Sztárdíva a legtitokzatosabb angol királyné szerepében

2013.augusztus.27.

Ritka és különleges esemény, amikor a magyar főváros olyan művész koncertjének ad otthont, aki a karrierje során oly kiemelkedő szintre jutott el, hogy fellépései a repertoárjától függetlenül élményszámba mennek.

Nem első ízben fog a Művészetek Palotájában koncertet adni a koloratúra királynőjének méltán nevezett Edita Gruberova, aki januárban három fellépéssel ünnepelte karrierjének 45. évfordulóját Bécsben. Szeptember 10-én Donizetti királynőtrilógiájának egyik operájában láthatjuk.
A magyar és német felmenőkkel rendelkező művésznő Pozsonyban született, majd 1970-ben fordult a már addig is üstökösként felívelő karrierje: bemutatkozhatott a Bécsi Állami Operaházban – rögtön az Éj királynőjeként. A nagy sikert aratott fellépést a Staatsoper társulatához szerződés követte, és az énekesnő ezzel az otthoni biztos karrier, ugyanakkor a prágai tavaszt követő lehetetlen csehszlovák politikai helyzet helyett a bizonytalan, ám hatalmas lehetőségekkel kecsegtető császárvárost választotta. Bécsben ugyanakkor elölről kell kezdeni a ranglétrán való lépegetést – igaz, tisztában volt vele, egyszer majd magasabbra is lehet jutni rajta. Gruberova elsőszámú felségterülete világsztárként is a német nyelvterület maradt. A hetvenes évek végétől sorakoznak a polcokon lemezfelvételei, több nagy operaház miatta mutatta be a javarészt elfeledett bel canto operák sorát, sőt, prosperáló üzletet lehet rá építeni: több mint másfél évtizede működik egy kifejezetten Gruberova felvételeire specializálódott lemezkiadó is, a Nightingale Classics. Az általa kimagasló színvonalon művelt repertoárt – többek között Donizetti és Bellini történelmi tárgyú színpadi műveit – világszerte énekli, és számos alkalommal lemezre is vette, közelebb hozva ezeket a nem mindig könnyen befogadható, ugyanakkor rendkívül izgalmas műveket a nagyközönséghez.

A Müpában ezúttal Donizetti angol királynők életéhez kapcsolódó operatrilógiájának egyik darabja, a Boleyn Anna hangzik el koncertszerű előadásban, a Kassai Állami Filharmonikusok együttesének közreműködésével. Az 1830-ban bemutatott műben az itáliai zeneszerző VIII. Henrik második feleségének történetét viszi színpadra, a különböző karaktereket, figurákat érzékletes dallamokkal megrajzolva, a lelki folyamatokat, konfliktusokat hitelesen és drámai erővel láttatva.

Ez is érdekelhet

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Bruce Willis és Demi Moore örök köteléke rá a bizonyíték, hogy a szeretet a válást is túléli

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói