Tisztítsd az edzőcipődet ezzel a 2 egyszerű módszerrel

2020.július.19.

A sneakersek és az edzőcipők világának virágzását éljük. Alkalmasak mindenre, ezt mind tudjuk. Hordhatod edzésre, mindennapokra vagy ha elég nagy divatforradalmár vagy, az elegáns koktélruhádhoz is felveheted. Manapság hatalmas trendnek örvendenek ezek a cipők, de nem árt odafigyelni rájuk.

Tisztítsd az edzőcipődet ezzel a 2 egyszerű módszerrel
Fotó: Rexfeatures

Így mosd kézzel

A kézzel mosás a legjobb módja annak, hogy megőrizd a cipődnek és az anyagának is a sértetlenségét. És szerencsére nem is nehéz megcsinálni. Itt van lépésről-lépésre a takarítási útmutató Jenn Liffordtól, a Clean and Scentsible alkotójától.

Hozzávalók
• Egy puha cipőkefe vagy fogkefe, amivel majd suvickolni fogsz
• Mosogatószer
• Mosószer vagy folttisztító
• Forró vízA folyamat lépésről lépésre
1. Sikáld át a cipődet a cipőkefével vagy a fogkefével a lehető lealaposabban. Minél kevesebb szennyeződés marad rajta, annál jobb.
2. Vödörbe, lavórba vagy akár a kádba engedj meleg vizet és keverj hozzá mosószert vagy folttisztítót. Figyelj arra, hogy legyen elég víz benne ahhoz, hogy teljesen el tudd meríteni a cipőt.
3. Használd megint a fogkefét vagy a cipőkefét és dörzsöld meg a foltokat a mosószeres vízzel, utána tiszta vízzel öblítsd le.
4. A durvább foltok esetén előfordulhat, hogy többször meg kell ismételni a procedúrát, mire eléred a kívánt hatást. Ha nagyon ragaszkodó az a folt, tegyél a keverékbe egy csepp mosogatószert is. Pro tipp: Ha fehér cipőd van, akkor fehérítő fogkrém is segíthet.
5. Ha ki tudod venni a talpbetétet, akkor ki vele, és azt is mosd át a szappanos vízzel.
6. Hagyd teljesen megszáradni a levegőn, mielőtt újra hordaná. Szárítsd a napon, ha van rá lehetőséged. Sokkal gyorsabb, és segít a nem kívánt szagokon! Esetleg tegyél a cipőbe összegyűrt újságpapírt. Megrövidíti a procedúrát.

Lifford szerint minden az arányokon múlik. Minél koszosabb a sneakersed, annál több ideig tarthat a munka, illetve annál több mosószert kell használnod.

Így mosd mosógéppel

Sok cipő teljen jól elboldogul a mosógépben is. Sőt Lifford azt mondja, hogy ő általában a mosógépet használja a vászon, illetve a hálócipők tisztításához.

Hozzávalók
• Mosógép
• Egy puha cipőkefe vagy fogkefe, amivel majd suvickolni fogsz
• Mosószer


A folyamat lépésről lépésre
1.
Mielőtt beindítod a mosógépet érdemes ugyan azt a procedúrát végig járni, tehát a lehető legtöbb szennyeződést próbáld meg lesikálni a fogkefével vagy a cipőkefével
2. Ha nagyon erős folt van a cipődön, akkor a fent említett módszerrel tisztítsd meg folttisztítóval.
3. Mielőtt beraknád a mosógépbe fűzd ki a cipőfűzőt, majd a cipővel együtt tedd egy párnahuzatba. Ez megakadályozza, hogy a cipő talpa megfogja a mosógép dobját, ha esetleg nem fehér a talpa mondja Liffer. Esetleg dobj be még néhány törölközőt a mosásba, hogy kiegyenlítsd a súlyt.
4. Töltsd meg a mosógépet mosószerrel. Elég, ha keveset használsz, ha csak néhány törölköző van bent a cipő mellett. A kellemetlen szagok eltüntetésére nyugodtan adj hozzá egy kupak ecetet.
5. Indítsd el a gépet normál programon, hideg vízzel.
6. Hagyd levegőn megszáradni, mielőtt újra hordanád.
Számít a cipő anyaga?

Általában a legtöbb cipő vászon, bőr vagy néha háló keveréke.
Bőr és velúr gondozási tippek:
A bőr cipőt körültekintően kell ápolni, mivel a sima víz, kárt tehet benne. Ezeket a cipőket ne akard bedobni a mosógépbe és a napon se hagyd száradni, mivel nagyon nem tenne jót nekik. Lifford megjegyezte, hogy ezeket csakis speciális ápolóval ápoljuk.

Vászon gondozási tippek:
A vászoncipők sokkal megbocsátóbbak a mélytisztítás terén, ezért kézzel és mosógéppel is moshatod őket. Ha nem tudsz választani a két módszer között, vagy nem tudod melyik lenne a legjobb a cipődnek, csekkold a gyártó rendelkezik-e tisztítási útmutatóval az adott termékhez.
A ragyogóan tiszta cipőkre egyszerűen öröm ránézni, és egykettőre feldobja az outfittedet is, sokkal frissebnek mutatva ezzel.

Ez is érdekelhet

Heti horoszkóp: Tiéd lehet a szerencse - november 28. - december 4.

Heti horoszkóp: Tiéd lehet a szerencse - november 28. - december 4.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói