Te jól beszéled a szeretet nyelvét? Most kiderül!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sorozatunkban Manhalt Dóra, a kineziológia módszerének segítségével megmutatja, hogyan nézz rá más nézőpontból az életedre, hogyan hozd ki magadból a legtöbbet, hogyan hallgass a belső hangodra annak érdekében, hogy egy teljesebb és boldogabb életet tudj élni.

Aki számára ez az elsődleges szeretetnyelv, úgy érzi, a másiktól érkező dicséret, kedves szó, A szavak ilyen esetben többet érnek minden cselekedetnél, ajándéknál.
Te jól beszéled a szeretet nyelvét? Most kiderül!
Fotó: Getty Images

Lelkünk mélyén mindannyian vágyunk a szeretet megélésére. De vajon tudjuk-e hogy pontosan mire vágyunk, mi esne jól? Meg tudjuk-e ezt fogalmazni? Szoktunk-e erről beszélgetni vagy csak elvárásokat támasztunk a másik felé? Ismerjük-e azt, akit szeretünk? Tudjuk-e, ő hogyan szereti, ha szeretik?

Rengeteg kérdés, ami alapjaiban határozza meg a társas kapcsolatainkat, mégsem beszélünk róluk és válaszoljuk meg őket szinte soha. Pedig a válaszokból megismerhetnénk magunkat és a szerettünket is. Közelebb kerülhetnénk egymáshoz, elkerülhetőek lennének a félreértések, konfliktusok.

Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, lelkész, öt különböző szeretetnyelvet különböztetett meg. Elmélete szerint mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, ami számára a legfontosabb, a többi szeretetnyelv pedig egyéni rangsor alapján és erősséggel van jelen mindenkinél.

Ha nem ismerjük és beszéljük a társunk szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érzi majd magát kellőképpen szeretve, még akkor sem, ha egyébként minden más módon kifejezzük a számára az érzésünket!

Chapman a személyes szeretetnyelvünket az idegennyelvhez hasonlította. Ha két eltérő anyanyelvű ember találkozik össze, akkor közöttük nehezen vagy egyáltalán nem fog létrejönni kommunikáció. Optimális esetben mindkét fél megtanulja a másik anyanyelvét és így bármilyen helyzetben jól tudnak egymással kommunikálni és bármilyen problémát meg is tudnak oldani. Ettől pedig tartóssá válik a kapcsolatuk. Ugyanígy működik ez a szeretetnyelvek esetében is. Meg kell ismernünk először a sajátunkat, azt hogy nekünk mi esik igazán jól, mi az, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy tartósan is jól érezzük magunkat valaki mellett. Ezután legalább ennyire fontos az is, hogy megismerjük a társunk nyelvét is. Házasságok, emberi kapcsolatok jelentős része siklik félre amiatt, hogy a mi fejünkben van egy kép arról, mire vágyik a másik, miközben neki egész másra lenne szüksége ahhoz, hogy szeretve érezze magát. Csak nem tudunk róla.

Manhalt Dóra

De mi is ez az 5 szeretetnyelv, amire jó ha odafigyelünk?

1. Elismerő szavak:

Aki számára ez az elsődleges szeretetnyelv, úgy érzi, a másiktól érkező dicséret, kedves szó, mindennél többet jelent. A szavak ilyen esetben többet érnek minden cselekedetnél, ajándéknál. Érdemes azonban odafigyelni, mert az ilyen típusú emberek az őket érő negatív szavakra nagyon érzékenyen reagálnak. Sokszor olyan sebeket tudunk okozni akaratlanul is, ami akár örök fájdalmat jelent majd a számukra.

2. Minőségi idő:

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, egy kirándulás. A hangsúly az osztatlan figyelmen van.

3. Ajándékozás:

Az ajándékozás annak a szimbóluma, hogy gondolunk a másikra akkor is, amikor épp nem vagyunk együtt. A szeretet látható, kézzelfogható jele.

Nem szabad összekeverni ezt a szeretetnyelvet az anyagiassággal! Hiszen itt egy jelképes meglepetés is hatalmas értékkel bírhat. Az időt és a figyelmességet értékeljük, amit ránk fordított a másik.

4. Szívességek:

Annak, aki ezt a nyelvet beszéli, bármilyen cselekedet, ami megkönnyíti az ő életét, rengeteget jelent. Ezért pedig tud hálás lenni. Lehet ez egy ügyintézés, bevásárlás, házimunka, gyerek körüli teendő elvégzése, bármi, ami a számára könnyebbséget okoz.

5. Testi érintés:

Az ölelés, kézfogás, arc simogatás a szeretet és törődés kifejezése lehet. Azon személy számára, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét, az érintés a legfontosabb. Egy-egy mozdulat, többet ér számukra minden szónál vagy egyéb cselekedetnél, értékes ajándéknál.

De ide sorolhatjuk a párkapcsolatokban megjelenő érintést, együttléteket, a szexualitást is. Rengeteg házasság bukik el ott, hogy eltérőek a testi érintéssel kapcsolatos igények a felek között, vagy akár amiatt, hogy nincsenek is tisztában azzal, hogy ez a másik számára mennyire fontos.

Az első gyerek születése körüli időszakban le lehet szokni a szeretetnyelvekre való odafigyelésről. Ha ez egyáltalán jelen volt korábban. Külön szobába kerülnek a szülők a gyerekre hivatkozva, ritkulnak az együttlétek, a beszélgetések, az egymásra való odafigyelés. Máshova helyeződik a fókusz.

De egy dolgot nem szabad elfelejteni: Nem a gyerek fogja összetartani a kapcsolatot, hanem a szeretetnyelvek napi szintű rendszeres használata! Ha ez nincs meg, a kapcsolat előbb vagy utóbb, de zátonyra fut. Sajnos ezt a legtöbb ember a saját kárán tanulja meg, hiszen az idősebb generáció, a barátok nem hívják fel ennek fontosságára időben a figyelmet.

Érdemes időnként feltenni magunknak a kérdést, hogy mi elég jól szeretünk-e? Megtesszük-e az első lépést, vagy csak várunk? De miért is várnánk? Hiszen az őszinte, szeretetteljes kapcsolatoknál nincs mire várni! Csak adunk, mert jól esik és mert már önmagában ez boldoggá tud tenni minket is. Szívből.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nyári Dia: „A húszas éveim elején-közepén sok lehetőségtől elestem, mert teltebb volt az alakom”

Nyári Dia: „A húszas éveim elején-közepén sok lehetőségtől elestem, mert teltebb volt az alakom”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)