Vásárlás hulladék nélkül: minden, amit a csomagolásmentes boltokról tudnod kell

2021.augusztus.5.

Évente fejenként több, mint 100 kg csomagolási hulladékot termelünk hazánkban. Talán nem hangzik soknak ez a szám, de ha belegondolunk, hogy ennek egyik harmadát a pehelykönnyű műanyag, másik harmadát a szintén nem túl nehéz papír teszi ki, akkor nem nehéz belátni, hogy mindannyiunk érdeke ezt a mennyiséget csökkenteni. Különösképpen, ha figyelembe vesszük, hogy valójában mi termékeket, és nem csomagolást szeretnénk vásárolni. Szerencsére már Magyarországon is egyre több csomagolásmentes bolttal találkozunk, így egyre könnyebb nekünk is hulladékmentesen vásárolni.

Vásárlás hulladék nélkül: minden, amit a csomagolásmentes boltokról tudnod kell
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

„Teljes élet - nulla hulladék” - ismerd meg a Humusz Szövetséget

Mit kell tudni a csomagolásmentes üzletekről?

A csomagolásmentes termékek iránti megnövekedett keresletre adott válaszként jelentek meg az olyan boltok, ahol a vásárlók csak az elfogyasztani kívánt árut veszik meg – plusz csomagolás nélkül. Az utóbbi 10 évben világszerte megnőtt a csomagolásmentes boltok száma. Egy friss tanulmány becslése szerint ez Európában 2023-ban 5.500 tonna csomagolási hulladékkal kevesebbet fog jelenteni. Természetesen mindent nem lehet csomagolásmentesen megvásárolni, és az ömlesztett áruknak is valamilyen tárolóban érkezniük kell, de a fent említett kutatás azt mutatja, hogy a bevont üzletek termékeinek kb. 70%-a csomagolásmentes. A hulladékmentesség mellett arra is odafigyelnek, hogy a beszerzés lehetőség szerint minél közelebbi beszállítótól legyen (természetesen a terméktől függően), ezzel is csökkentve a vásárlás ökológiai lábnyomát. Ezen kívül sok helyen találkozunk betétdíjas csomagolású termékekkel, így a kiürült csomagolást a termelőhöz visszajuttatják, ezzel megelőzve hulladék keletkezését.

Hogyan néz ki egy csomagolásmentes bevásárlás?

Az biztos, hogy elsőre szokatlan, mivel itt előzetesen fel kell készülni arra, hogy mit is szeretnénk vásárolni, és azt miben szeretnénk hazavinni. Bár helyben is van lehetőség tárolót venni vészhelyzet esetén, nem igazán éri meg, és ez is a cél. Ettől is környezetbarátabb más üzleteknél: kisebb az impulzusvásárlás esélye, és a vásárló azt, és olyan mennyiségben (!) visz haza, amit eredetileg is eltervezett. A tárolót helyben (vagy akár előre otthon) le lehet mérni, így attól sem kell tartani, hogy a vásárló többet fizet a kelleténél. A hangulat is egész más egy ilyen üzletben. Nyugodtabb, barátságosabb, és fölösleges reklámokkal sem bombázzák a betérőket. Nemcsak élelmiszert, de környezetbarát tisztítószereket, kozmetikumokat, és zero waste eszközöket is lehetőségünk van beszerezni.

Drágábbak-e ezek az üzletek?

A kérdés, hogy mely termékeket, és mivel vetjük össze. Sok termék kézműves, ökológiai gazdálkodásból származik vagy csak egyszerűen magasabb minőségű, tehát értelemszerűen többe kerül, mint a szupermarketek legolcsóbb sajátmárkás termékei. Ettől függetlenül nem minden árura igaz az állítás, hogy drágább lenne, mintha máshol szereznénk be. Azt az előnyt pedig ne felejtsük el, hogy tényleg a szükséges mennyiséget tudjuk megvenni, ezért a kukába is kevesebb élelmiszerhulladék fog jutni. A környezettudatos vásárlás alapelve, hogy csak azt vásároljuk meg, amit valóban sokáig és sokszor fogunk tudni használni. Ebből kifolyólag a zero waste kiegészítőkre mint befektetésekre érdemes tekinteni, amelyek ára hosszú távon többszörösen is meg fognak térülni.

Csak csomagolásmentes boltokban lehet hulladékmentesen vásárolni?

Ahogy a neve is utal rá, a csomagolásmentes boltok kifejezetten arra vannak, hogy saját tárolóban, így plusz fölösleges csomagolás nélkül be tudjunk vásárolni. Az azonban nem igaz, hogy más módon ne tudnánk csökkenteni a hulladéklábnyomunkat, ezért annak sem kell elkeserednie, akinek nem található a közelében ilyen üzlet. Piacokon rengeteg lehetőségünk van saját vászontáskában, befőttes üvegben vásárolni élelmiszert, akár szárazárut is, de pékárut, zöldséget és gyümölcsöt szupermarketekben is be tudunk egyszer használatos műanyag zacskó nélkül szerezni. Csatlakozhatunk bevásárló közösségekhez is, ezáltal nem csak a hulladékunkat csökkentjük, de helyi termelőket is támogathatunk.

Budapest első csomagolásmentes boltjának is három üzlete van már, de egyre több városban találkozni ilyen boltokkal. Ha számodra is fontos a környezet védelme, vásárlásoddal támogasd fennmaradásukat! A hazai csomagolásmentes boltok listáját itt tudod megtekinteni.

További tippekért látogass el a Humusz Szövetség honlapjára (www.humusz.hu) vagy közösségi média felületeire (Facebook, Instagram).

Ez is érdekelhet

7 módszer, ami életben tartja a szenvedélyt - akkor is, ha már régóta együtt vagytok

7 módszer, ami életben tartja a szenvedélyt - akkor is, ha már régóta együtt vagytok

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói