Tippek fejfájás ellen, hogy ne kelljen egyből gyógyszerhez nyúlnod

2021.október.13.

Minden fájdalom kellemetlen jelenség, hiszen nemcsak szenvedünk tőle, de amíg tart, nehéz bármi másra koncentrálni. A fejfájás szinte mindenkit érintett már életében, azt azonban nem mindenki tudja, mi okozza és mit lehet ellene tenni.

Tippek fejfájás ellen, hogy ne kelljen egyből gyógyszerhez nyúlnod
Fotó: Gettyimages.com

A migrén a fejfájás speciális esete és az különbözteti meg a többi fejfájástól, hogy bevezető tünetekkel is társul. Első stádiumban olyan tünetek jelentkeznek, mint a fokozott jókedv vagy rosszkedv, esetleg indokolatlan fáradtság, egyes ételek utáni sóvárgás vagy nyaki merevség. A következő fázisban jelentkezik az aura - a látótér egyes területei villognak -, de egyesekben akár átmeneti, egy szemre kiterjedő vakság is kialakulhat. Ezután következik maga a fejfájás, ami jellemzően lüktet. Emellett gyakran jelentkezik hányinger, hányás, sápadtság. Természetesen nem csak migrén okozhat fejfájást. Tartósan fennálló vagy gyakori fejfájás esetében érdemes orvost felkeresni, ahogyan akkor is, ha hetente többször is kell gyógyszerrel csillapítanunk a fájdalmat vagy alkalmanként három gyógyszert is be kell vennünk.

Fotó: giphy

Kávéélvezők figyelem! Minden eddigi híreszteléssel szemben kiderült, a kávé nem mindig ártalmas! Sőt, fejfájás esetében kimondottan áldásos hatású lehet. Amerikai professzorok kísérletei szerint a koffein olyan receptorokat aktivál az agyadban, amelyek megfordíthatnak egy masszív fejfájásba vezető utat.

Fotó: giphy

Az orvosok azt mondják, hogy a dehidratáltság a fejfájás első számú kiváltó oka lehet, bár azt nem tudják pontosan megmondani, hogy miért is. A lényeg, hogy legalább másfél liter lehetőség szerint szénsavmentes vizet guríts le naponta (kánikulában akár 2 és fél litert is).

A sok idegeskedéstől csak úgy áradnak szét benned a stresszhormonok: a kortizol és az adrenalin. Ennek az anyagoknak a hatására a szervezeted cukrot von el. A glükózszintben beálló hirtelen változás szintén fejfájáshoz vezethet. Ezért, ha azt érzed, túlpörögtél a stressztől, állítsd le magad és tarts egy kis pihenőt.

Fotó: giphy

Ha rendszerint holtfáradtan esel este az ágyba, és ott hirtelen álomba zuhansz, az agyadnak egyszerűen nincs ideje átállni pihenő üzemmódra. Ettől az egyensúlyzavartól is fájhat a fejed. Feküdj le időben egy jó könyvvel, és hagyd magad apránként álomba merülni. Ha hagysz időt az elalvásra, másnap friss, kipihent és üde leszel.

Fotó: giphy

Ha alacsony a vérnyomásod, attól is fejfájás törhet rád, ha túlságosan lecsökkent. Ilyenkor akár egy kis pohár kávé vagy kóla is segíthet a bajon.

Ez is érdekelhet

Jennifer Aniston szerint egy egész generáció tartja sértőnek a Jóbarátokat

Jennifer Aniston szerint egy egész generáció tartja sértőnek a Jóbarátokat

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói