Szakíts vagy sem? Jelek, hogy valami nincs rendben a kapcsolatodban

2021.június.12.

Abból kiindulva, hogy rákattintottál erre a cikkre, úgy gondoljuk, hogy nem túl világos számodra, hogy szakíts-e a pároddal vagy sem. Aggodalomra semmi ok, mi segítünk! Néhány tanácsadó és szakértő leírta nekünk, hogy mik azok a jelek, amikből megtudhatod, hogyha nem vagytok egymásnak valók. Próbáld beleképzelni magad az egyes szituációkba, és dönts a legjobb határozásod szerint!

Szakíts vagy sem? Jelek, hogy valami nincs rendben a kapcsolatodban
Fotó: Northfoto

1. Úgy érzed, nem vagy fontos.

Szakítsatok, ha…

Folyamatosan úgy érzed, el vagy hanyagolva, nélkülöznek, és nem foglalkoznak veled. Elég nagy különbség van aközött, hogy egy olyan partnered van, aki a munkája és kötelezettségei miatt fordít rád kevesebb időt, és aközött, hogy csak szimplán nem szán rád időt. „Ha a partnered hanyag és nélkülöz téged annak ellenére, hogy te mindent megteszel érte, akkor biztonságos kimondani: a párod nem értékel téged és a kapcsolatotokat sem” - mondja Parisa Ghanbari, elmegyógyász. „Azok a partnerek, akik feszültek és hiányoznak belőlük a megfelelő kapcsolati jártasságok, sose lesznek képesek megérteni az érzéseidet.”

Maradjatok együtt, ha…

A partnered próbálkozik, és azon van, hogy minél több figyelmet tudjon szentelni neked és a vágyaidnak. Néhány jel, amire érdemes figyelni: párterápiára vagy rendes terápiára akar menni, önsegítő könyveket olvas, annak érdekében, hogy jobb fél legyen a kapcsolatban, és tényleg azon van, hogy a kedvedre tegyen.

2. Megijeszt a házasság és a közös jövő gondolata.

Szakítsatok, ha…

Egyáltalán nem tudod elképzelni magad a jelenlegi partnered mellett a jövőben. Azzal nincsen semmi gond, ha inkább a jelenben szeretsz élni, de ha nem látod a pároddal a közös jövőt, az nem túl jó jel. „Egy olyan partnerrel együtt lenni, akivel nincsen semmi komolyabb terved a jövőre, nem csak őt szakítja el a „nagy Ő” -től, de téged is” magyarázza Markesha Miller, elmegyógyász. Tedd fel magadnak a következő kérdést: „Hol látom magam egy év múlva?” Láttad magad mellett a párodat is?

Maradjatok együtt, ha…

Minden homályos még a jövőddel kapcsolatban. Nem kell, hogy minden pontosan meg legyen tervezve főleg, ha olyan ember vagy, aki nem sokat agyal a jövőjén. Ez teljesen normális, és talán ezért érzed így magad a kapcsolatoddal is. „Ezt az időt használd arra, hogy megértsd önmagad és az utadat is” tanácsolja Miller. „Miután ez megtörtént, már könnyebb lesz meglátni a kijelölt utadat és azt is, hogy ezen az úton a partnered is veled tart-e.”

3. Mással fantáziálsz a szexről.

Szakítsatok, ha…

Egyszerűen nem tudod megparancsolni az agyadnak, hogy egyedül a párodat tartsa vonzónak, és ez oké. Még az egészséges kapcsolatokban is előfordulhatnak ezek a fantáziák. De, ha azt veszed észre, hogy egy boldog életet képzelsz el valakivel, aki nem a partnered, valószínűleg már félig kint vagy a kapcsolatból.

Maradjatok együtt, ha…

Valószínűleg csak egy nyitott beszélgetésre van szükséged a szexuális életetekről. Néha ezek a fantáziák csak arra hívják fel a figyelmet, hogy lehet, itt az ideje a változtatásoknak. Különösen, ha hosszútávú, kényelmes kapcsolatban élsz. Néha fel sem tűnik, hogy unalmassá vált az együttlét.

4. Úgy érzed, hogy a partnered túl tapadós.

Szakítsatok, ha…

Akadályozza, hogy találkozz a barátaiddal. Ez lehet „love bombing” – főleg a narcisztikus emberek szokták alkalmazni – vagy csak szimplán túl tapadós. Mindegy is, az sose jó, ha akadályozza a terveidet, akkor sem, ha elvileg szeretetből teszi ezt. Úgy kéne élned az életedet, ahogy akarod. Ha ezt bárki akadályozza, nem engedi, akkor nem ő a megfelelő partner számodra.

Maradjatok együtt, ha…

Valójában csak egy nagyon stresszes heted van. Ha bármilyen üzenet a párodtól azt váltja ki belőled, hogy csak idegesebb leszel, nem feltétlen jelenti azt, hogy a kapcsolatoddal van baj, szimplán csak stresszes vagy. Mondd meg a párodnak, hogy nagyon sűrű heted van, és térjetek át a minimális kommunikációra. Meg kell, hogy értse, és még az is lehet, hogy teret és időt is hagy neked.

5. Úgy érzed, teljesen más véleményen vagytok.

Szakítsatok, ha…

Az egyik fél sokkal jobban benne van ebben a kapcsolatban. Normális, ha néha az érzelmek különböznek. De, ha a partnered odáig van érted, te meg csak elviseled vagy épp fordítva, akkor talán már az elején kudarcra volt ítélve a kapcsolat. Nem tudod, és nem is szabad ráerőltetni valakit arra, hogy összejöjjön veled, ha ő nem akar. Nem ő a megfelelő személy, ha az időzítés rossz, és talán ez a legnehezebb párkapcsolati lecke, amit az embereknek meg kell tanulnia.

Maradjatok együtt, ha…

Még nem igazán beszéltetek kettőtökről. Úgy érzed, készen állsz egy komolyabb lépésre, de a partnered nem? Mondd meg neki! Nem tesz jót, ha a saját privát érzéseidet ráerőlteted a másik félre – neki is joga van tudni, mi jár a fejedben. Üljetek le, beszéljetek és meglátjátok, hova vezet.

6. Unalmasnak, megrekedtnek érzed a kapcsolatotokat.

Szakítsatok, ha…

Nem érzed magad megelégedve annak ellenére, hogy tök sok izgalmas programot csináltok együtt. Ha a pároddal már mindent kipróbáltatok a falra mászástól kezdve a hétvégi kirándulásokig, és még mindig úgy érzed, hogy nem elég, akkor lehet, itt az ideje továbblépni. Talán egy új partner mellet sikerülhet egy olyan életet élni, amire mindig is vágytál.

Maradjatok együtt, ha…

Szimplán csak unod a szokásos Netflix estéket. Valószínűleg a kapcsolatotok elején még elmentetek vacsorázni, randizni, de most már csak a lakásban töltitek az időtöket és tévét néztek. „Nagy különbség van aközött, hogy unatkozol a partnereddel és aközött, hogy unod már a partnered” - mondja Dr. Mariana Bockarova, aki a torontói egyetemen tanítja ’A kapcsolatok pszichológiája’ órát.

Azt tanácsolja, hogy próbáljatok ki új hobbikat együtt, vagy menjetek el randizni. Bármit annak érdekében, hogy újra egymásra találjatok.

7. Folyamatosan ingerült vagy a partnered mellett.

Szakítsatok, ha…

A párod állandóan ingerültséget vált ki belőled. „Amikor úgy érzed, hogy legszívesebben sikítanál mindegy egyes alkalommal, amikor a párod ugyanazt az unalmas viccet vagy történetet meséli el, akkor talán az a legjobb, ha leültök és őszintén elbeszélgettek” -mondja Degges-White. Viszont, ha már a szimpla jelenlétük irritál, akkor ott nagyobb a gond, mint gondolnád.

Maradjatok együtt, ha…

Valami mélyebb és komolyabb dolog váltja ki belőled ezt a reakciót. Valószínűleg már sokszor előfordult az, hogyha az iskolában vagy a munkahelyeden valami olyan történt, ami felbosszantott, akkor azt a partnereden vezetted le. „Lehet, hogy ezzel a reakcióval védekezel a szituáció ellen” - mondja Bockarova. „Mivel valamilyen oknál fogva nem tudod a szituáción levezetni a feszültségedet, a partnered lesz az, aki szembe találja magát mindezzel.”

Próbáld figyelemmel követni a kirohanásaidat. Ha csak éhség vagy a munka miatt van, jegyezd fel fejben, és ne feledd: Légy kedvesebb a párodhoz!

8. Alig kívánod az együttlétet.

Szakítsatok, ha…

Szinte sosincs olyan, hogy le szeretnél feküdni a pároddal. A szex gondolata a partnereddel rossz érzést vált ki belőled? Na, ez egy elég rossz jel. „Hogyha nem is tudsz felidézni egyetlen olyan alkalmat sem, amikor örömet okozott neked az együttlét, akkor ott valami biztosan hiányzik” - mondja Digges-White.

Maradjatok együtt, ha…

Még mindig élvezel fizikailag közel lenni a partneredhez. „Állapítsd meg, hogy a kényelem és a törődés miatt még mindig a partneredhez fordulsz-e, akkor is, ha nincs hangulatod a szexhez” - mondja Bockarova. Ha szívesen bújsz össze vele és az intimitással sincs bajod, akkor valószínűleg csak egy kis szünetre van szükséged a szex terén, és nem a partnereddel van problémád.

„Nyomás, stressz, kimerültség. Ezek mind olyan dolgok, amik nagyon sok fizikai és mentális energiát igényelnek, így nem feltétlen lesz kedved az együttléthez” teszi hozzá Digges-White.

9. Inkább lógsz a barátaiddal, mint a pároddal

Szakítsatok, ha…

Már a partnereddel való program gondolata is elszörnyít. „Ha folyton kerülöd a kapcsolatodat, és helyette a barátaiddal csinálsz programokat, akkor ez lehet egy jel is arra, hogy nem akarod helyrehozni a kapcsolatodat”- mondja Bockarova.

Még egy dolog, amire érdemes figyelni: ha folyton a szingli életedet hiányolod. Ha a barátaiddal töltött idő a régi énedet váltja ki belőled, – mint például hajnali négyig partizni – akkor itt az ideje elgondolkodni azon, hogy valójában mit is akarsz a kapcsolatodtól.

Maradjatok együtt, ha…

Őszintén hiányoznak a barátaid. Amikor összejössz valakivel, szinte természetes, hogy a kapcsolatodat helyezed előtérbe és elhanyagolod a barátaidat. Ahogy telik az idő, simán előfordulhat, hogy újra társaságra vágysz. Főleg, ha hagytad elhanyagolni pár barátságodat.

„Ebben az esetben a barátaiddal töltött idő nem jelenti azt, hogy kevésbé szereted már a párodat” - mondja Bockarova. Egyszerűen egészségtelen elvárni a partneredtől, hogy ő legyen az egész szociális életed.

10. Az utóbbi időkben egyre többet veszekedtek.

Szakítsatok, ha…

A veszekedések mérgezőek és bántóak. „Ha úgy érzed, hogy inkább óvatos vagy, csak hogy elkerülj egy nagyobb veszekedést, vagy a veszekedés után magányosnak érzed magad, vagy kritizáljátok egymást, csúnya dolgokat vágtok egymáshoz, akkor elgondolkodnék azon, hogy vajon tényleg jót tesz-e neked ez a kapcsolat” - mondja Bockarova.

Maradjatok együtt, ha…

Kölcsönösen tisztelitek egymást még akkor is, ha nem értetek egyet. Fontos, hogy megfigyeld, hogyan veszekedtek. Nyugodtak vagytok? Gyengéd tudsz lenni a veszekedés után is? Úgy érzed tanulsz az egészből? „Lehet, hogy csak nehezen megy a kommunikáció, de attól még ugyanúgy szeretitek és tisztelitek egymást.”

Még egy fontos dolog. Figyeld meg, hogy van-e bármilyen külső vagy személyes probléma, ami megnehezíti a kapcsolatot és gondot okoz. „Ha meg tudod állapítani, melyek azok a külsős stresszfaktorok, amik akadályozzák a kapcsolatodat, és mind a ketten hajlandóak vagytok dolgozni az ügyön, akkor nincs minden veszve” - teszi hozzá Ghanbari.

11. Még mindig abban bízol, hogy a párod idővel megváltozik.

Szakítsatok, ha…

Azt akarod, hogy a párod drasztikusan megváltozzon. „Arra várni, hogy valaki teljesen megváltozzon, nagyon sok időt, erőt és energiát vesz igénybe” - magyarázza Bockarova. Meg kell kérdezned magadtól, hogy akkor is vele maradsz, ha nem változik meg. Ha nem, akkor itt az idő továbblépni.

Maradjatok együtt, ha…

Hogyha a változás csak helyzeti. Jogos olyan változásokra várni, mint például a partnered ugyanabban a városban kapjon munkát. De erre is csak akkor, ha úgy gondolod, képes meghozni ezt a döntést.

„Ha ambiciózus és nagy álmai vannak, akkor megéri rá várni” - teszi hozzá Bockarova. De ne felejtsd el: Attól még, hogy a párod elkötelezett és megbízható, neked is szabad nagy változásokra várnod. Szóval, ha úgy érzed, hogy már évek óta várod a partnered karrier lépését és még mindig semmi, akkor nyugodtan lépj tovább.

Ez is érdekelhet

Milyen frizuratrendek várhatóak? Tudd meg a Budapest Hair Show-n!

Milyen frizuratrendek várhatóak? Tudd meg a Budapest Hair Show-n!

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Monitor

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak