Viva la Mexico! Wossala Rozina főz a GLAMOUR olvasóinak

2016.december.18.

Ne hagyd, hogy a téli zimankó elvegye kedvedet! Rendezz az ilyen estékre egy emlékezetes pizsamaparit a csajokkal, melyhez egy különleges mexikói menü mindig jó választás. Ezúttal az ütős ételekről a Konyhafőnök főzővetélkedő egyik zsűritagja, a csinos gasztroguru Wossala Rozina gondoskodik, aki most egy-két titkot is megoszt magáról. Keresd a szuper recepteket a január-februári számunkban.

Wossala Rozina
Fotó: GLAMOUR / Viszlay Márk

Miért inkább vendéglátónak tartod magad, mint szakácsnak?
Kamaszkorom elején kezdtem el főzni, egyszerűen megéreztem, hogy magának a főzésnek közösségteremtő ereje van. Először azt gondoltam szakács lesz belőlem, de hamar kiderült jobban érzem magam a vendéglátás világában. A vendéglátás sokkal komplexebb élményt ad. A finom ételek, italok mellett, a szórakozásról és a jó hangulatról is gondosodhatsz.

Hogyan tettél szert, a nagyfokú főzőrutinodra?
Az emberiséget önmagában a kíváncsiság és az elégedetlenség hajtja. Világ életemben maximalista voltam, minél több mindent ki akartam próbálni, meg akartam kóstolni és ha már ízlett, meg akartam otthon is csinálni. Ez egy önmagát gerjesztő folyamat, ami már az első pillanatban beszippantott, az ösztöneim pedig egyszerűen csak vezéreltek.

Úgy gondolod, nem kell feltétlenül beülni az iskolapadba, hanem elég, ha megvan benned a főzés iránti elhivatottság?
Az én esetemben a magyar oktatásnak nem sok köze volt, ahhoz, ahol most tartok. Abban a pillanatban, hogy az ember elkezd dolgozni, egyszerűen minden, amit az iskolapadban magába szív, gyakorlatilag más formát vesz fel, érvénytelenné válik. A gyakorlatban más törvények érvényesek ebben a szakmában. A tapasztalat és a gyakorlat adja meg a szívét-lelkét mindig annak, amit csinálok. Tőlem azért is áll picit távolabb például a cukrászat, mert az egy nagyon-nagyon precíz történet. Ott tényleg grammokkal és milliliterekkel kell dolgozni, nem lehet a receptektől nagyban eltérni, nem lehet érzésből főzni, hiszen egy szuflé nem lesz szuflé, ha nem tartod be a szabályokat. A főzésnél viszont sokkal inkább az érzések, az ízek és az ösztönösség dominál.

Mik a sajátosságai a Bestia éttermednek?

Nagyon sokáig próbálkoztam magas gasztronómiával. Aztán a munkám során jöttem rá, hogy fontosabb ember közelibbé tenni azt, amit csinálok illetve én magam is sokkal jobban élvezem, amikor nem kell megfeszülni. A Bestia a hazai kézműves sörök virágzása alatt nyitott, erre épült az egész koncepció, egy amerikai bisztróval kiegészülve, ahol természetesen magyar ételek is megtalálhatóak. Kezdetben a kolbász és a sör volt az alappillére az étteremnek, mára pedig sikerült további ütős kínálattal is bővíteni a repertoárunkat. Nagyon hiszek a kolbászban, mint hungarikumban.

Újragondoltad a kolbász fogalmát?
Abszolút! Hiszem, hogy a gasztronómiában a saját gyökereinket kell ahhoz megújítani, hogy a kultúrát fent tudjuk tartani. Aki hozzánk betér, kóstolhat citromos csirkekolbászt, szezámos kacsakolbászt, zöldfűszeres báránykolbászt is, amiket mi magunk töltünk saját recepttúra alapján.

Mit gondolsz mennyire nyitottak a magyarok az új dolgokra?
Gyermeki pozitív életszemlélettel állok a világ felé. Azt látom, hogy az olyan műsorok, mint például A Konyhafőnök, nagyon sokat segítenek abban, hogy az emberek nyitottabbak legyenek és ezáltal hozzá merjenek nyúlni új alapanyagokhoz is.

Milyen érzés, hogy A Konyhafőnök című műsorban, ahol korábban versenyzőként ismerhettünk meg, most egy új pozícióban az egyik zsűritagként próbálhatod ki magad?
Szerintem ma Magyarországon kevés olyan műsor van, ami egyszerre szórakoztató és oktató is. A Konyhafőnök legnagyobb küldetése, hogy az emberek életminőségét javítsa. Emellett pedig hatalmas felelősség is, amit már versenyzőként is éreztem. Már akkor küldetéssé vált, hogy egy magas gasztronómiát kommunikáljak. Most pedig a zsűritagként még inkább érzem a felelősséget. Nem lehet elvárni a nézőktől, hogy úgy főzzenek, mint egy szakács, de közben el kell érned, hogy nyitottabbak legyenek, merjenek új alapanyagokat kipróbálni és kísérletezni.

Wossala Rozina a GLAMOUR januári-februári számában több mexikói receptet is ajánl az olvasóinknak, mint például ennek az íncsiklandó kolbászos quesadilla receptjét is ott találjátok:

Wossala Rozina receptje a GLAMOURnak
Wossala Rozina receptje a GLAMOURnak
Fotó: GLAMOUR / Viszlay Márk

Az új dolgok kipróbálása volt a fő szempont, hogy mexikói recepteket ajánlasz a GLAMOUR olvasóinak?
Fontosnak tartom, hogy ha már bulis estét rendezünk egyszerű, de mégis frappáns ételekkel készüljünk és mi magunk is jól érezzük magunkat. A buli és a közösségteremtés arról szól, hogy jókat együnk és igyunk. Kamasz koromban éltem Mexikóban pár hónapot, ott jöttem rá, hogy egy népnek a kultúráján keresztül mennyire vidáman, egyszerűen lehet jókat enni. Ha nekem ma barátnőim azt mondanák, csináljunk egy pizsamapartit, biztos, hogy mexikói estet rendeznék. A mexikói alapvetően egy bulis nép, a partikajára akár egy pizsamapartira is pedig nagyon alkalmas.

Mesélj egy picit az ételsorról!
Ha egy ilyen eseményre készülsz, fontos, hogy ne kelljen sokat időzni és közvetlenül a parti megkezdése előtt pár mozdulattal össze tudd tenni. Olyan ételeket választottam, amit kézzel is könnyedén lehet fogyasztani, illetve fontosnak tartottam, hogy legyen vegetáriánus opció is. Erre tökéletes a guacomole krém, amit mozsárban vagy anélkül is el lehet készíteni. Mindig nagy sikerük van az ördögi tojásoknak is és őszintén, ki az, aki nem szereti a kolbász ízét egy kis nyúlós sajttal vegyíteni! Végül pedig egy enyhén csípős diós ropogóst ajánlok a csajoknak. Ezek a receptek nagyon nagy szabadságot adnak, mivel mindenki a saját ízlésére formálhatja. Az ételeket pedig egy eredeti mexikói tequilával koronázom meg.

Ez is érdekelhet

5 tény, amit tudnod kell a csiklódról

5 tény, amit tudnod kell a csiklódról

Szépséghírek

15 ikonikus, trendteremtő frizura a filmtörténetből

15 ikonikus, trendteremtő frizura a filmtörténetből

GLAMOUR Horoszkóp

Azonnal lebuknak - 4 csillagjegy, amelyik hiába próbál hazudni, úgyis lebukik

Azonnal lebuknak - 4 csillagjegy, amelyik hiába próbál hazudni, úgyis lebukik