Ne csak szorongj, aktívan tegyél a klímavédelemért - Az UNICEF Magyarország Klímahősök programja ebben segít

2022.szeptember.10.

Elindult az UNICEF Klímahősök programja, de nem csak iskolásoknak szól: az UNICEF Magyarország valódi tudást, részvételi és cselekvési lehetőségeket biztosít a klímaváltozás hatásai miatt szorongó fiataloknak.

Ne csak szorongj, aktívan tegyél a klímavédelemért - Az UNICEF Magyarország Klímahősök programja ebben segít
Fotó: UNICEF Magyarország

Az UNICEF Magyarország még a nyár elején felmérte és közzétette, hogy a magyar fiatalok 90%-a szorong a klímaváltozás miatt: a most újonnan megismerhető, részletes kutatási adatok szerint sokuk számára olyannyira meghatározó a téma kapcsán érzett aggodalom, hogy még a gyerekvállalással kapcsolatos terveiket is befolyásolja. A gyerekvédelmi szervezet az új tanév elején induló nagyszabású programjával arra próbál lehetőséget biztosítani, hogy a fiatalok előremutató irányba fordíthassák ezeket a gyakran tehetetlenül megélt negatív érzéseket, valódi tudás, tudatos cselekvés és értékes kapcsolódások révén oldhassák a szorongásukat, valamint beleszólhassanak a jövőjük alakulásába.

A szervezet idén júniusban végzett kutatásának eredményei alapján a hazai fiatalok megdöbbentően nagy többsége szorong valamilyen mértékben a klímaváltozás miatt. A 13-25 éves korosztály tagjainak 60%-a rendszeresen, 15%-a pedig napi szinten foglalkozik a témával, amit sokan fontosabb problémának tartanak, mint a szegénységet vagy az ukrajnai háborút. Személyesen is tennének azért, hogy elejét vegyék a környezeti katasztrófának – de sokan keveslik a rendelkezésükre álló hiteles információkat és nem tudják hogyan kapcsolódhatnának be a társadalmi párbeszédbe. A gyermekvédelmi szervezet erre nyújt átfogó megoldást Klímahősök elnevezésű programjával, melyben hasznos, valódi tudást ajánl a fiataloknak praktikus tippekkel, megoldásokkal, fejlesztő programokkal és izgalmas kihívásokkal.

Csatlakozz a programhoz, legyél te is Klímahős!

Indul a Klímahősök program

Az UNICEF a Deloitte Magyarország fenntarthatósági szakértőinek támogatásával és számos partnerszervezet, illetve civil szakértő bevonásával indítja el a „Klímahősök” nevű kezdeményezését. A nagyszabású program legfontosabb célja, hogy a korosztályra jellemző, a fiatalok mentális egészségét is veszélyeztető tehetetlen szorongás helyett valódi tudást, részvételi, megnyilvánulási, kapcsolódási és cselekvési lehetőségeket biztosítson. A program kidolgozásában a szervezet fiatal nagykövetei is fontos szerepet vállaltak, akik közül néhányan videóban fogalmazták meg, hogy miért tartják fontosnak ezt az ügyet:

A Klímahősök program honlapján hozzáférhetőek a Deloitte szakértői által készített, klímaváltozással, fenntarthatósággal és környezetvédelemmel foglalkozó edukációs anyagok. Az UNICEF Magyarország fiatal nagyköveteinek közreműködésével kiválasztott témakörökbe csoportosított, PDF-formátumban is letölthető ismeretterjesztő kiadványok az iskolák tanrendjébe is könnyedén beépíthetőek, de bárkinek hasznos kiindulópontként szolgálhatnak, aki szeretne strukturált, hiteles információkhoz jutni. A témakörökhöz kapcsolódóan rövid videók is készültek és készülnek majd folyamatosan a program során, amelyekben különböző szakértők válaszolják meg a fiatalok által beküldött konkrét kérdéseket. Az érdeklődők kvízek segítségével próbára tehetik frissen megszerzett tudásukat, az elkötelezettebb Klímahősök pedig részt vehetnek kisebb-nagyobb fenntarthatóságot célzó „kihívásokban”, illetve személyes részvételre alkalmat adó rendezvényeken is.

A magyar fiatalok 90%-a szorong a klímaváltozás miatt

Iskolák, osztályok és diákok jelentkezését is várják

Az egyéni résztvevőkön túl várják egész iskolák vagy osztályok jelentkezését is a Klímahősök programba. Azokat, akik végigböngészik az edukációs anyagokat és kitöltik a hozzájuk kapcsolódó kvízeket, olyan őszi rendezvényekre várják majd, amelyek keretében különleges helyszíneken nyílik lehetőség a program szakmai, intézményi és vállalati partnereivel való találkozásokra. Ezek az események nem csak arra biztosítanak remek lehetőséget a fiatalok számára, hogy személyesen beszélgessenek szakemberekkel, illetve betekintést nyerjenek különböző vállalatok és intézmények fenntarthatósággal kapcsolatos munkájába, kihívásaiba, de arra is, hogy szabadon hallathassák a hangjukat és közvetlenül kérdezhessenek arról, hogy mit tesznek a ma döntéshozói a klímaváltozás hatásainak enyhítése érdekében.

„A klímaválság több szempontból is gyerekjogi válság, hiszen nem csak a fiatal generáció jövőjéről van szó, a világ számos pontján már a jelenben is a gyerekek szenvednek legnagyobb mértékben a veszélyes éghajlati hatások következtében. És ebben a korosztályban a legjelentősebb a lelki egészséget romboló klímaszorongás is. A gyerekek jóléte és későbbi teljes életre való esélye kapcsán egyértelműen ez korunk egyik legfontosabb problémája, amivel egy gyermekvédelmi szervezetnek foglalkoznia kell. Hálásak vagyunk partnereinknek, hogy közösen létrehozhattunk egy olyan platformot, amelyen keresztül a magyar fiatalok könnyen hozzáférhető formában kaphatják meg azt a tudást, amire vágynak és lehetőségük nyílhat arra is, hogy hallassák a hangjukat az őket kiemelten érintő kérdésekkel kapcsolatban.” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Csatlakozz a programhoz, edukáld magad, vidd a hírét, legyél te is Klímahős!

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói