Lehet mérgező a túlzott derűlátás? Igen, és ezért veszélyes, ha téged is érint a toxikus pozitivitás

2021.augusztus.3.

Te is szoktad azt gondolni, hogy majd lesz jobb, vagy, hogy az idő mindent meg fog oldani? Nincs is semmi baj azzal, ha az élet napos oldalát nézed, és még a legnehezebb időkben is megpróbálsz pozitív maradni. De van az a pont, amikor a pozitív gondolkodás bizonyos formája már mérgezővé válhat, és áldozatul eshetsz a toxikus pozitivitásnak.

Lehet mérgező a túlzott derűlátás? Igen, és ezért veszélyes, ha téged is érint a toxikus pozitivitás
Fotó: Getty Images

Mi a toxikus pozitivitás?

A toxikus pozitivitás azt jelenti, hogy folyamatosan áramlanak feléd, vagy te magad keresed a pozitív gondolatokat, de azok már olyan töményen jelen vannak az életedben, hogy úgy érzed, mindig azt kell mutatnod, hogy jól érzed magadat, a negatív érzéseidet és gondolataidat pedig el kell rejtened.

Igaz ugyan, hogy bármilyen fájdalmas vagy nehéz helyzetbe kerülsz, meg kell próbálnod előretekinteni és pozitívan gondolkodni ahhoz, hogy boldog legyél, de ez még nem jelenti azt, hogy el kell fojtanod az érzéseidet, és mindig azt kell mutatnod, hogy jól vagy. Teljesen természetes, hogy vannak nehezebb időszakaid. Valószínűleg nem mindig alakul minden úgy, ahogyan eltervezted, de ez még nem jelenti azt, hogy rejtegetned kellene, ha nem érzed magad kicsattanóan boldognak.

A toxikus pozitivitás abból fakad, hogy különböző külső (család, barátok vagy ismerősök nyomására) és belső tényezők hatására azt érezheted, hogy nem engedheted meg magadnak a gyengeséget, ezért rendszeresen figyelmezteted magadat, hogy jól kell lenned. Ha viszont reálisan gondolkozol, egyből egyértelművé válik, hogy az érzéseid elnyomásával hosszú távon csak árthatsz magadnak.

Gyakori példák:

  1. Bűnösnek érzed magad az érzéseid miatt. Ha a toxikus pozitivitás téged is érint, akkor bűntudatot érezhetsz minden egyes alkalommal, amikor „negatív” érzéseid vannak, vagy olyanok, amik a saját bevallásod szerint lehangolnak.
  2. Színleled a hálát. A toxikus pozitivitás egyik árulkodó jele, hogy inkább csak a hálára koncentrálsz, mintsem az érzelmek valódi megélésére. Ez nem azt jelenti, hogy a hála rossz dolog lenne, de vannak olyan helyzetek, amikor a negatív érzéseiddel is foglalkoznod kell azon túl, hogy mik azok a dolgok, amiket értékelhetsz. 
  3. Folyton összehasonlítod magad másokkal. Csak azért, mert látszólag valaki másnak jobban alakulnak a dolgai, mint neked, semmi nem indokolja, hogy összehasonlítgasd magad vele. A közösségi média világában könnyű azt érezni, hogy mindenki más pozitívabb, mint te, és neked is pozitívabbnak kellene lenned. De ne feledd, nem minden a látszat, és már csak ezért sincs értelme az összehasonlításnak.
  4. Elveted a negatív érzéseidet. Méghozzá azért, mert bűnösnek érzed magas miattuk, hiszen körülötted is mindenki olyan „pozitív”. Hidd el, ez tényleg távol áll a valóságtól. Mindenkinek vannak rossz napjai, és ha nem érzed jól magad, azt igenis jogod van megélni és lezárni, nem pedig elnyomni.
  5. Azt ismételgeted magadnak, hogy „minden okkal történik”. Még akkor is, ha valóban azt gondolod, hogy minden okkal történik, fontos az adott pillanatban átélned és feldolgoznod az érzelmeidet ahelyett, hogy feltétlenül racionalizálnád azokat. Ráadásul vannak olyan helyzetek, ahol abszolút nem állja meg a helyét ez a kijelentés, és tényleg jobb, ha kiadod magadból a fájdalmadat vagy a dühödet.

Miért olyan veszélyes?

Akár te okozod magadnak a toxikus pozitivitást, akár a környezetedből valaki, rendkívül rossz hatással lehet a mentális egészségedre. Arra ösztönöz, hogy kezeld érvénytelenként a szubjektív tapasztalataidat, és ezáltal tulajdonképpen lemondj az egyéniségedről. A valóság viszont az, hogy rendben van, ha szomorú, dühös, megbántott vagy csalódott vagy.

Légy együttérző saját magaddal, és engedd meg magadnak, hogy feldolgozd a téged ért negatív hatásokat. A toxikus pozitivitás nemcsak azt nem teszi lehetővé, hogy feldolgozzuk a saját érzelmeinket, hanem önbíráskodásra is késztethet, fokozva a belső kritikus hangodat és rombolva az önbecsülésedet.

Mit tehetsz ellene?

Ha úgy érzed, hogy te is szenvedsz a toxikus pozitivitástól, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy elfogadod az érzéseidet anélkül, hogy elítélnéd azokat. Jogod van az őszinte érzelmeidhez, és bárkitől, aki ennek az ellenkezőjéről akar meggyőzni, jobb, ha távol tartod magadat.

A lényeg, hogy törekedj az egyensúly megteremtésére. Adj helyet a pozitív gondolatoknak, de mindig legyél őszinte is önmagaddal. Tudd, miért jó, ha hálát érzel, és mikor van okod arra, hogy szomorú légy. De történjen bármi, ha nem érzed jól magad, akkor adj időt a feldolgozásnak, és a legfontosabb, hogy mindent élj meg, és semmit ne söpörj a szőnyeg alá.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Készülj fel egy váratlan meglepetésre - október 6.

Napi horoszkóp: Készülj fel egy váratlan meglepetésre - október 6.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói