Stresszmentes karácsony! Lehetséges?

2013.december.18.

Hogyan teljen kevesebb idegeskedéssel a karácsonyi készülődés? Persze mondhatnám, hogy kezdj el időben felkészülni, vásárold meg az ajándékokat amilyen hamar csak lehet, és a sütést-főzést se az utolsó napra hagyd. De ezek a jótanácsok olyanok, mint amikor eldönti az egyetemista, hogy idén időben nekiáll tanulni. Általában nem jön össze.

Stresszmentes karácsony! Lehetséges?
Fotó: Thinkstock

A másik, hogy a vásárlást a fogyasztói társadalomban a végtelenségig lehet fokozni. Nincs megállás, úgyis meglátsz még valami cuki ajándékot, tán egy kiszúróformát, így még sütni is nekiállsz, mondván, jól jöhet az még.

De akkor mit tegyünk? Olyasmit, ami csökkentheti a stresszt. Itt az ideje, hogy kicsit felülvizsgáld a család karácsonyi szokásait. A különböző ünnepeknek, szokásoknak, rituáléknak (pl. a vasárnapi közös ebéd) nagyon fontos funkciójuk van. Összetartják a családot, emlékeztetik a családtagokat arra, hogy ők külön kis világot alkotnak. Ők egy csapat, és így nemcsak mint egyén, hanem mint csoport is integrálódnak a társadalomba, tartoznak valahova, valakikhez. Ezen alkalmakkor van tér és idő egymásra, arra, hogy megbeszéljük az ügyes-bajos dolgainkat, és igen, néha arra is, hogy összekapjunk. A lényeg, hogy minden eseményre megvan a család forgatókönyve, ami szerint haladnak a történések.

Itt szokott megbújni a kisördög.

Ezek a forgatókönyvek ugyanis könnyedén alakulnak merev, áthághatatlan, ugyanakkor nehezen megmagyarázható szabályokká. Sokszor fura dolgokat teszünk. Ha meg kéne mondani, hogy miért (persze ezen sosem gondolkodunk), maximum annyit tudnánk válaszolni, hogy így szoktuk. A családi szokás eredetének magyarázatával már gondban lennénk. Mindez oda vezet, hogy a család ledarálja a bevett (ám be nem vált) szokásokat, de azoknak valódi jelentésük már nincs, vagy legalábbis nem mindenki számára. A szokás betartására aztán rámegy az egész ünnep varázsa.

Amit tehetsz, hogy gondold végig, mi okozza a legnagyobb kihívást, melyik pontnál alakul ki a legtöbb veszekedés. Majd szúrkáld egy kicsit saját magad a "miért?" kérdéssel. Ha nem tudsz mit mondani az "így szokták"-on kívül, akkor lehet, hogy módosíthatnád, vagy el is hagyhatnád azt a programpontot. Hidd el, nem csak egyféle megoldás létezik.

A másik fontos lépés, hogy tanuld meg elfogadni mások érzéseit a karácsonnyal kapcsolatban. Nem mindenkinek jelenti ugyanazt, nem mindenki akar száz ajándékot és ezer süteményt. Ha a pasid reggel még konditerembe megy, az sem azt jelenti, hogy nem lesz fa, vagy, hogy nem szeret. Hagyd, hogy mindenki jól érezze magát, és fókuszálj a jó hangulatra, ne pedig a szabályokra!

Ez is érdekelhet

Anne Hathaway igazi hercegnőként jelent meg a cannes-i filmfesztiválon

Anne Hathaway igazi hercegnőként jelent meg a cannes-i filmfesztiválon

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!