Választás 2022: Gyerekekkel kampányolni gyerekjogokat sért

2022.március.24.

A Hintalovon Alapítvány, akik nevében az alapító dr. Gyurkó Szilvia 2020-ban átvehette a GLAMOUR Women of the Year Az év hősnője díjat, a kampányidőszakban felhívja a figyelmünket egy nagyon nyugtalanító jelenségre. A legutóbbi, 2018-as parlamenti választások idején még csak kezdtünk beszélni arról, hogy miért sérti a gyerekjogokat, ha politikusok gyerekekkel fotózkodnak a kampányidőszakban. Azóta egyre jobban érezzük, hogy ez nem csak ebben a kiélezett időszakban probléma, és hogy a gyerekek politikai használatának számtalan más formája is van. Szomorú tapasztalat, hogy ennél súlyosabb is.

Választások 2022
Választások 2022: Bár messze vagyunk attól, hogy a politikai eszköztárból kikopjon a gyerekek szerepeltetése, az elmúlt években több jó dolog is történt e téren
Fotó: Getty Images

Bár messze vagyunk attól, hogy a politikai eszköztárból kikopjon a gyerekek szerepeltetése, az elmúlt években több jó dolog is történt e téren.

 1. Érzékenyebbek lettek a választópolgárok arra, ha egy politikus gyerekek körében fotózkodik. A posztok népszerűségét ugyan ők is növelik, de egyre gyakrabban fejezik ki nemtetszésüket, vagy tesznek róla jelzést.
 2. A média kritikusan figyeli a hasonló eseteket, és ritkábban fordul elő, hogy azt a gyerekek képmásának ismételt bevágásával, az eredeti posztok hivatkozásával teszik. Több cikk születik, mely a politikusok pellengérre állítása helyett vagy mellett a probléma megértését is támogatja, és rámutat arra is, hogy ez pártpolitikai oldaltól függetlenül létező gyakorlat.
 3. Látunk példákat, amikor a politikusok legalább a minimumszabályokat betartják például nem osztanak meg olyan képeket, felvételeket, ahol a gyerek felismerhető vagy intim családi helyzetben szerepel. Előfordul az is, hogy politikusok kifejezetten kiállnak amellett, hogy nem kampányolnak gyerekkel.
 4. Egyre több tájékoztató anyag segíti a szülőket, intézményeket, politikusokat és a pártokat, hogy tudatosan, etikusan döntsenek a gyerekek részvételéről. (Ezekről itt találsz egy gyűjtést)
 5. Az utóbbi önkormányzati és európai parlamenti választások során több bírságot szabott ki a választási bizottság a gyerekek politikai használata miatt, nyomatékosítva, hogy ez ellentétes a jogszabályokkal és az etikai kódexszel.

A Hintalovon Alapítvány szakértői hangsúlyozzák, hogy önmagában nem igazolja a gyerekek szerepeltetését,

 • ha a szülő írásban hozzájárul egy felvételhez,
 • ha a gyerekek jól érzik magukat és lelkesek a felvétel miatt, 
 • ha a gyerekek szimpatizálnak a politikus személyével,
 • ha a gyerekek örülnek az ajándéknak, jutalomnak,
 • ha a gyerekek intézménye elkötelezett a politikus felé, 
 • ha a politikus saját gyerekeivel fotózkodik,
 • ha a politikus célja egyébként a gyerekek védelme.

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő