Tudományos-fantasztikus jazz

2015.november.27.

Binder Károllyal és Borbély Mihállyal ad közös koncertet a Zeneakadémia Solti Termében december 6-án a fiatal zenészekből álló Silence Fiction jazzkvartett.

Bár a Silence Fiction mind a négy tagja – Kanizsa Georgina, Vikukel Dániel, Miskolczi Márk és Urbán Marcell – valamilyen módon kötődik a Zeneakadémia Jazz Tanszékéhez is, kapcsolatuk túlmutat egyetemi tanulmányaikon. A zeneszerző–zongorista Vikukel Dániel és az énekes–szövegíró Kanizsa Gina kölcsönösen figyeltek fel egymásra: Dániel erős, független, egyéni hangja hamar kitűnt a tömegből, s ehhez remekül illeszkedett Gina szuggesztív előadásmódja. Duóprojektbe kezdtek, majd az egyre bővülő repertoár és a felkérések miatt kvartetté bővülve találtak rá a végleges forma- és hangzásvilágra. Gina még az Etűd konzervatórium növendékeként kezdett zenélni a ritmusszekciót alkotó Márkkal és Marcellel, a köztük fennálló erős kapcsolat biztos zenei alapot ad a kibontakozó harmóniáknak és a közös improvizációnak. Bemutatkozó koncertjükre a Müpában rendezett 2014-es Jazz Showcase-en került sor. Azóta többek közt olyan fesztiválok meghívásának tehettek eleget, mint a nagy múltú Veszprémfest és a Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (CAFe), valamint rendszeres fellépői a Művészetek Palotájának, illetve a Budapest Jazz Clubnak.

Zenéjük a zongorista kompozícióira és az énekesnő saját dalszövegeire épül: egy szimbolikus világ képeit rajzolják meg, alternatívákat keresve a mindennapi élet társadalmi és érzelmi nehézségeinek megoldására. A tudományos-fantasztikus műveinek hatására az együttes olyan jövőt képzel el, ahol az emberekhez közel kerülhet a tartalmas, igényes zene, amely harsány szólamok helyett az önreflexiót választja, és csendes elmélyülést kínál. A Silence Fiction gondolkodik és gondolkodtat, mindeközben úgy keveri a jazzt kortárs és mainstream műfajokkal, hogy a hallgató a közös zenébe belevonva, ne pedig belefojtva érezze magát. December 6-án a Jazz Tanszék 50 évének két jelentős művésztanárát invitálják maguk mellé, akik zeneileg és emberileg egyaránt nagy hatással vannak a zenekarra. Binder Károly (zongora), valamint Borbély Mihály (szaxofon) több évtizede játszanak együtt duóban, egységes hangjukkal most a Silence Fiction oldalán hívják zenei utazásra a közönséget.

Ez is érdekelhet

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

Szépséghírek

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan