Számít a történeted! - Tabudöntögető történetek az előítéletek elengedéséért

2020. november 14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Elindult a Nyitottak vagyunk nonprofit szervezet legújabb kampánya, amelynek célja megmutatni, hogy mindenkit csak a tettei és teljesítménye alapján kellene megítélni. Ehhez a tudomány, a kultúra, a sport és az üzlet területéről mutatják be olyan emberek sorsát, akik nehezített helyzetből értek el eredményeket. Az első videóban Farkas Franciska roma származású színésznő mesél a kampányról.

Azok, akik valamilyen szempontból hátrányosabb helyzetű csoportokhoz tartoznak általában ritkábban láthatóak a nyilvánosság előtt. Ezen szeretnének most változtatni. A kampányt egy nagyszabású médiaösszefogás is támogatja, és a kezdeményezéshez munkáltatók is csatlakozhatnak. Azok történeteit, akik magukra ismernek, a szamitatorteneted.hu oldalon várják.

Az elmúlt napokban érkeztek már történetek, melyeket folyamatosan nyomon lehet követni a Nyitottak vagyunk social media csatornáin, valamint több történet megtalálható lesz a csatlakozó médiapartnerek felületein is.

A kampánynak szomorú aktualitást ad a jelenlegi helyzet – számos kutatás szerint a koronavírus okozta krízis különösen súlyosan érinti azokat, akik eddig is hátrányos helyzetben voltak. Az OECD 2020-as kutatása bizonyítja, hogy Magyarország már így is sereghajtó például a kisebbségi csoportok lakhatását tekintve. Nemzetközi és hazai kutatások bizonyították, hogy akik valamilyen kisebbségi csoporthoz tartoznak, vagy hátrányos helyzetben vannak – kevésbé láthatóak, eredményeik, sikereik kisebb visszhangot kapnak. Ez forrása lehet az előítéletek növekedésének, azok pedig akik hasonló háttérrel rendelkeznek, kevesebb lehetőséget, borúsabb jövőképet láthatnak maguk előtt. Ezen szeretne változtatni a Számít a történeted kampány. A szolidaritást erősíteni különösen fontos, ennek pedig az egyik első lépése, hogy észrevesszük egymást és nyitottak vagyunk egymásra.

A kampányhoz várják olyan cégek, szervezetek csatlakozását is, akik saját körükben, kollégáik között kezdenek a történetek gyűjtésébe vagy a kampány terjesztésével állnának a kezdeményezés mellé. Ez fontos lépés lehet a nyitott, befogadó szervezeti kultúra fenntartásában, különösen olyan helyzetben, amikor sokan hónapokig nem tudnak személyesen találkozni egymással.

A kampányt több nonprofit szervezet is üdvözölte:

Nagyon fontosnak tartjuk a kezdeményezést, mert azért dolgozunk, hogy Magyarországon az emberi jogok mindenkit megillessenek, és egy olyan társadalomban élhessünk, amely értéknek tartja a sokszínűséget, a különféle identitásokat és a nyitottságot. Hiszünk abban, hogy rengeteg érték van az egyes emberekben, és sokat tanulhatunk egymástól. Ez a kampány abban segít, hogy újra felfedezzük, mennyi értékes és érdekes ember vesz körül minket, és ha a gyűlölet és kirekesztés helyett kíváncsisággal és nyitottsággal közelítünk a másikhoz, akkor egy olyan országban élhetünk, ahol mindenkinek jobb. - Amnesty International

2007-es kutatásunkban válaszadóink az LMBTQI embereket érő diszkrimináció általunk felkínált színterei közül a médiában érzékelték leginkább a társadalmi kirekesztés megnyilvánulásait. A viszonylagos láthatatlansággal és lealacsonyító sztereotipizáltsággal jellemezhető médiasorsban szintén osztozó többi kisebbségi csoporthoz hasonlóan az LMBTQI emberek többségét is zavarták a szenzációhajhász, médiareprezentációk, melyek tovább erősíthették a feléjük irányuló előítéleteket. Fontosnak tartjuk, hogy az LMBTQI emberek történetei is jelen legyenek a köztudatban és a médiában, ami így bemutatja a társadalmi sokszínűséget, és inspirálja, büszkeséggel tölti el a közösség tagjait is. - Háttér Társaság

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Fejleszthető az érzelmi intelligencia? Szakértő válaszol

Fejleszthető az érzelmi intelligencia? Szakértő válaszol

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)