Termelj kevesebb szemetet: csupán ezeket a trükköket kell alkalmaznod

2019.február.15.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Munkácsi Brigitta a Nempazar blog alapítója. [https://www.nempazar.com/] Rengeteg hasznos tippet oszt meg arról, hogyan lehet környezettudatosan élni és milyen apró változtatások kellene ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkkért. Brigi szerint a hulladékmentes életmód egyszerűbb, mint gondolnánk, ezért megosztja velünk, mire kell odafigyelnünk és milyen elveket kell követnünk!

Nem telik úgy el nap, hogy ne olvassunk vagy halljunk valamilyen környezetvédelemmel kapcsolatos hírt. 10 évesek, akik szemetet gyűjtenek, 15 éves(ek), akik a globális felmelegedés ellen harcolnak, országok, akik betiltják az egyszer használatos zacskók használatát, és még sorolhatnám, merthogy szerencsére egyre inkább odafigyelnek az emberek. Én legalábbis optimista vagyok. Tény, hogy rengeteg dolgot használunk feleslegesen és hatalmas mennyiségben (elég csak a műanyag zacskókra gondolni).

Fa bútort újítanál fel? Ezeket mindenképp érdemes tudnod, mielőtt belevágsz

Fa bútort újítanál fel? Ezeket mindenképp érdemes tudnod, mielőtt belevágsz

Európában évente 2 milliárd tonna szemét keletkezik. Az utóbbi időben évente átlagosan 10%-kal nő a termelt szemét mennyisége. Egyértelmű, hogy itt az ideje megállítani, sőt, inkább visszafordítani ezt a tendenciát, mert sajnos már nem is képletesen értendő a figyelmeztetés, hogy "ha nem akarunk a szemétben úszni!".

Fogyassz kevesebbet!

Az egyéni fogyasztásaink gazdasági, társadalmi és környezeti problémákat is okoznak. Minél többet fogyasztunk, annál több nyersanyagra és energiára van szükség. A mindennapi környezetterhelésnek 30-40%-áért a háztartások fogyasztása a felelős. Ezért gondold végig, hogy valóban szükséged van arra, amit épp készülsz megvenni.

Legyél tudatos!

Mivel az élelmiszerek többsége be van csomagolva, sokszor feleslegesen is, nem csoda, hogy a kukánk fele ezekkel a csomagolásokkal telik meg. Kis odafigyeléssel, tervezéssel ezeket minimalizálhatod. Menütervezéssel 1-2 hétre előre meg tudod tervezni, hogy nagyjából milyen ételeket fogtok enni.

Miközben a menüterv alapján összeírod a bevásárló listát, már látni fogod, mi az, ami van otthon és mit kell megvenni. Ami nincs a listán, arra tulajdonképpen nincs szükséged, így elkerülheted, hogy feleslegesen kerüljön bármi is a kosaradba.

Gondold végig, mi az, amit csomagolásmentesen meg tudsz venni, és vászonzsákokkal, dobozokkal, üvegekkel készülj fel. Zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, hús, felvágott, hüvelyesek, magvak, aszalványok, tészta, fűszerek, olaj, méz, tojás – ezeket mind meg tudod venni saját edénybe, csomagolás nélkül. Leginkább a piacon, és a csomagolásmentes boltokban juthatsz hozzájuk, de a környékeden is biztos van olyan hentes, aki kiszolgál zero waste módon, és olyan zöldséges, ahol sok mindent árulnak kimérve is. Persze nem lehet hetekkel előre megvásárolni mindent, de például a kenyeret a sarki pékségnél is meg tudod venni, amikor szükséged van rá. Csak ne felejtsd el a saját vászonzsákodba kérni.

Amiket nem tudsz csomagolás nélkül megvásárolni, azoknál arra figyelj, hogy:


- olyan csomagolásban vedd meg, amit utána még használni tudsz (pl. üveges joghurtot válassz, és az üvegbe később tehetsz el lekvárt, vagy én például ilyenbe szedem a mazsolát, datolyát – mikor mit – a csomagolásmentes boltban.)
- vagy ha ez esélytelen, akkor szelektíven gyűjthető csomagolás legyen.

Naplózz

Amikor belekezdesz a hulladékcsökkentésbe, érdemes naplóznod, hogy mi kerül a kukádba, és annak megfelelően kitűzni célokat magad elé, majd kis lépésekben megvalósítani azokat. Ez segít irányt mutatni a kezdetekben. Igazából az a legtutibb, ha kiborítod a szemetesed. Teljesen megértem, ha most nagyra kerekedett szemekkel nézel, hogy "ez komoly?". Viszont az az igazság, hogy nagyon erőteljesen tud hatni ez a látvány, hiszen egyszerre szembesülsz az egész problémával.

7 pakolási trükk, hogy ne kelljen aggódnod utazáskor

7 pakolási trükk, hogy ne kelljen aggódnod utazáskor

Ha ezt még soknak érzed, akkor az is jó megoldás lehet, ha a bevásárlásaid nézed át nagyon tudatosan, hiszen azok maradékai (dobozok, fóliák stb.) fognak a szemetesben landolni. Készíts egy táblázatot és írd össze, hogy mik voltak a szemetesedben, vagy miket vásároltál mondjuk egy nagybevásárlás alkalmával (vagy egy héten keresztül jegyezd fel az összes vásárlásod). Ez arra jó, hogy lásd, milyen jellegű hulladékból mekkora mennyiséget dobsz ki.

Mindent vegyél végig, a PET palackokat, üdítős- és tejes Tetra Pak dobozokat, nejlonzacskókat, sajtok/felvágottak csomagolásait, szendvicskrémek dobozait, üveg-, papír-, fémhulladékot, növényi- és élelmiszerhulladékot stb. Rendezd sorba ezeket annak megfelelően, hogy melyikből volt a legtöbb (haladva az egyre kevesebb felé).

Ezután mindegyiket osztályozd 1-től 5-ig, hogy mennyire érzed nehéznek azok kiiktatását. (1-es az egyáltalán nem, és 5-ös a nagyon nehéz.) Amiket könnyűnek találsz, azokat akár egyik napról a másikra el tudod tüntetni a háztartásodból. Például ha eddig vettél PET palackos ásványvizet, akkor nyugodtan áttérhetsz a csapvízre. Ha nem szereted a csapvizet, vagy nem bízol a minőségében, akkor szerezz be egy víztisztító kancsót. Napközben pedig legyen nálad egy üveg vagy fém kulacs, és azt bármikor újra tudod tölteni. Amikor a legkönnyebbekkel megvagy, akkor haladhatsz a nehezebbek felé. Mindig tudd, hogy mi a következő lépés, és hagyj magadnak elég időt rá, hogy megvalósítsd. Meglátod, látványosan csökkenni fog a szemétmennyiséged.

Gyűjtsd szelektíven

Természetesen lehetetlen teljesen elkerülni, hogy hulladékod keletkezzen. Az viszont már csak rajtad múlik, hogy amit lehet szelektíven gyűjteni, azt nem a kommunális kukába dobod. Egy átlagos háztartási kuka 37,9%-a áll szelektíven gyűjthető hulladékokból (14,4% műanyag, 11,8 % papír, 5,3% üveg, 3,7% italos karton, 2,7% fém). Tehát ha ezeket szelektíven dobod ki, akkor csökkented a kommunális kukába kidobott szemetedet. Mivel a szelektíven gyűjtött hulladékok kb. 17%-át hasznosítják csak újra, ezért az nem elég, hogy veszed tovább a műanyag palackokat, és csomagolásokat, mert úgyis szelektálod őket – főleg, hogy pl. a műanyagok esetében nem is mindent lehet szelektíven gyűjteni. Viszont jó hír, hogy ha megfogadod a hulladékcsökkentési tanácsokat, akkor automatikusan kevesebb lesz a szelektív szemeted is.

Komposztálás

Mi magyarok naponta átlagosan 1kg szemetet dobunk ki az otthoni vegyes kukánkba. Viszont ha inkább komposztáljuk a szerves hulladékainkat (zöldséghéj, gyümölcshéj (kivéve kezelt déli gyümölcs), kávézacc, teafű, tojáshéj összeaprítva, szobanövények elszáradt részei, virágföld, haj, szőr, növényevő kisállat ürüléke forgáccsal együtt), akkor akár 30%-kal is csökkenthetjük a kommunális kukába kerülő szemetünk mennyiségét.

Ne pazarolj! Így cseréld le egyszer használatos eszközeidet környezettudatos alternatívákra

Ne pazarolj! Így cseréld le egyszer használatos eszközeidet környezettudatos alternatívákra

Tudom, mindenkinek a kertes ház jut eszébe a komposztálásról, és kizártnak érezzük, hogy lakásban is megvalósítható lehet, de a bátrabbak vágjanak bele. A komposztálás egy nagyszerű megoldás, mivel nem csak kevesebb szemetet termelsz általa, hanem egyúttal tápanyagdús földet is készítesz, aminek örülnek a szobanövények. Ha nincs szobanövényed, vagy semmiképpen nem szeretnél gilisztakomposztálót tartani a lakásban, akkor gyűjtsd össze a komposztnak valókat egy vödörben, és nézd meg, hátha találsz a https://sharewaste.com/ oldalon a közeledben olyat, aki szívesen komposztálja a te szerves hulladékaidat is, vagy a közösségi kertekhez is fordulhatsz.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné stílustitka a legokosabb dolog, amit valaha hallottunk

Katalin hercegné stílustitka a legokosabb dolog, amit valaha hallottunk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Így valósíthatod meg a céljaidat néhány lépésben (x)

Így valósíthatod meg a céljaidat néhány lépésben (x)

PR

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

Ezért is fájhat a mellünk: nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni (x)

PR

Igen, létezik otthoni arcfiatalítás látványos és tartós eredménnyel - ránckezelő készüléket teszteltünk (x)

Igen, létezik otthoni arcfiatalítás látványos és tartós eredménnyel - ránckezelő készüléket teszteltünk (x)

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)