Tartsd meg az étkezés értékét - fenntartható kávézó és kultúra: Marvelosa

2015.szeptember.17.

A Felelős Gasztrohős minden hónapban olyan helyeket mutat be nektek, amelyek nemcsak kifogástalan és ínycsiklandó ételeket készítenek, de környezettudatosságra is figyelnek. Most Szika Bettina mutat be nektek egy ilyen helyet.

A Marvelosa kávézó és étterem hangulatos belső terével és a régi sétáló utcákat idéző virágos teraszával várja vendégeit a Lánchíd utcában, pont ott, ahol a gasztronómia és a kultúra egybeforr.

Balogh Ági néni - eredeti foglalkozását tekintve építész -, már 10 éve koordinálja a Marvelosa minden egyes mozzanatát boldog, de rendkívül dolgos étteremtulajdonosként. Célja mindamellett, hogy ízletes ételeivel lepje meg vendégeit, hogy közelebb hozza az emberekhez a kultúrát hangulatos éttermén keresztül. Találkozhatunk itt az irodalom, festészet, építészet nagyjaival, hiszen az asztalok és az ételek egyaránt az ő neveiket viselik. "Ha a vendégek elégszer látják e művészek neveit, egy idő után csak utánanéznek a munkásságának" – vallja Ági néni. A falakat, amelyek között irodalmi esteket is gyakran tartanak, hazai festők képei díszítik.
Az ételek pedig ellenállhatatlanok! Nekünk a lilahagymás-diós-sajtos salátára esett a választásunk, és nem csalódtunk: minden egyes falatban éreztük a gondos elkészítést és a helyi, szezonális alapanyagok teljes ízét. A salátához eredetileg csirkemell járt volna, ám ezt nem kértük - és a hús a számláról is lekerült. (ha már az áraknál tartunk saláták: 2500-3000 forint, főételek 2500-3600 forint) Az italkülönlegességek közül a narancsos-kardamomos "Alhambra" nevezetű teacsodát választottuk (790 FT), amely szintén remek döntés volt!

Tele hassal, a Dunakorzón sétálókat figyelve el is felejtettük a boltban kapható félkész ételek, házhoz rendelt pizzák, és nem túl egészséges gyorséttermi vacsorák gondolatát, hiszen a Marvelosa kávézóban tett látogatásunk egyértelműen meghozza kedvünket a hagyományos, otthoni ételekhez. Hiszen az étkezés nem csupán a táplálék magunkhoz vétele. Az étkezési és ételkészítési hagyományok, a krumpli pucolás közben és az asztalnál mesélt történetek, mind-mind segítenek azzá formálni bennünket, akik vagyunk. Az igazi alapanyagokból készült igazi ételeken keresztül pedig a Marvelosa arra ösztönöz minket, hogy ne adjuk be a derekunkat a húsleves pornak, az előre felaprított sárgarépának, vagy akár a bolti sütinek, hanem tartsuk meg az étkezés értékét!

Fissen készült máglyarakás. Ági néni általában kettőt készít naponta, egyet reggel, egyet délután 4 óra körül.

Talán nem csoda ezek után, hogy a környezettudatosság is fontos szempont a kávézó működtetésében – amely évek óta a Fenntartható Étterem minősítés birtokosa. Ági néni a szezonális, helyi alapanyagokat preferálja - az Óbudai piac és a Mátyás Király úti őstermelői piac gyakori látogatója -, az étlapot is annak függvényében változtatja, hogy mi terem éppen. Vannak állandó és napi kínálatok, utóbbi esetén vasárnap limitált adag készül a hétfői szünnap miatt, hogy ne termelődjön maradék, s így ne keletkezzen ételhulladék. A Marvelosa étterem dolgozói arra is odafigyelnek, hogy a szemetet szelektíven gyűjtsék. Mindezek mellett környezetbarát tisztítószereket és újrahasznosított papírból készült WC-papírt használnak, valamint papírtörlő helyett hófehér törölközőket tesznek ki a mosdókba, amit gyakran cserélnek.

A Marvelosa kávézó és étterem tökéletes mindenkinek, akit egyaránt érdekel a kultúra, a gasztronómia és a fenntarthatóság.

Ez is érdekelhet

Egy olyan világban, ahol leducizzák Emilia Clarkot, bele sem akarok gondolni, hogyan látnak engem

Egy olyan világban, ahol leducizzák Emilia Clarkot, bele sem akarok gondolni, hogyan látnak engem

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját