Te is a téli sportok szerelmese vagy? 3 dolog, amire fokozottabban figyelj ilyenkor

Szponzorált tartalom

2021.december.20.

A téli sportok szeretete a kihívás mellett abban is rejlik, hogy viszonylag ritkán találkozunk olyan nagy mennyiségű és tartós hóval, amelyben öröm lehet a síelés, szánkózás vagy éppen a snowboardozás. Ezek a sportágak azonban az extrém időjárási körülmények miatt jó egészségügyi állapotot, megfelelő felszerelést és fokozott óvatosságot igényelnek.

Íme néhány tipp, ha telelni indulsz!
Íme néhány tipp, ha telelni indulsz!

Melyek a legnépszerűbb téli sportok?

A nyár végével sokan már alig várjuk, hogy újra kezdetét vegye a síszezon. Ilyenkor csodás élményeket szerezhetünk egy kiadós testmozgás során, levezetésként pedig a jól megérdemelt forralt borunkat kortyolhatjuk egy kényelmes hüttében. Nem is gondolnánk, milyen sok téli sportág közül válogathatunk, ha a hideg hónapokban sem szeretnénk testmozgás nélkül maradni. Megfelelő elővigyázatosság mellett pedig akár térdprotézis mellett is bátran nekivághatunk a hónak.

Az óvatosabbak számára kiváló szórakozást nyújthat a szánkózás, vagy a bobbal történő, havas dombokról való izgalmas lecsúszás. Mindezek pedig rendkívül költséghatékony módjai is a hó nyújtotta örömök kihasználásának.

Az egy fokkal bátrabbak kipróbálhatják a síelést és a snowboardozást is. Ezek a legnépszerűbb téli sportok, amelyek elsajátításához mindenképpen érdemes oktató segítségét igénybe venni, legalább az első alkalommal.

Télen népszerű még a jégkorcsolyázás is, amelyhez nem is szükséges messzire utaznunk. A legtöbb nagyvárosba decemberben mesterséges jégpályákat telepítenek, hogy mindenki élvezhesse a felhőtlen siklást. A legtöbb helyen korcsolyát is bérelhetünk, így nem szükséges saját párral rendelkeznünk.

3 dolog, amire fokozottan figyelj, ha téli sportokat űzöl

Mint minden sportág esetében, a téli sportoknál is aranyszabály, hogy rendkívül körültekintően és óvatosan szükséges eljárnunk. Az egészségünk és a biztonságunk ugyanis minden szórakozásnál és versenynél fontosabb, ezért néhány fontos szempontot érdemes betartanunk. Az extrém hideg nem kíméli a szervezetet, a vastag téli ruha pedig gátolhat bennünket a szabad mozgásban, amely sajnos szintén balesetforrás lehet.

Mindezek miatt figyelj nagyon az alábbiakra:

  1. Minden testmozgást igénylő tevékenység előtt melegíts be - legyen szó akár egy kiadós sétáról, futásról, vagy téli sportok esetében síelésről és korcsolyázásról! A merev izomzat ugyanis nagyobb valószínűséggel húzódik meg vagy görcsöl be, amely erős fájdalmakkal és részleges mozgásképtelenséggel is járhat. Ez a mínuszfokokban különösen fontos, hiszen ilyenkor még merevebbek az ízületeink, ezért szükséges, hogy azok is alaposan átmelegedjenek.
  2. Gondoskodj a megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótlásról télen is! Szervezetünk a téli hónapokban különösen ki van téve a vírusok és baktériumok okozta, kellemetlen megbetegedéseknek. Éppen ezért fontos, hogy gondoskodj például a D-vitamin bevitelről, amelyet a szervezet télen természetes módon nem képes előállítani a napsugárzás hiányában.
  3. Ügyelj a testi épségedre! Életkortól függetlenül szinte minden sport veszélyeket rejteget, hiszen elég egy rossz mozdulat a baj bekövetkezéséhez. A felépülés pedig napokig, hetekig, de akár hónapokig is tarthat. Éppen ezért azt javasoljuk, a vastag téli ruházat alatt viselj valamilyen védőfelszerelést, mely eséskor puhán tartja a könyököd és térded, emellett megfelelően rögzíti a bokádat is.

Mit lehet tenni, ha már nagy a baj?

Sajnos előfordulhat olyan állapot, amikor szinte minden testmozgás valamilyen fájdalommal jár. Ha már kis terhelés következtében is azt érezzük, hogy ízületeink megsínylik a testmozgást, nem szabad legyintve annyiban hagyni a dolgot. A kezeletlen ízületi problémák ugyanis később súlyosabbá válhatnak, ezzel veszélyeztetve a szabad mozgást.

Ilyen problémaforrás lehet, ha a térdünkben érzünk fájdalmat. Testünk ezen része különösen fontos szereppel bír, hiszen állandó terhelés alatt van, ezért egy idő után elhasználódhat. Szerencsére nem kell lemondani a kedvelt téli sportokról ilyen esetben sem, hiszen a térdprotézis remek megoldást nyújthat. A beavatkozás segít abban, hogy mesterséges anyagból készült protézis segítségével helyettesíti a megkopott térdízületet. Ennek köszönhetően ismét fájdalmak nélkül, könnyedén végezhető testmozgás.

Így tehát bármilyen életkorban és egészségügyi állapotban is talál meg minket a térdfájdalom, fontos, hogy időben orvoshoz forduljunk vele. Az időben megkezdett kezelés és műtéti beavatkozás segíthet abban, hogy újra teljes életet élhessünk, és ne kelljen lemondanunk kedvelt sportjaink űzéséről sem.

Ez is érdekelhet

Szokatlanul sok hajszál a lefolyóban a hajmosás után? Szakértő segít a fiatalkori hajhullás ellen

Szokatlanul sok hajszál a lefolyóban a hajmosás után? Szakértő segít a fiatalkori hajhullás ellen

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját