteni a tüdő alsó tartományait is, továbbá segít megküzdeni a stresszel. Ehhez ülj le egy kényelmes testhelyzetbe,hunyd le a szed és próbáld meg ellazítani izmaid. Lélegezz az orrodon keresztül könnyedén és természetesen. Figyelj a légzésedre, ne a tüdődbe szív be a levegőt, hanem a gyomrodba. Folytasd 10-20 percig, míg teljesen meg nem nyugszol.

Sportolj rendszeresen!
A stressz legjobb ellenfele a rendszeres sportolás, hiszen hatására olyan hormonválasz indul meg szervezetünkben, ami csökkenti stresszintünket. Ideális esetben 2 naponta 30-60 perc mozgás ajánlott, erősítő és kardió jellegű egyaránt. Szóval, mozgásra fel!

Vezess be több én-időt!
Mikor az ember azzal foglalkozik, amit igazán szeret, akkor a szervezetében több örömhormon termelődik. Találd meg, hogy melyik az a hobbi, amit szívesen végzel és adj magadnak több időt rá. Én tudom, nehéz nem dolgozni, főleg, ha egy saját vállalkozást viszel, de hidd el, hosszú távon neked is jobb energiával feltöltődve dolgozni!

Tegyél rendet magad körül
Sokszor azt is stressz forrásként éljük meg, hogy ebben a rohanó világban egyből kell reagálni a felmerülő helyzetekre és, ha rendetlenség van körülöttünk, akkor könnyen meglehet, hogy keresgélni kell a fontos dolgokat, ami szintén növelheti stressz szintünket. Tarts mindig rendet a munkakörnyezetben és tudd, hogy mit hova tettél, tehát legyen mindennek egy állandó helye! Ezzel időt spórolsz és nem fogsz egyből ideges lenne, ha nem találsz valamit.

Ez is érdekelhet

Nézd meg milyen szettet választott Melinda a berlini városnézéshez!

Nézd meg milyen szettet választott Melinda a berlini városnézéshez!

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex