Új dirigens és vígopera is debütál az idei Budapesti Wagner-napokon

2013.június.4.

Egy ilyen megkésett tavasz után Medárd napja várva várt esemény a régimódi időjósok számára, de ebben az évben a kultúrzarándokok piros betűs ünnepe is: a június 8. és 23. között nyolcadik alkalommal megrendezett "Duna-parti kis Bayreuthra" Európa számos országából érkeznek elsőrangú szólisták, és az őket követő Wagner-rajongók. Az operafejedelem születésének kétszázadik évfordulóján új rendezésben, három este látható A nürnbergi mesterdalnokok, és az MR Szimfonikusok tengerentúlon is jegyzett vezető karmestere, Vajda Gergely debütál a Wagner-napokon.

Az opera bemutatója több szempontból is érdekes lesz: nem csupán a Budapesti Wagner-napokon csendül fel először Wagner egyetlen vígoperája, de az est karmestere, Fischer Ádám is első ízben vezényli a művet. Az opera főbb szerepeiben Annette Dasch, James Rutherford, Eric F. Halfvarson, Bo Skovhus és Klaus Florian Vogt hallható. Az előadás rendezője, díszlet- és jelmeztervezője összeszokott csapatot alkot, hiszen Michael Schulz, Dirk Becker és Renée Listerdal együtt dolgozott a Weimarban színre állított, majd DVD-n is kiadott teljes Ring-tetralógián, amelyet a közönség és a kritika egyaránt nagy lelkesedéssel fogadott. (A nürnbergi mesterdalnokok további előadásai június 15-én és 23-án láthatóak.) A fesztiválprogram részét alkotja a korábbi években már színre vitt és nagy sikert aratott, Marton László által rendezett Lohengrin (június 9-én és 16-án), valamint a Parsifal (június 14-én és 22-én). Mindezek mellett három Wagner-dokumentumfilm, valamint a mester dalkölteményei is hallhatóak lesznek a Müpában. A Fischer Ádám által megálmodott és életre hívott Wagner-ünnepen idén az MR Szimfonikusok és a Magyar Állami Operaház Zenekara játszik, a karmesteri dobogón a művészeti vezető Fischer Ádám mellett Vajda Gergelyt első ízben láthatjuk a Wagner-napokon: a Lohengrin két előadását fogja dirigálni.

Az idei Budapesti Wagner-napok kiemelkedő színfoltja az a június 21-i dalest, amelyen Szabóki Tünde, Wiedemann Bernadett, Lökös Dániel és Sebestyén Miklós énekel, akit ebben az évadban a New York-i MET-ben két szerepre is szerződtettek. A koncerten elhangzó művek jó része abból az időszakból származik, amikor Wagner az operáival még nem szerzett hírnevet magának. Hallhatunk öt dalt a tizennyolc éves korában Goethe Faustjához komponált kísérőzenéből; a tételek egyike a Schubert által bő másfél évtizeddel korábban megzenésített Margit a rokkánál. A francia nyelvű dalok Wagner párizsi tartózkodása alatt, az 1830-as évek végén keletkeztek; a komponista ezekkel kívánta megalapozni hírnevét a francia fővárosban – sikertelenül, hiszen az Opéránál elutasították A bolygó hollandi terveit, szorult anyagi helyzete miatt kénytelen volt javait elzálogosítani, majd az értük kapott zálogcédulákat is eladni; végül rövid időre az adósok börtönébe került. A dalok többsége Victor Hugo költeményeire íródott, de Heine híres Két gránátosát is közöttük találjuk – francia fordításban –, amelyet Schumann tett halhatatlanná. Wagner mégsem ezekkel a művekkel, hanem állítólagos szeretőjének, a gazdag selyemkereskedő-feleség Mathilde Wesendoncknak a verseire írt, és 1858-ban befejezett öt tétellel kapott helyet a romantikus dalrepertoárban. Az öt gyönyörű alkotás közül kiemelkedik a harmadik és az utolsó, amelyeket szerzőjük a Trisztán és Izoldához írt tanulmányokként jelölt meg. A Wagner, a dalköltő – Richard Wagner összes dala című esten a komponista összes dalát Virág Emese zongorakíséretével hallhatjuk majd, és az előadást Kovács Sándor műsorvezető magyarázata teszi teljessé – a népszerű zenetörténészre nagy szükség is lesz, hiszen ezekről a művekről a nagyközönség szinte semmit nem tud.

Ez is érdekelhet

Ismét bebizonyították: Jennifer Lopez és Ben Affleck a vörös szőnyeg legédesebb párosa

Ismét bebizonyították: Jennifer Lopez és Ben Affleck a vörös szőnyeg legédesebb párosa

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói