Van megoldás a falak tisztaságának megőrzésére a lakásban

Promóció

2018.február.15.

Mindannyian tartalmas életet élünk. Időnk nagy részét a lakásban, a négy fal között töltjük. Hazaérkezünk, ledobjuk a cipőnket; sütünk-főzünk; vendégeket fogadunk, ételekkel-italokkal várjuk őket; és ha gyerekeink is vannak, a színes ceruzák, kréták és vízfestékek is hamar előkerülnek. A hétköznapok természetes velejárója, hogy a cipő talpa a falhoz ér; a zsír- vagy olajfolt kifröccsen; a bor kilöttyen; a gyekekek kezei a falakat tapicskolják – mindezek persze kosszal és szennyeződéssel járnak, és ez így van jól. Szerencsére léteznek olyan egyszerű megoldások, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy ne a rigolya legyen az egyetlen ellenszer. Íme néhány praktika, és egy mindent felülíró falfestési megoldás annak érdekében, hogy felhőtlenül tudjuk orvosolni a hétköznapi "bakikat".

Van megoldás a falak tisztaságának megőrzésére a lakásban
Fotó: Poli-Farbe Kft.

A forgalmas helyiségek tisztántartása a legnehezebb, főként akkor, ha a falakon is megjelennek a mindennapos szennyeződések. A falra került foltok eltüntetésére számos trükköt fejlesztettek már ki a háziasszonyok az évszázadok alatt. A falra fröccsent zsír vagy zsíros kéznyom például egy szelet friss kenyérrel is eltüntethető – a foltot a levágott kenyérhéj belsejével szükséges átdörzsölni. A kukoricakeményítő szintén lehet fegyver a zsírfoltok ellen, de ezek a praktikák főként a friss pecsétek eltávolításában hatékonyak. Ha makacsabb vagy régebbi pecséttel van dolgunk, egy kis fehér fogkrém is megoldás lehet. A falak lemosásához keverhetünk – ecetből, szódabikarbónából és vízből – házi tisztítószert, de a koszolódások eltüntetésére használhatunk acél súrolópárnát is, hétköznapi nevén dörzsit is. Ez a néhány trükk a házi praktikák végtelen sorának természetesen csak egy kis töredéke – hiszen ahány ház, annyi szokás. De meg is lehet fordítani a kérdést: mi a helyzet akkor, ha eleve könnyen tisztítható, akár súrolható falfestéket választunk?

A különösen nagy igénybevételnek kitett, zsúfolt helyiségek rendben- és tisztántartása sok problémát okoz. Például az előszobáé, ahová hazaérve a koszos cipők kerülnek. A konyháé, ahol gyakran fröccsennek zsíros, olajos szennyeződések a falakra. Egy jól sikerült hétvégi házibuli után a kiloccsant italok és kávé nyomai is őrzik a jókedv emlékét. De a gyerekszobában sem jobb a helyzet, ahol a zsírkréta, a filctoll és az apró, piszkos ujjacskák lenyomatai okoznak plusz súrolnivalót. A legtöbb beltéri falfesték alacsony kötőanyagtartalma miatt nem foltálló, tehát hiába szeretnénk nedves ruhával – vagy egyéb trükkel – eltüntetni a makacs szennyeződéseket, a foltok többnyire megmaradnak. Az évek alatt pedig egyre több paca csúfítja el az otthonainkat, így a forgalmas helyiségekben a tapasztalatok szerint gyakrabban kell festeni.

Fotó: Poli-Farbe Kft.

Láttad? 5 lakberendőzi tipp!

A tisztasági festés általában sok fejtörést okoz, hiszen az anyagiakon túl döntést kell hozni a színekről és a felújítás időpontjáról, és ami a legfontosabb, ki kell választani az új festéket. Sokak számára újdonság lehet, hogy létezik egy olyan latexfesték, amely magas kötőanyagtartalma miatt a fizikai behatásoknak kiválóan ellenáll – amellyel éppen olyan könnyedén átfesthetjük a szobafalakat, mint egy hagyományos beltéri falfestékekkel, viszont amellett, hogy mosható felületet ad, még a dörzsölésnek és a súrolásnak is ellenáll.

A Poli-Farbe Platinum matt latexfesték különleges receptúrájának köszönhetően a ház bármely részében megállja a helyét. A festékkel bevont felület szép és tartós, nem foltosodik, és könnyen megtisztítható a makacsabb szennyeződésektől is; mint a zsír, az olaj, egyéb ételszármazékok, a kávé vagy a vörösbor. Emellett számos egyéb, a háztartásban előforduló piszkot eltüntethetünk róla: például a sarat, a gyümölcsleveket, a csokoládét, a rúzsfoltot, a grafitceruzát vagy akár az élénk színű szövegkiemelőt is. A sokoldalú latexfesték további előnye, hogy páraálló bevonatot képez a falon, így a penésztől is óv.

TIPP: Hogyan dolgozzunk a Poli-Farbe Platinum matt latex foltálló festékkel?
Bár a Poli-Farbe Platinum matt latexfesték összetétele egyedi, használata nem különbözik a Poli-Farbe Platinum egyrétegű beltéri falfestékétől. Lényeges a kellő festékmennyiség megválasztása, hogy ne becsüljük se alul, se felül a szükséges mennyiséget. Ennek kiszámolásához egyesével kell összeadni a falak magasságának és szélességének szorzatát, amelyből a nyílászárók területét ki kell vonni. Egy liter 12-16 négyzetméter felület lefestésére elegendő (egy rétegben).

A festéket használat előtt alaposan fel kell keverni, majd ecsettel vagy hengerrel két rétegben tanácsos felhordani. A rétegek között 2-3 óra száradási idővel számoljunk. Nem árt, ha van kéznél festőtálca, valamint a padló és bútorok védelmére szolgáló takarófólia. A tartós végeredmény érdekében ne feledjük festés előtt mélyalapozni a felületet Poli-Farbe Platinum mélyalapozóval!

Fotó: Poli-Farbe Kft.

Ne hagyd ki! Szavazz Az év lakberendezőjére

Tippekért, ötletekért és szakmai tanácsokért látogass el a Poli-Farbe blogjára: http://blog.polifarbe.hu
Elbizonytalanodtál? Kérdezd szakértőnket: https://www.facebook.com/szobafestoattila
Lakberendezési tanácsokért fordulj enteriőr-stylist szakértőnkhöz: https://www.facebook.com/polifarbe
Hol tudod hozzád legközelebb beszerezni a szükséges festékeket, szerszámokat? Nézd meg itt: http://www.holvegyekfesteket.hu/


Ez is érdekelhet

„Sosem voltunk az a fajta pár, akik olyanok, mint a nyulak” - Párok meséltek, milyen gyakran szeretkeznek

„Sosem voltunk az a fajta pár, akik olyanok, mint a nyulak” - Párok meséltek, milyen gyakran szeretkeznek

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói