Vége az intimitásnak, ha gyereketek lesz? Apák napi felmérés

2022.június.16.

Rossz hír: a családokban 80 százalékában csökken a fizikai intimitás a gyerekvállalás után. Elnézőbbek a munkahelyek, ha a férfi hiányzik a gyerek miatt, mintha a nő. Az apák fele úgy érzi, nem tölt elég időt a gyerekével, a gyerekvállalás pedig alapvetően átrendezte a fizikai intimitást a szülők között. Általánosságban elmondható, hogy a leghosszabb idő, amit egy apa kettesben tölt a gyerekével, maximum huszonnégy óra.

Előfordul, de még mindig elenyésző, hogy az apa marad otthon a gyerekkel, míg az anya dolgozik
Előfordul, de még mindig elenyésző, hogy az apa marad otthon a gyerekkel, míg az anya dolgozik
Fotó: Getty Images

Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése. Arra voltak kiváncsiak, hogy hogy élik meg a férfiak az apaságot?

6 év után mentünk el kettesben először a nejemmel hétvégézni, végigaludtam.

A legnehezebb teljes értékű apának és férjnek lenni házfelújítás és munka mellett.

Stresszel munka közben, hogy tudom, nem töltök a gyerekkel elég minőségi időt a nap többi részében sem, ez nehéz.

Mekkora leterheltséget jelent a férfiaknak a gyereknevelés és a munka összeegyeztetése? Az SOS Gyermekfalvak felmérésben arra volt kíváncsi, milyen nehézségekkel találkozik egy férfi apaként, hogyan hat a gyermekvállalás a párkapcsolatára. Az online, anonim kérdőívet 1223 apa töltötte ki, akik jelenleg is kiskorú gyermeket nevelnek.

A megkérdezett férfiak jelentős többsége szerint a gyermek születése óta lényegesen csökkent a szabadidejük, 77 %-uk kevesli azt. Az SOS korábban anyákat kérdezett meg ugyanebben a témában, ők is hasonló arányban vélekedtek így (84%).

A legtöbb válaszadó férfi szerint a gyermekvállalás megerősítette a párkapcsolatot (37%), valamivel kevesebben úgy élték meg, az újszülött érkezése után eltávolodtak egymástól (32%). Az apák jelentős többsége úgy véli, azóta nincs idejük egymásra párjukkal (79%), és ugyanilyen arányban érzik azt, hogy a fizikai intimitás is kevesebb lett.

Az SOS arra is kíváncsi volt, mennyit segítenek a férfiak a gyerekek körüli teendőkben.

A megkérdezett apák többsége (63%) úgy érzi, elég segítséget nyújt párjának, bár minden ötödik jelezte, hogy nem ő szokott otthon maradni a gyermekkel, ha iskolai szünet, betegség, vagy egyéb körülmény miatt vigyázni kell rá. Érdekesség, hogy az SOS nők körében végzett felmérése szerint ennek ellenére az anyák 70% gondolja úgy, kap elég segítséget a gyermekneveléshez a másik szülőtől.

Azok közül a férfiak közül, akik részt vesznek a gyerek felügyeletében akár munkaidőben is, minden negyedik apa jelezte, hogy munkahelyén rossz néven vették a távolmaradását. Az SOS már említett korábbi felméréséből kiderül, hogy az anyákkal szemben a munkahelyek kevésbé voltak elnézőek: a nők 38%-a érezte már úgy, hogy munkahelyén rossz néven veszik, ha a gyerek miatt nem tölti ki a munkaidőt, ez közel duplája a férfiakénak.

Magyarországon még mindig ritkaságszámba megy, ha anya és apa megosztja egymás közt a gyermek születése utáni időszakot: a párok 2%-a volt felváltva GYED-en, illetve a megkérdezett apák 1 %-a volt kizárólagosan a gyerekkel. Majdnem minden második apa a gyermek születése után 1-2 hetet töltött a családdal, 29 %-uk a törvényben garantált 5 napot volt otthon.

A megkérdezett férfiak valamivel több, mint fele úgy véli, nem tölt elég időt a gyermekével (56%), miközben minden második válaszadó szervez rendszeresen „apás” programot a gyermekkel. A leghosszabb idő, amit a férfiak gyermekükkel egyedül töltöttek, többnyire egy nap volt, az apák 28 %-a egy egész hétvégét, 19 %-uk pedig egy hetet volt kettesben a gyermekkel.

A legtöbb apa szerint a gyerekkel kapcsolatos logisztikából a legnehezebb megoldani, hogy ki maradjon otthon a beteg gyerekkel (68 %), a második legnehezebb dolog időre odaérni érte a köznevelési intézménybe (53 %), illetve beérni a munkahelyre (47 %). Volt, aki a munkát egyenesen a relaxációval azonosította.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedben változott ugyan az apák szerepe a családban, még mindig kis arányban vesznek részt a gyermeknevelésben. Bár a férfiak 20 százaléka marad például otthon a beteg gyerekkel, a nők és férfiak is nagy számban úgy érzik, elég segítséget kap az anya családon belül, mintha a nemi szerepek bemerevedtek volna. Az SOS Gyermekfalvakban bár egyre többször jelentkeznek olyan párok, ahol az apa is nevelőszülő lesz, vagy ő marad otthon a gyerekkel, még mindig egy nőies szakmaként él az emberek fejében, összesen hat férfi nevelőszülőnk van. Ezért is várjuk férfiak jelentkezését is” – mondta Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója.

Ez is érdekelhet

Sosem találod ki, melyik énekesnőt nem engedték szerepelni az Alkonyatban!

Sosem találod ki, melyik énekesnőt nem engedték szerepelni az Alkonyatban!

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját