Tippek, tanácsok, szabályok: így tehetsz profi első benyomást!

2021.szeptember.15.

A szeptember hava valamiért mindenkiből előhozza azt az érzést, hogy most bele kell vágni valami újba. Aki nem a sulit kezdi el, az valószínűleg megpróbálja felforgatni az életét egy új hobbival, ruhatárral vagy bármivel, amitől megújultnak érzi magát. Viszont van akinek tényleg most jön el igazán egy új kezdet, méghozzá a karrierjében.

Tippek, tanácsok, szabályok: így tehetsz profi első benyomást!
Fotó: Gettyimages.com

Ha véget ért a gyakorlat, a suli vagy a nyári munka és eljött a komoly karrierépítés ideje, akkor most tanulj pár dolgot, amelyekkel garantáltan sikeres lesz az állásinterjúd és profi első benyomást tehetsz az első munkanapodon is!

Mindannyian ismerünk alapvető szabályokat, amelyeket érdemes betartani egy állásinterjú alkalmával, de vannak olyanok is, amelyeket már csak azért sem, hogy jó benyomást keltsünk. Szerintem nem vagyok egyedül olyan, aki annyira izgult már, hogy zavarában nem tudta, hogy tegeződjön vagy magázza a vele szemben álló interjúztatót. Sosem késő megtanulni és megfogadni az illemszabályokat, amelyek segítenek jó benyomást kelteni nekünk az állásinterjún és az első munkanapunkon. Erről egy igazi profit kérdeztem ki.

Dr. Veszelszki Ágnes, nyelvész, kommunikációkutató és tanszékvezető egyetemi docens a Budapesti Corvinus Egyetemen, 2020 januárja óta posztol a Protokollkommunikáció nevű Instagram és Facebook oldalára, amelyet azért indított el, hogy -Ágnes szavaival élve - “minél többen minél udvariasabban, nagyobb odafordulással, empátiával bánjunk egymással.”

Dr. Veszelszki Ágnes

Ehhez a cikkhez kimondottan olyan szabályokról, illemszabályokról és tanácsokról kérdeztem Ágnest, amelyek megkönnyítik a dolgotokat az állásinterjún és az első munkanapon.

Hogyan tegyünk jó benyomást az állásinterjún és az első munkanapon? Miért érdemes jó benyomást tenni?

Az első benyomásra nincsen második esélyünk. Ez különösképpen igaz a leendő munkáltatónk előtti bemutatkozásra. Kutatások szerint a felvételiztető a beszélgetés első öt percében dönt a jelöltről, éppen ezért különösen fontos, hogy ha lelkesedést, energiát, érdeklődést mutatunk már az interjú elején, az lényegesen hozzájárul a sikerhez!

A jó első benyomáshoz hozzátartozik a pontos érkezés is. Aki már az interjúról elkésik, az biztosan hasonlóan szervezetlen lesz a munkája során is. Ez állásinterjú esetén azt jelenti, hogy tíz perccel az interjú kezdete előtt már a helyszínen van a pályázó. Találkozáskor az alapvető udvariassági szabályokat érdemes betartani (köszönjünk a napszaknak megfelelően; húzzuk ki magunkat; válaszoljunk a kéznyújtásra erős, határozott kézfogással; nézzünk az interjúztató szemébe a beszélgetés közben). Igyekezzünk a továbbiakban minél természetesebben, fesztelenül viselkedni, hogy az adott helyzetben a lehető legjobban tudjunk teljesíteni.

Ez egyszerre talán sok kérdés lesz, de hogyan viselkedjünk egy állásinterjún? Vannak olyan szabályok, amelyeket érdemes betartani? Milyen tippeket adnál olyanok számára, akiknek nincs vagy kevés a tapasztalatuk az állásinterjúk menetéről?

Mindenképpen járjunk utána az adott cégnek és iparágnak, amelynél a felvételi beszélgetés zajlik. Nincs annál kellemetlenebb, mint ha az interjúalany szinte azt sem tudja, hol jár, és mivel foglalkozik a szervezet, amelynél elvileg dolgozni szeretne. Triviálisnak tűnik ez a tanács, de sok interjúztató megerősíti, hogy bizony gyakran előfordul a tájékozatlanság a kezdő pályázók között. Gondoljuk végig előre, miért szeretnénk az adott cégnél dolgozni – és legyen kész válaszunk arra is, hogy miért mi vagyunk a legalkalmasabbak a meghirdetett pozícióra. A „meséljen magáról” kérdésre nem kell az egész életünket elmesélni, csak a pozíció szempontjából fontos információkat. Egy kezdő pályázó helyében kiválasztanám a három legfontosabb és legjobb tulajdonságomat, ezeket sorolnám fel, egy-egy példahelyzettel alátámasztva. Így gyakorlatilag a „mi a három legjobb tulajdonsága?” kérdésre is felkészült a jelölt. Számítsunk a nehezebb, ún. stresszkérdésekre is. Gondoljuk végig a munkatapasztalatainkból – vagy kezdő pályázóként az iskolai tanulmányainkból – azokat a helyzeteket, amelyeket kitartással sikerült megoldani, vagy amelyek éppen nehézséget jelentettek, akár egy népszerűtlen döntés miatt.

Természetes ugyebár, hogy rengeteg kérdést kapunk az állásinterjún, de nekünk mire érdemes figyelnünk?

Készüljünk mi is tartalmas kérdésekkel. Rá lehet kérdezni a munkakörülményekre, a közvetlen vezetőre, a munkatársakra, az előrelépési és képzési lehetőségekre, az esetleg juttatásokra, de akár az iparági perspektívákra, a cég főbb stratégiai pontjaira is. Ne feledjük: a passzivitás nem udvariasság.

Az interjú során kerüljük a negatív és a bizonytalanságra utaló kifejezéseket, sőt ne panaszkodjunk – se korábbi munkáltatónkra, se a körülményekre. Nem kelt jó benyomást: azt gondolhatja a potenciális munkaadó, hogy a későbbiekben róla is hasonlóképpen fogunk nyilatkozni.

Emellett ügyeljünk folyamatosan az interjúztató jelzéseire, és alkalmazkodjunk azokhoz. Például ha a munkáltató (vagy képviselője) magázódva köszönt minket, semmiképpen ne tegezzük le – de ha felajánlja a beszélgetés elején a tegeződést, akkor élhetünk azzal. Arra figyeljünk, hogy ha egyszer megállapodtunk az interjú elején a tegeződésben, akkor ne csússzunk át zavarunkban magázódásba.

Fogadd meg ezeket a tanácsokat, de természetesen sose feledkezz meg önmagadat adni!

Szerző: Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

Púdermentes Podcast: Soha el nem ért sikereink sírboltjai között

Púdermentes Podcast: Soha el nem ért sikereink sírboltjai között

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Sztárhírek

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!